Geen bulletpoints maar presenteren met Evernote

Powerpoint heeft niet de beste naam als het om presentaties gaat: teveel bulletpoints waardoor de presentator leest in plaats van presenteert, vele dia’s lang. Er zijn alternatieven, zoals presenteren met een mindmap of Prezi en uiteraard vanuit de veelkunner Evernote. Gewoon het presentatie-icoon aanklikken in je notitie en je presenteert. En indien nodig pas je de schermen en weergave aan. Resultaat: je echte werk die in een notitie staat, staat centraal.

Notities in plaats van dia’s

Phil Libin, CEO van Evernote, was duidelijk in zijn Keynote van 2014: een aantal oude metaforen houdt kenniswerkers van hun beste werk. Wie zijn werk wil bespreken in een vergadering en daarvoor een Powerpoint maakt, die komt in een soort presentatietoon die niet goed werkt. Wie zijn notitie op het scherm deelt, die deelt zijn echte werk. Overleggen over het werk kan en aanpassen in de notitie kan meteen. Dat maakt overleg minder statisch.

Vandaar dat je direct vanuit Evernote kunt presenteren. Je notitie wordt op schermvullend weergegeven. Je kunt zo weer naar de normale modus om aantekeningen toe te voegen. Illustraties, tekst, links alles verschijnt mooi weergegeven. En de links in je notitie zijn klikbaar.

Presentatie aanpassen

Als de standaardweergave van een gepresenteerde notitie je niet bevalt, dan kun je bijvoorbeeld de schermindeling veranderen. In de presentatiemodus kun je rechtsboven op het instellingenmenu de lettergrootte veranderen, de zwart-wit of wit-zwartweergave veranderen en de kleur van de laserpointer veranderen. Daarnaast zit een zij-menu, waarmee je de pagina-overgangen bepaalt. De blauwe puntjes naast de minatuur-dia geeft aan wat een scherm is. Klikken op de blauwe punten voegt een schermovergang toe of haalt deze weg.
Schermafbeelding 2015-04-20 om 20.37.10

Van de ene notitie naar de andere

Je kunt in één notitie werken en presenteren maar je kunt in een notitie ook de link naar een andere notitie opnemen. Dus je presentatie kan bestaan uit een inhoudsopgave-notitie en notities die je oproept door er op te klikken. Als je terug wil naar de inhoudsopgavenotitie moet je die link in de opgeroepen notitie zetten.

Bekijk de video die een beeld geeft van presenteren met Evernote

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Arno
  Posted 22/04/2015 7:39 pm 0Likes

  Voor werkbesprekingen een leuke optie echter te veel bulletpoints is niet het gevolg van de tool maar van de gebruiker. Inmiddels heb ik ook al de eerste Prezi’s gezien met veel bullets en dat zal ook met Evernote gaan gebeuren. Nadenken over de boodschap en hoe deze te brengen is m.i. belangrijker dan de tool zelf.

  • Arjan Broere
   Posted 22/04/2015 8:08 pm 0Likes

   Hi Arno,

   Ik beweer ook niet dat de keuze voor een tool belangrijker is dan nadenken over je presentatie. Ik denk alleen dat de ene tool je makkelijker in een sjabloon duwt, dan de andere. Maar uiteraard bepaal je als presenatator of je je ergens in laat duwen of niet.

   Groet,

   Arjan

  • Michiel
   Posted 23/04/2015 3:49 pm 0Likes

   Was ook mijn eerste gedachte. Een slechte presentatie ligt niet aan de tool, maar aan de gebruiker. Je notities zijn nou ook weer niet altijd voor iedereen begrijpelijk, dus dat dwingt de gebruiker weer om zijn notities te verduidelijken… maar als hij dat niet doet, dan duurt de vergadering om die redden weer langer…

   • Arjan Broere
    Posted 23/04/2015 5:07 pm 0Likes

    hi Michiel,

    Wat mij betreft betekent nadenken over welke tool je gebruikt niet automatisch dat dat het belangrijkste onderdeel van een presentatie is.

    Ik denk dat Evernote notities zoals die bij Evernote beschreven worden in toenemende mate notities zijn die in samenwerking worden gebruikt. Mijn persoonlijke notities van bijvoorbeeld een bijeenkomst zijn niet per se presentabel. Maar wel presentabel te maken met relatief weinig moeite.

    Groet,

    Arjan

 • Miriam Wesselink
  Posted 22/04/2015 10:08 am 0Likes

  Fijne tip, dank je wel!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]