Fix je Facebook met Social Fixer

Facebook, ach, Facebook: hoe heb ik het zo ver kunnen laten komen? Myspace, Orkut, Hyves, Flickr, Instagram en in mindere mate Twitter en LinkedIn hebben me nooit zo kunnen verleiden. Maar Facebook bezoek ik dagelijks. Updates van familie, dichtbij en veraf. Geinige plaatjes en filmpjes (die niet meer m’n mailbox vervuilen, dank u wel). Wel en wee van mede-ZZP-ers. Interessante weetjes en websites. Lang verloren namen uit m’n lagere-schooltijd. Het valt niet te ontkennen: ik ben verslaafd. Tijd voor een oplossing met Social Fixer. 

Hoog tijd om het heft weer in eigen handen te nemen, dus. Want naast het bovenstaande word je op Facebook natuurlijk ook bestookt met Candy Crush Saga-updates, pagina’s waarvan Zuckerberg et al. vinden dat je die vast ook leuk vindt, pokes en apps. En hoe meer ‘vrienden’ je hebt op Facebook, hoe eindelozer die Newsfeed wordt.

Tijd voor Social Fixer, een webbrowser plugin die de tijd op Facebook een stuk aangenamer, en wie weet zelfs nuttiger maakt.

Het slechte nieuws eerst maar: Social Fixer werkt niet op Internet Explorer, maar dat is zo’n beetje de enige browser waarop het niet werkt. Firefox, Chrome, Safari en zelfs Opera worden volledig ondersteundt. Daarnaast is het vooralsnog strikt een desktop feestje, mobieltjes- en tablets-gebruikers moeten vooralsnog een andere oplossing vinden.

Een Mac-waardig Facebook
Een Mac-waardig Facebook (klik)
Facebook origineel
Originele Facebook-pagina (klik)

 

Het installeren is niet moeilijker dan op de website de juiste Download Now knop aanklikken, en daarna de browser herstarten. Als je vervolgens naar Facebook toegaat komt Social Fixer vanzelf te voorschijn, en de Setup Wizard leidt je door de belangrijkste mogelijkheden heen. Voor de meeste mensen is het gewoon een kwestie van Next, Next, Next.. Je kunt de instellingen altijd nog aanpassen.

Social Fixer Setup Wizard
Social Fixer Setup Wizard

Zelf gebruik ik Social Fixer primair voor twee dingen: uitschakelen van ongewenste rommel, en het splitsen van de Newsfeed in verschillende tabs. Zo heb ik een tabblad gemaakt specifiek voor familie, zodat ik hun updates in ieder geval niet hoef te missen. Je kunt je Newsfeed filteren (en groeperen) op gebruiker, maar ook app-naam (Candy Crush: verstoppen maar!) of sleutelwoord.

Yes, please!
Yes, please!

Je kunt individuele posts in je Newsfeed als Gelezen markeren, zodat ze niet langer in je feed verschijnen. Je kunt FB’s vervelende eigenschap om je over te schakelen naar ‘Top Stories’ onderdrukken. Je kunt de echte posting-tijd te zien krijgen, in plaats van het vage ‘7 hours ago’. De Anonymize-functie verandert alle zichtbare namen zodat je makkelijk even een screenshotje kunt maken. Een druk op Enter plaatst niet meteen je commentaar, maar levert gewoon een nieuwe regel op. En zo zijn er stapels kleine instellingen die het leven op FB een stuk aangenamer maken.

Familieleden naar hun eigen tabblad
Familieleden naar hun eigen tabblad

Je kunt natuurlijk gewoon stoppen met Facebook. Maar Social Fixer is beslist the next best thing.

Download Social Fixer

(Fotocredits: Sarawut Aiemsinsuk via Shutterstock)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Oscar Sikken
  Posted 15/03/2014 7:13 am 0Likes

  Bedankt voor de tip. Deze extensie lijkt mij heel welkom. Het lukt mij echter niet om Social Fixer aan de gang te krijgen in Opera. Als ik op Download klik, wordt er wel een bestand gedownload, nl socialfixer.oex, maar na een herstart van Opera blijkt uit niets dat Social Fixer is geinstalleerd. Heeft iemand ervaring met dit probleem? De site van Social Fixer geeft hierover verder geen informatie.

 • Jasper Runneboom
  Posted 13/03/2014 12:05 pm 0Likes

  klinkt als een handige tool. Vooral het fixen van het enter probleem staat mij aan. Ik ga het proberen!

 • OmeWillem
  Posted 11/03/2014 1:23 pm 0Likes

  “Firefox, Chrome, Safari en zelfs Opera worden volledig ondersteunt.” De laatste ‘t’ in deze zin moet een ‘d’ zijn.

  • Bert Plat
   Posted 11/03/2014 1:29 pm 0Likes

   Zondagmorgen is niet de beste tijd om fautloos te schrijven, dat blijkt maar weer. Ome Willem, bedankt!

 • Hans Mestrum
  Posted 11/03/2014 7:38 am 0Likes

  Mooie toepassing. Jammer alleen dat het niet in/met Fluid app werkt, want daar draai ik Facebook in. Of is er toch een mogelijkheid?

 • Anne
  Posted 10/03/2014 4:41 pm 0Likes

  “Want naast het bovenstaande wordt je …” mag het een ‘t’-tje minder zijn? Jammer, spelfoutjes doen af aan de inhoud. Het klinkt verder als een handige plugin!

  • Bert Plat
   Posted 10/03/2014 4:48 pm 0Likes

   Woepsie, zag ‘m net staan. Gefixt, en bedankt voor de melding!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]