Boor een gat in de muur, niet in je hand

Even snel die nieuwe 65 inch oled tv op de muur knallen? Easy-peasy-lemon-squeezy. Toch kan er in de praktijk nog best wat misgaan. Een gat in je waterleiding of in je arteria radialis is snel gemaakt, dus een aantal voorzorgsmaatregelen is nooit weg! Hier een paar lifehacks om ervoor te zorgen dat je voortaan veilig een gat in de muur boort. 

Safety first

Ja ja, supersaai, we know. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zelf veilig blijft. Daarvoor heb je drie dingen nodig: oorbescherming, oogbescherming en een stofmasker.

We weten allemaal dat je vrij gemakkelijk permanente gehoorschade kunt oplopen. Dat geldt echter niet alleen bij het luisteren naar harde muziek! Gaten boren kan namelijk enorm luid zijn. Er zijn verschillende manieren om je oren te beschermen, zoals met een oorkap of oordopjes.

Oogbescherming helpt beschermen tegen rondvliegend materiaal en stof. Met een beetje pech kunnen je ogen flink beschadigd raken. De bekendste optie is waarschijnlijk de veiligheidsbril, maar je kunt ook kijken naar een gelaatsscherm, dat je gehele gezicht beschermt.

Ten slotte is het belangrijk je luchtwegen te beschermen met een stofmasker. Stof kan voor flinke irritaties en benauwdheid zorgen. Let bij het kopen van een stofmaskers op de kwaliteit van het filter en gooi wegwerpstofmaskers na gebruik ook echt weg.

Bevestig het boortje op de juiste manier

Er zijn twee veelvoorkomende boorkoppen: de snelspan- en de SDS-boorkop. Het belangrijkste verschil tussen deze twee boorhouders is de manier waarop je een bit of boor vastzet. Bij een snelspanboorkop draai je de boor in één beweging met de hand vast. Een SDS-boor heeft een kliksysteem, waarmee je de boor in een schacht klikt.

Ga veilig om met het snoer

De accuboormachine is op dit moment de meest verkochte boormachine. Toch is er voor een boormachine met snoer ook best wel wat te zeggen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je niet gehinderd wordt door een lege accu. Mocht je een snoerboormachine hebben, wees dan wel voorzichtig met het snoer! Zorg ervoor dat je deze uit de buurt van de boorkop houdt en pas op in vochtige ruimtes.

(Pssst. Accuboormasjientje kope? Onze vriendjes van Kieskeurig hebben er een heleboel!)

Pas op voor leidingen

Het is logischerwijs niet handig om in een leiding te boren… In het ergste geval moet je de hele muur openbreken om de schade te herstellen. Om te voorkomen dat je leidingen raakt, gebruik je een leidingzoeker. Een leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op, zodat je kunt bepalen waar leidingen (en eventuele betonwapeningen) lopen.

Boor niet te diep

Wil je na het gaten boren een plug plaatsen? Zorg er dan voor dat je niet te (on)diep boort. Anders past de plug immers niet goed. Om je hierbij te helpen, kun je gebruik maken van een dieptestop. Heb je geen dieptestop? In dat geval kun je ook je boor markeren met een stukje ducttape.

Vang stof op

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! In plaats van dat je later nog moet stofzuigen, is het ook mogelijk om gruis en stof al tijdens het boren af te voeren. Hiervoor bestaan zogenoemde boorstofopvangers, een accessoire voor stofzuigers. Ook kan iemand je even natuurlijk even bijstaan met een stofzuiger onder het boorgat.

Wat vind je van deze hack?
3Te gek3Leuk0Serieus?3Meh...5Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]