Freeware: 5 handige gratis tools

Vaak wordt freeware door enthousiaste computergebruikers ontworpen om een probleem op te lossen waar ze zelf vaak tegenaan lopen. Het internet staat vol met freeware, maar het is de kunst om het kaf van het koren te scheiden.  We bespreken 5 handige gratis tooltjes die we hebben gevonden.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/essentiele-chrome-extensies-1-productiviteit/

 Tip 01: Slimme metertjes

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn allerlei programma’s waarmee je de belasting van je netwerkverbinding, processor en geheugen kunt inzien. Ook Windows heeft een ingebouwde functie om je prestaties te bekijken. Deze vraag je op met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. XMeters is een waardevolle toevoeging voor iedereen die de gegevens altijd inzichtelijk wil hebben. Het programma toont de belasting van essentiële onderdelen in je taakbalk. Bij de instellingen kun je kiezen voor CPU (processor), Storage (opslag), Network (netwerk) en Memory (geheugen). Activeer alleen de onderdelen die je belangrijk vindt, dan blijft je taakbalk overzichtelijk. Verwijder het vinkje bij Individual cores om een samenvatting te zien van je processorbelasting. XMeters ververst elke drie seconden. Als je vaker wilt verversen, is er een betaalde Pro-versie beschikbaar; voor de meeste gebruikers biedt de gratis versie van XMeters echter voldoende opties.

XMeters toont je belangrijkste systeembronnen in je taakbalk.

Tip 02: Icoontje afzender

Geschikt voor: Google Chrome

Als je een beter overzicht wilt krijgen van je binnenkomende berichten, is Gmail Sender Icons een handige uitbreiding voor Chrome. Zoals de naam al doet vermoeden, is de extensie bedoeld voor Gmail-gebruikers. Gmail Sender Icons haalt automatisch de icoontjes op van de domeinen waarvan je mail ontvangt. Dit is niet alleen handig voor zakelijke gebruikers, maar ook voor gewone gebruikers: Gmail Sender Icons maakt zo ook het identificeren van persoonlijke- en reclamemail eenvoudiger.

Tip 03: Stop ransomware

Geschikt voor: Windows 10

Enkele maanden geleden was de hele wereld in rep en roer vanwege de WannaCry-ransomware. De enige manier om je echt te beschermen tegen de ellendige gevolgen van ransomware is door regelmatig een goede back-up te maken op een externe schijf die ontoegankelijk is op het moment dat ransomware om zich heen begint te slaan. Als het goed is voorkomt je beveiligingssoftware dat ransomware kan toeslaan, maar de praktijk leert dat dit vaak misgaat. RansomFree Cybereason biedt een extra bescherming en je kunt het naast je bestaande beveiligingsprogramma installeren.

RansomFree Cybereason heeft weinig instellingen en dat hoeft ook niet. Het programma is alert op gedrag van ransomware (het zoeken en versleutelen van persoonlijke bestanden) en blokkeert de acties direct. Op een filmpje op de website van de makers is te zien hoe dit in zijn werk gaat. De actie wordt automatisch gestopt en je krijgt een waarschuwing dat er iets aan de hand is. Als extra tip het dringende advies om regelmatig te controleren of Windows Update functioneert. WannaCry kon zo hard toeslaan omdat op veel systemen een essentiële update ontbrak. Open de instellingen van Windows 10 via Windows-toets+I en klik bij Bijwerken en beveiliging op Updates zoeken. Als je systeem ‘patches’ gemist heeft, worden deze alsnog binnengehaald en geïnstalleerd.

RansomFree Cybereason beschermt je computer tegen bekende en onbekende ransomware.

Tip 04: Mediabediening

Geschikt voor: Windows 10

Veel laptops en pc-toetsenborden hebben extra knoppen om muziek te bedienen. Zo kun je je afspeelsoftware snel pauzeren of naar een volgend liedje springen. Taskplay voegt deze knoppen toe aan je systeemvak zodat ze snel bereikbaar zijn met je muis. Klik met de rechtermuisknop op een van de knoppen en kies Settings / Start Taskplay with Windows. Hiermee zorg je ervoor dat je Taskplay altijd tot je beschikking hebt. Windows verbergt standaard de meeste systeempicogrammen. Hierdoor is de bediening van Taskplay slechts gedeeltelijk zichtbaar. Klik met de rechtermuisknop op het Windows-klokje en kies Taakbalkinstellingen / Selecteer welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven. Hier kun je de iconen van Taskplay activeren: Next (volgende liedje), Play/Pause (afspelen of pauzeren) en Previous (vorige nummer). Je hoeft de bedieningsknoppen niet allemaal te activeren. Schakel alleen de knoppen in die je handig vindt, want dat scheelt weer ruimte in je systeemvak.

Tip 05: Snel verwijderen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Nir Sofer (NirSoft) slaagt er bijna altijd in om ons te verrassen met slimme kleine programma’s. Dit geldt ook voor UninstallView. UninstallView geeft snel inzicht in alle programma’s op je computer. Dit overzicht krijgt je uiteraard ook in Windows (zelfs op twee plekken in Windows 10), maar dat werkt een stuk trager als je UninstallView gezien hebt! UninstallView heeft zelf geen installatieprocedure. Gebruik Windows Verkenner om het programma te starten met UninstallView.exe. Klik op de kolom Install date om de lijst te sorteren op datum. Met View / Use quick filter activeer je een handige zoekfunctie.

Klik op een onderdeel in de lijst en kies Uninstall selected software als je een programma wilt verwijderen. Als je meerdere onderdelen gelijktijdig wilt verwijderen, activeer je eerst Allow uninstall of multiple items in het menu Options. Vervolgens kun je meerdere programma’s selecteren door ze aan te klikken in de lijst terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Deinstalleer je geselecteerde programma’s via Uninstall selected software (rechtermuisknop of het menu File).

UninstallView toont een lijst met geïnstalleerde programma’s en kan deze voor je verwijderen.

Lees ook ons volgende artikel met de beste freeware!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]