Gids voor het inrichten van een thuiswerkplek – Kleur

Thuiswerken wordt steeds populairder. Niet alleen mobiele werknemers werken vaak thuis maar ook kantoorwerk kan steeds vaker vanuit huis worden uitgevoerd. De link tussen productiviteit en omgeving wordt nogal eens onderschat, waardoor veel thuiswerkers te weinig tijd steken in het inrichten van een thuiswerkplek. In de komende weken zoomen we in op de verschillende facetten van een thuiswerkplek. Deze week: kleurgebruik.

In samenwerking met Kantoorruimtevinden.nl.

https://lifehacking.nl/werk-tips/zo-blijf-ook-op-werk-scherp/

Voordat je begint met het plannen en inrichten van je thuiswerkplek heb je een plan van aanpak nodig. Dit begint met het bepalen van welke kleurcombinaties je gaat gebruiken op je werkplek, en welke er al aanwezig zijn in die ruimte. Zo kan het zijn dat de muur al een bepaalde kleur heeft of er bepaalde spullen staan die absoluut niet weg kunnen.

Je kan niet zomaar een werkplek gaan inrichten zonder rekening te houden met kleur. Bepaalde kleuren matchen niet met elkaar en dat zou zonde zijn van de look-and-feel van de werkplek. Sommige spreken ook wel van het tot leven komen van een ruimte met de juiste kleuren combinaties.

Kleurencirkel

Wanneer je kleuren gaat combineren kan je gebruik maken van de kleurencirkel. Op deze manier kan je controleren welke kleuren bij elkaar passen.

Hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze zullen contrasteren ten opzichte van elkaar.

kleurencombinaties-2

Als je niet veel wijzer word uit de kleurencirkel dan kan je het onderstaande online boek van Flexa ‘Kleur in je interieur’. Let’s Play! doornemen. Hier staan tal van praktijk voorbeelden in met betrekking tot kleuren combinaties.

Powered by

Publish for Free

Psychologisch effect van kleuren

Behalve dat kleuren van invloed zijn op de look-and-feel van je werkplek, hebben ze ook een psychologisch effect op je productiviteit. Althans dit beweerd psycholoog Angela Wright in Color Affects System.

Zij heeft onderzocht dat alhoewel individuen een voorkeur hebben voor bepaalde kleuren, de effecten van kleuren iedereen beïnvloed.

Volgens Wright’s theorie, beïnvloed blauw de geest, geel de creativiteit, rood je lichaam en groen zou je moeten kalmeren. Maar niet alleen een kleur kiezen is genoeg.  Nog belangrijker dan de kleur zelf is de verzadigheid en intensiviteit van je kleurkeuze.  Kleuren met een hoge verzadiging stimuleren, terwijl zachte en gedempte kleuren je kalmeren.

We hebben meer artikelen over thuiswerken! Deze gaan over:

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

Geef een reactie