Flipboard voor de iPad

Niet eerder is het mij overkomen dat ik letterlijk met tranen in mijn ogen van ontroering, de schoonheid van een softwareapplicatie aanschouwde. Zelfs de eerste uren dat ik mijn, uit de Verenigde Staten overgevlogen, iPad in handen had, overigens mijn eerste echte Apple ervaring, waren niet zo overweldigend als de eerste 5 minuten nadat ik Flipboard op die zelfde iPad had geïnstalleerd. Dat was een uur geleden.

Toegegeven, een groot deel van deze liefde op het eerste gezicht werd veroorzaakt door het, gedurende het afgelopen jaar, zorgvuldig selecteren van de twitteraars die ik volg. Ik heb mij echt ingezet om zoveel mogelijk ruis te vermijden zodat ik optimaal gebruik kan maken van de informatie die via Twitter tot mij komt. Maar het bleef altijd lastig om niet-twitteraars te overtuigen van het nut van deze wijze van consumeren. En overtuigen doe ik nu eenmaal met liefde.

Misschien houdt het ook verband met het feit dat, ondanks het feit dat ik nauwelijks kranten lees, pas afgelopen week mijn abonnement op de plaatselijke nieuwsbron heb opgezegd. Op nieuwssites beperk ik mij al enige tijd tot de rubrieken tech, wetenschap en film en dat bevalt mij prima. Als het er echt toe doet wordt ik op de hoogte gehouden door Twitter en het is mij inmiddels duidelijk dat er blijkbaar weinig breaking news is dat er echt toe doet.

Maar dit alles zegt meer over mijn voorkeuren met betrekking tot nieuws en informatie dan over Flipboard. Wat is Flipboard eigenlijk en wat maakt het zo bijzonder? Flipboard is een iPad applicatie en maakt een on-line magazine op basis van de informatie die binnen je sociale netwerken wordt gedeeld. Met andere woorden, de tweets van de mensen die je volgt op twitter, of de news feeds van je vrienden op facebook. Het schijnt ook nog te filterteren op relevantie. Maar in elk geval, zodra je je Flipboard toegang geeft tot je twitter of facebook account, beschik je onmiddelijk over een prettig leesbaar magazine, compleet met foto’s, films, mooie opmaak en zelfs een inhoudsopgave. Net als bij het lezen van ebooks kun je gewoon de bladzijden omslaan.

En zo, met bijna de geur van het papier in mijn neusgaten, zit ik op de bank, met een magazine in mijn hand met alleen maar artikelen en films die mij interesseren. Een mooi magazine, met foto’s, films en bovenal, zelf bestuurbare content. Dat alles gratis en voor niets en in dezelfde week dat ik mijn papieren abonnement heb opgezegd. Wie gelooft er nog in toeval?

Voor mij persoonlijk is er ook nog de bonus dat met deze toepassing het nut van sociale netwerken niet meer is te ontkennen en ik hiermee veel nee-zeggers zal kunnen overtuigen van dit nut. Voor alle gelukkige bezitters van een iPad is mijn advies, installeer het en geniet van je eigen, persoonlijke, on-line magazine.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

11 Comments

 • facebook Password hacker
  Posted 19/07/2013 2:54 am 0Likes

  Your style is very unique compared to other folks I’ve read stuff from. Thank you for posting when you’ve got
  the opportunity, Guess I’ll just bookmark this web site.

 • Peter
  Posted 22/07/2012 7:05 pm 0Likes

  Wat is de opvolger van de Flipboard?

 • fred
  Posted 25/06/2012 3:57 pm 0Likes

  Triest en oppervlakkig uitgangspunt vind ik het; alleen het nieuws willen volgend dat je wilt volgen. Alleen willen lezen over zaken die passen in je leventje, en die je geen al te ongemakkelijk gevoel geven. Dan vernauw je inderdaad je blikveld al snel tot tech, wetenschap en film, precies je comfort zone. Weinig breaking nieuws? Ja, vind je het gek als je niet wilt weten dat de teloorgang van de euro misschien wel eens de vrede in Europa op het spel zou kunnen zetten, de aankomende droogte in de Sahel je koud laat en je de top in Rio maar onzin vindt. Nieuws hoort verontrustend te zijn en gaat over zaken waarvan je nog niet eens wist dat ze belangrijk zijn om te weten. Daar zijn krantenredacties voor. Flipboard voor iPad? Prachtige toepassing, maar wat een harde, egoïstische en oppervlakkige wereld zouden we krijgen als we er volledig van afhankelijk zouden worden.

 • Frank
  Posted 11/09/2010 12:43 pm 0Likes

  Met tranen in de ogen om een software applicatie? Dan is het triest met je gesteld.

 • Steven
  Posted 08/09/2010 9:31 pm 0Likes

  Klinkt erg veelbelovend, ik denk dat het tijd wordt om een ipad aan te schaffen. Steeds meer van dit soort mooie functies, kranten zijn inderdaad niet meer nodig.

 • SalesProfs
  Posted 06/09/2010 9:19 pm 0Likes

  Flipboard leidt het einde van kranten in. Nieuws wat jij kiest op het moment dat jij dat wilt. Het is geweldig!

 • SeenD
  Posted 06/09/2010 10:32 am 0Likes

  Ik sluit me er 100% bij aan.

  Maar ook de tekortkomingen dei Ellen meldt. Dat vind ik ook jammer, maar ze zijn bezig met updates en soortgelijke feature requests…

 • Ellen
  Posted 05/09/2010 10:00 pm 0Likes

  Wat ik jammer vind aan Flipboard, is dat ik maar 1 twitteraccount kan gebruiken. Ik heb drie verschillende accounts voor drie heel verschillende gebieden waarop ik heel verschillende mensen volg (gamejournalist, m’n markonderzoeksbedrijf en m’n wielrenclubje). Jammer dat ik voor Flipboard maar 1 van al die accounts kan gebruiken.

  Verder vind ik het goed, maar ik vind het ook lekker om gewoon gedurende de dag bij interesante tweets op ‘read later’ te klikken en ’s avonds op de band rustig via Instapaper alles te lezen. Dan heb ik nog net wat meer controle over de artikelen die ik lees dan met Flipboard.

 • blueOX
  Posted 05/09/2010 1:05 pm 0Likes

  Ik ben het zoooo met je eens. Het lijkt wel of de iPad is gemaakt voor FlipBoard

 • Sander
  Posted 05/09/2010 8:43 am 0Likes

  Mooi betoog. Herken het gevoel van het eerste moment. Nu toch wel weer een tijdje later (!) is de euforie wel voorbij. Persoonlijk check ik Flipboard nog wel eens, maar de echte hype van de eerste dagen is over. Ik volg Twitter gewoon weer via Osfoora, Facebook via Facebook en mijn RSS weer via Reeder.

  Maar ik kan me ook goed voorstellen dat jouw selectieve werkwijze rond Twitter nu goed uitkomt. Wellicht maar wat mensen unfrienden 🙂

Comments are closed.

%d