Je gestolen fototoestel terugvinden via het internet

Prachtig toch, die Sagrada Familia in Barcelona. Het is het hoogtepunt van je citytrip en je neemt de ene foto na de andere om naderhand het onvolprezen werk van Gaudi aan je familie en vrienden te kunnen tonen. Nog nagenietend van die pracht en praal ga je even een biertje nuttigen in een belendend café.

Zakkenroller!

Edoch, een onachtzame onverlaat heeft jou geselecteerd als zijn volgend slachtoffer en in een moment van onoplettendheid ontfutselt hij je camera. Pickpocket, weet je wel. Weg camera, maar ook weg mooie foto’s en herinneringen aan deze fantastische vakantie. Bummer!

Gelukkig is er het internet! Op de website http://www.stolencamerafinder.com is het mogelijk om je fototoestel als gestolen of verloren te registreren. Dit kan je op twee manieren doen: ofwel ken je het serienummer en geef je dit manueel in, ofwel upload je een foto die genomen is met het gestolen apparaat.

Exif

Iedere foto die je met je toestel neemt, bevat namelijk ook ‘verborgen’ informatie over zowel de foto als de camera zelf: de datum en uur van de foto, maar ook het merk, model én het serienummer van het fotoapparaat worden dus in iedere foto bewaard. Dit heet de ‘exif’-informatie (Exchangeable image file format). Vervolgens kan je ook nog een locatie en tijdstip van diefstal meegeven en je apparaat wordt geregistreerd in het systeem van stolencamerafinder.

De website ‘crawlt’ continu het internet op zoek naar foto’s. Daarbij gaat het ook de exif-informatie registreren in een database. Bij de registratie van het verlies of diefstal zal er onmiddellijk in deze database gekeken worden of er al foto’s zijn opgedoken die met hetzelfde toestel zijn gemaakt. Neem je daarna een betalend account, dan gaat het systeem op regelmatige tijdstippen een check doen en je via e-mail op de hoogte houden. Hou je het op een gratis account, dien je dit handmatig te doen.

Natuurlijk is er de vraag wat te doen wanneer de site je erop attendeert dat het toestel weer is opgedoken. Stel dat er foto’s op een Flickr-account worden gevonden, kan je eventueel contact opnemen via e-mail met de persoon in kwestie. Gaat het om een eerlijke vinder, dan zit de kans er in dat je je toestel terugkrijgt. In het andere geval dien je je beste Inspecteur De Cock met C O C K aan te trekken om op basis van de kiekjes af te leiden waar het toestel zich ergens bevindt en wie het gebruikt.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

  • Borredoes
    Posted 24/09/2013 8:22 am 0Likes

    Werkt dit ook voor foto’s genomen met een (gestolen) smartphone?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: