Gewoon uitzieken

ziek.jpgJe zult het inmiddels wel gemerkt hebben, de griep is weer in het land! Van een echte griep kun je behoorlijk ziek zijn. Hetzelfde geldt voor zware verkoudheid. Deze wordt niet door het griepvirus veroorzaakt, maar je kunt er wel koortsig en ellendig van zijn. Een preventieve griepprik is niet altijd effectief en tegenstanders zeggen dat de griepprik juist het natuurlijke afweersysteem verzwakt.

Volgens experts bestaat er geen enkel medicijn voor als je werkelijk de griep hebt gekregen. Daarom hier wat tips om de griep echt te verslaan:

Uitzieken. Dit is het belangrijkste middel om goed van je griep af te komen. Neem de rust om gewoon ziek te zijn, en slaap zoveel mogelijk. Doe je dit niet, dan verg je teveel van je lichaam waardoor het de strijd tegen het virus moeilijk aan kan. Dan duurt het langer voor de virusdeeltjes verdreven zijn.

Voldoende drinken. Thee, water, bouillon, alles telt behalve koffie en alcohol.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

20 Comments

 • leng
  Posted 28/05/2010 9:52 am 0Likes

  @Hein: Mensen die toch aan het werk gaan, terwijl ze nog niet goed zijn uitgeziekt, lopen wel 74% meer kans om langer dan twee maanden ziek te zien: http://jech.bmj.com/content/63/5/397.abstract

  Dus dat lijkt mij dan toch niet echt onzin…

 • Ingrid
  Posted 07/11/2009 12:51 pm 0Likes

  Even een reactie op Wim.

  Ik kreeg altijd de griepprik. Ben nl. een cara patient. En ik was altijd rond november/december ziek.
  Nadat ik gestopt ben met de griepprik ben ik al 7 jaar niet meer ziek geweest rond die tijd. Mijn weerstand is dus veel sterker geworden.
  Doordat er een vaccin ingespoten wordt moet je lichaam toch echt gaan werken. Dat kost je lichaam energie in een periode dat je lichaam al die energie nodig heeft omdat we een ander seizoen ingaan dat nu eenmaal meer van je lichaam vergt. Je weerstand wordt dus minder.

  Dus om het af te doen als flauwekul, vind ik nogal makkelijk.

  Wel vind ik dat ieder voor zich moet bepalen wat hij of zij doet.
  Maar ik vind ook dat niet iedereen klakkleloos moet aannemen wat de medici zeggen. Zelf (mee)denken en luisteren naar je lichaam is erg belangrijk.

 • Mariët
  Posted 06/04/2008 10:31 pm 0Likes

  Nou Olivier dan wens ik je succes, ben jij eigenlijk ingeent? Ik zou het zelf niet op mijn geweten willen hebben dat mijn kind een ziekte als Polio oploopt omdat ze het vaccin wat er is niet hebben gekregen!! Dan nog liever een hele kleine kans op een bijwerking, dan een grote kans op een gevaarlijke ziekte!!! Jammer dat er geen Nederlandse onderzoeken naar vaccinschade zijn, maar als je al over de grens moet gaan zoeken zegt mij dat al genoeg. Overal zijn argumenten voor, ook voor gezond verstand dus!

  Ik heb overigens een baas die me wel lekker laat uitzieken, maar wanneer ben je nou beter? Dat is voor iedereen een ander moment, net zoals de pijngrens die ligt ook bij iederren anders. De een vindt zichzelf een bikkel als ie doodziek naar zijn werk gaat, zijn collega’s aansteekt en vervolgens toch ziek naar huis moet, de ander blijft net iets eerder thuis.

 • Olivier
  Posted 08/02/2008 7:43 pm 0Likes

  Er zijn onderzoeken die aantonen dat vaccins onze gezondheid aantasten i.p.v. verbeteren. Kan jij die onderzoeken weerleggen? Ik verwijs in dit verband naar de website http://www.vaccinatieschade.be. Er is ook ergens een onderzoeksrapport van een Amerikaanse verkrijgbaar, maar die kan ik even niet vinden.

 • Mark Watson
  Posted 07/02/2008 12:33 am 0Likes

  @Olivier

  Het fundament van de bewering van Wim ligt in feitelijke kennis over wat een virus is.

  Een vaccin tegen het griepvirus leert het lichaam zich te verweren voordat er sprake is van ziek zijn. Het afweersysteem wordt voorbereid bij dergelijke vaccins. Ze ontnemen het lichaam niet de gelegenheid sterker te worden.

  Ik vind je bewering over polio ronduit gevaarlijk. Een virus is pas vatbaar voor vitamine C bij zeer hoge doses die direct in de bloedbaan worden gebracht. Daar zijn vele nadelen aan verbonden, nog niet te spreken over de vele voordelen van vaccins. Het is geen kwestie van een sinaasappel of een kiwi eten.

 • Olivier
  Posted 05/02/2008 9:10 am 0Likes

  @Wim (eerste post)
  De verzwakking van het afweersysteem door vaccins flauwekul? Waar is jouw fundament hiervoor?

  Misschien wil je mij even volgen in de volgende redenering.

  Als het lichaam ziek wordt, dan functioneert het niet optimaal. Het lichaam heeft een gigantisch complex afweersysteem dat bij ziekte wordt ingezet. Het is bekend dat ons afweersysteem als het ware leert van elke ziekte die het afweert. Als we weer beter zijn is ons lichaam sterker geworden en zijn we beter bestand tegen ziekten (betere immuniteit). Kortom, ziekte versterkt ons afweersysteem. En wat doen vaccins? Die ontnemen ons lichaam de gelegenheid sterker te worden. Waarom zouden er zoveel kinderziektes (mazzelen, rode hond, bof, etc.) zijn? Wellicht een natuurlijke wijze van het versterken van het afweersysteem. In dat licht berokkenen vaccins maar schade dan dat ze oplossen. Het lijkt zo goed voor ons wanneer er een vaccin is dat ons helpt van die vervelende ziekte af te komen, maar feitelijk geven we onze autonomie uit handen en verzwakken we onszelf. Vertrouwen wij ons afweersysteem niet? Daar is helemaal geen reden toe, alleen het is wel zaak zeer goed te luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt. Overigens bestaan er veel misverstanden omtrent een aantal ziekten waarvoor tegenwoordig (helaas) iedereen wordt inge-ent. Polio b.v. is door het lichaam zeer goed te bestrijden m.b.v. wat extra vitamine C. Op die wijze kan het lichaam het klusje zelf klaren en wordt het afweersysteem weer een stukje sterker.

  Klinkt heel aannamelijk toch?

  Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf. Dat maakt een betere wereld. 🙂

 • D.C.
  Posted 05/02/2008 1:32 am 0Likes

  ik heb spieziekte vroeger kan ik lopen staan zelf douche maar nu ben ik 30 jaar ik kan zelf niet op staan ik kan niet zelf op wc zitten ,douche gelukkig helpt mijn zus en moeder in deze wereld is gezondheid heel belangrijk

 • Mark Watson
  Posted 05/02/2008 12:17 am 0Likes

  Als ‘baas’ heb ik liever dat iemand bij griep goed uitziekt dan te snel weer aan het werk gaat.

  Nog beter is een griepprik. Al tig jaar geen griep meer is mijn ervaring. Tuurlijk bestaat er een klein risico dat er een virus is dat niet door de prik gedekt wordt.

  Als je liever ziek bent af en toe dan normaal aan het werk is er naar mijn idee iets anders goed mis. Als je alleen goed uitgerust aan de slag kan door af en toe ziek te zijn zou ik toch eens beter bij dat gevoel te raden gaan….

 • Randfiguur
  Posted 04/02/2008 10:59 pm 0Likes

  Housi: “Mijn ervaring is dat als je uitziekt, je 7 dagen ziek bent. Als je medicijnen neemt maar een week.”

  We hebben het toch over Aardse weken, hoop ik?

 • Z. Iek
  Posted 04/02/2008 8:38 pm 0Likes

  moet je bij je bij baas mee aankomen die gaan dan iedere dag bellen of je al weet wanneer je weer komt haha en bij je … ziekmelding gaat er een vrije dag af ongeacht of je een 3 x een dag ziek was kortom lekker naar je werk ga en op 33 toeren daar gaan zitten dan ben je er toch en anders echt ziek melden en 2 x zo lang thuisblijven moeten ze maar normaal doen. Groente Fruit etc per dag doen. En je tong dagelijks poetsen, meteen je tandenborstel wegkeilen zodra je ziek bent omdat daarin al die bacterieën blijven zitten.

 • richard
  Posted 04/02/2008 8:04 pm 0Likes

  koorts = hogere temperatuur = meer zweten = meer verlies aan vocht en mineralen
  vooral als je buikgriep hebt (gehad)

  ik weet niet of koffie verder een nadelige uitwerking heeft op het ziekteverloop maar als het er staat omdat het net als alcohol vochtafdrijvend zou zijn dan mag men het wel weghalen. En dat is wel bewezen dat koffie niet vochtafdrijvend werkt.

 • Hein
  Posted 04/02/2008 4:48 pm 0Likes

  Uitzieken lijkt mij onzin, maar eerlijk gezegd weet ik het niet zeker. Zo te lezen weten de voorstanders het wel zeker, maar dan schaar ik mij achter de vraag van Rob hierboven

 • Rob
  Posted 04/02/2008 3:52 pm 0Likes

  Wat is de bewijsvoering voor uitzieken en extra (meer dan normaal) drinken?

 • Eztaza
  Posted 04/02/2008 3:44 pm 0Likes

  gorgelen met tandpasta en water. doe dit direct in de beginfase! met whisky of zout water schijnt ook te helpen. zuivert de keel. anders idd 7 dagen onder de wol. Ik heb in geen 15 jaar griep gehad.

 • Erik
  Posted 04/02/2008 1:57 pm 0Likes

  Aanvullig op het vorige bericht:
  Ik heb nu een werkgever die mij wel op mijn hart heeft gedrukt goed uit te zieken, maar het is dus wel eens anders geweest in mijn werkzame leventje. Ik heb nu zelfs een heerlijke grote fruitmand gekregen, zo kan het dus ook heren en dames werkgevers !!

 • Housi
  Posted 04/02/2008 1:57 pm 0Likes

  Mijn ervaring is dat als je uitziekt, je 7 dagen ziek bent. Als je medicijnen neemt maar een week.

 • Erik
  Posted 04/02/2008 1:53 pm 0Likes

  Uitzieken is inderdaad het toverwoord, maar zoals ook al gezegd, meeste werkgevers en de jachtige stresstijd geven je vaak niet die mogelijkheid.
  Ikzelf heb mijn griep niet goed uitgeziekt en zit nu met een longontsteking thuis en ik zal dus nu wel naar mijn lichaam luisteren i.pv. de roep van de baas.
  Dus we moeten weer naar een tijd dat alles wat rustiger aan gaat en mensen die ziek zijn hun tijd gunnen om weer beter te worden, dat geeft op de lange duur meer profijt.

 • Onno
  Posted 04/02/2008 12:22 pm 0Likes

  Soms vraag ik me wel eens af of we wel al die voorzorgsmaatregelen moeten treffen, en nee wim, ik heb geen fundament voor dit idee. Vindt ik ook niet zo interessant, het is mijn gevoel, en ik denk dat we af moeten van dat meten is weten gedoe, want gevoel weet het veel beter dan meten.
  Zoals Anne zegt, soms is het best lekker om de griep te hebben, helemaal leeg te gaan en daarna goed uitgerust weer aan de slag. Moet je alleen wel de mogelijkheid hebben om na de griep goed uit te zieken, en daar schort het vaak aan.

 • wim
  Posted 04/02/2008 12:02 pm 0Likes

  Afweersysteem verzwakt door een (griep)prik…….. wat een flauwekul!

  Niet “anderen” maar homeopaten/antroposofen beweren dit, volledig ongefundeerd. En gevaarlijk, want als ouderen door dit soort misleiding minder vaak de griepprik nemen, leidt dit tot onnodige sterfgevallen.

  “Versterken” of “verzwakken” van een afweersysteem heeft niets te maken met een vaccin. “Versterken” of “verzwakken” zijn juist de termen die in de marketing van homeopathische geneesmiddelen gebruikt worden.
  Een vaccin leert het afweersysteem hoe te reageren op een infectie. Hoe een griepvirus te herkennen. Dat is iets heel anders.

  Wim

 • Anne van der Ven
  Posted 03/02/2008 3:26 pm 0Likes

  ..of, als je het op voelt komen, regelmatig kauwen op een paar jeneverbessen..of niet want griep is soms best lekker

Leave a comment

[wpterms id="3193"]