Gereedschap; tijd voor een 3D printer?

Tijdens de Social Media Club Groningen riep ik in mijn ‘The Maker Movement’ verhaal dat 3D printers nog niet ‘het MP3 moment’ hebben gehad. Wat ik daar mee bedoelde is de vooralsnog missende doorbraak van 3D printers bij het grote publiek.

MP3 bestanden bestonden, MP3 spelers bestonden. Maar bij het grote publiek is MP3 pas populair geworden toen een makkelijke manier ontstond waar je onderling de MP3s kon delen. Toen ging het ineens heel snel. Ineens begreep iedereen wat een MP3tje was en hoe je er (gratis) aan kon komen. Met als resultaat dat de vraag naar MP3 spelers explodeerde.
3D printers bestaan in veel vormen. De beste 3D printer voor de hobbyist is trouwens van Nederlandse makelaardij; de Ultimaker. 3D printers staan zelfs al bij de Mediamarkt te koop. Maar een consumenten product is het nog niet.
Het MP3 moment voor de 3D printer is een combinatie van
– beschikbare kennis; gratis instructies op o.a. YouTube
– betaalbare apparatuur; Ultimakers en goedkoop materiaal
– plek om te delen; gratis 3D ontwerpen delen op Thingiverse
– gebruiksgemak; gratis ontwerp tools zoals Sketchup
Bovenstaande elementen zijn er al. Maar wat mist dan nog? Nuttige dingen om te printen. Tuurlijk, als je handig met 3D software bent of je daar in wil verdiepen kun je al geweldig aan de slag. Maar als consument? Wat je echt wil printen zijn (onderdelen van) bestaande producten. En daar zit natuurlijk patentrecht op.
Ik denk dat zodra je op een makkelijke, goedkope/gratis manier bestaande product (onderdelen) kunt printen, dat de 3D printer zijn MP3 moment gaat hebben.
Dus is het tijd voor een 3D printer? Dat hangt er vanaf of je kunt en wil 3D ontwerpen of niet.
Wat mist er nog tussen 3D printers, Thingiverse, licenties, Sketchup en YouTube om de 3D printer een succes te maken bij het grote publiek? Heb je wel eens wat 3D geprint? Wat dan? Heb jij een 3D printer? Wat gaat het MP3 moment zijn?
Discussieer mee in de comments!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Albert Pols
  Posted 01/06/2014 11:41 pm 0Likes

  Ik was op internet aan het zoeken naar mensen die gebruik maken van 3D printers of naar clubs, als die al bestaan op dit gebied, om ervaringen mee uit te wisselen, toen ik deze site tegen kwam.
  Ik heb een Velleman K8200 die ik heb gebouwd met de bedoeling om er modellen mee uit te printen van nog te bouwen nieuwbouw woningen of van nog te realiseren verbouwingen.
  Vroeger maakte ik daarvoor maquettes.
  Zover is het nog niet gekomen, maar ik heb er al wel een aantal (voor mij) nuttige gebruiksvoorwerpen mee gemaakt.
  De tekeningen maak ik zelf: ik teken al ruim 22 jaar zowel 2D als 3D.
  Hebt u iets aan deze informatie?

  • David Bakker
   Posted 02/06/2014 11:27 am 0Likes

   Tof, maquettes bouwen met 3D printers! Ben benieuwd naar de ervaringen en resultaten op dat gebied.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]