Goed genieten

Goed genieten kan ook een lifehack zijn. Met de studenten in mijn omgeving had ik die discussie wel eens; dat brood van de warme bakker per maand een paar euro meer kost dan fabrieksbrood, maar dat die euro’s een enorme investering in je levensplezier zijn. Als je van brood houdt, natuurlijk.

Goede koffie scheelt 

Hetzelfde geldt voor koffie. Dat drink je niet omdat het een levensnoodzaak is, maar omdat je ervan wilt genieten. En dat realiseer ik me elke keer weer, wanneer ik een espresso maak. Door goede bonen te kopen, die ook nog eens verantwoord en met aandacht voor mens en natuur zijn geplant en geoogst, drink ik veel lekkerder espresso dan in de tijd dat ik het eerste de beste koffiepak uit de supermarkt meenam. Per kopje betaal ik een paar cent meer, maar de meeropbrengst van die paar cent is groot!
Van welke dingen kun jij écht genieten? Investeer je daar ook net wat extra in?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

12 Comments

 • Maaw
  Posted 10/10/2007 4:20 pm 0Likes

  Heeft iemand Nespresso? De ultieme tegenhanger van de Senseo. De hele marketing, het clubgevoel (je kunt alleen koffie online bestellen of in 3 Nespresso winkels na lid te zijn geworden van de “club”), de hele behandeling van klanten, de excusieve presentatiekist meet smaken, de service, de klapper met informatie die je ontvangt , maar ook de priis, alles draait om het een speciaal en exclusief karakter te geven. Goede marketing die inspeelt op genieten van koffie.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 09/10/2007 5:39 pm 0Likes

  Hoi Annedien, volgens mij maakt puur de smaak van koffie ook nog veel uit. Met een blinde test kun je daar natuurlijk al objectiever naar kijken, dan wanneer het hele merkverhaal meespeelt. Leuk artikel daarover in het boek Blink! gelezen (over Pepsi versus Coca Cola) deze zomer.
  Maar ik denk dus dat de feitelijke kwaliteit van koffie dus echt wel uitmaakt. Bij de meeste koffie is het juist handig als de kwaliteit van waarneming verlaagd wordt – dan merk je niet zo bewust hoe slecht de koffie in bijvoorbeeld de Nederlandse horeca vaak is: te bitter, te zuur, te heet of te koud, te veel cacao of slecht opgeklopte melk (zeeschuim) om een paar veelvoorkomende problemen op te noemen.
  Goede koffie bevat ook nog eens minder caffeïne dan “meuk”, dus ik ben bang dat ik voorlopig niet ga stoppen 🙂

 • Toni
  Posted 08/10/2007 5:04 pm 0Likes

  Sorry voor de dubbele post maar dit moet ik toch nog even kwijt… Senseo sucks. Laat je niet door marketeers aanpraten dat we hier te maken hebben met het ‘betere’ kopje koffie, maar proef zelf!

 • Toni
  Posted 08/10/2007 5:02 pm 0Likes

  Ik ben het er helemaal mee eens dat meer genieten niet altijd duurder hoeft te zijn. Een afhaalmaaltijd die je achteloos naar binnen werkt of kant en klaarpakjes uit de supermarkt zijn vaak veel duurder dan simpele verse ingrediënten. De smaak is zoveel beter! Oke, het gaat natuurlijk niet altijd op, goede koffie is bijvoorbeeld iets duurder, maar als je goede afwegingen maakt kan het heel erg mee vallen.

 • Annedien Hoen
  Posted 08/10/2007 3:53 pm 0Likes

  Ik denk trouwens dat wat hier staat een gruwel is voor de marketeers van Senseo: was dit in eerste instantie het hoogwaardige koffie-moment als alternatief voor het standaard bakkie pleur uit het koffiezetapparaat: het is inmiddels al helemaal niet exclusief meer, blijkbaar.
  Een van mijn meer recente lifehacks was trouwens om te stoppen met koffiedrinken en het bevalt me goed 🙂 Af en toe nog eens ‘voor de lekker’, maar ik realiseer me wel in hoeverre het een gewoonte was, meer dan iets om van te genieten.

 • Lucas
  Posted 08/10/2007 12:32 pm 0Likes

  Zelf koken!
  Het schéélt vaak geld met magnetron maaltijden / eten laten komen, en als je jezelf er een beetje in verdiept is het nog erg leuk ook!
  Daarbij is alles wat je zelf maakt veel lekkerder. Dit is dus meer een investering in tijd, dan geld… maar zeker z’n tijd waard!

 • Douwe van Loenen
  Posted 07/10/2007 10:15 pm 0Likes

  Het gaat denk ik ook niet alleen over de smaak/kwaliteit, maar ook meer om het proces. Lekkere bonen kopen (nadenken over je koffie), deze malen en dan echt de tijd nemen om koffie te zetten (al hoeft het niet veel werk te zijn).
  Je bent veel meer met je koffie bezig (in plaats van een Senseootje er in rammen) wat denk ik ook het genot verhoogt als de lekkere bakkie koffie dan klaar is; je eigen bakkie koffie.

 • Annedien Hoen
  Posted 07/10/2007 3:43 pm 0Likes

  hi Taco,
  wat je als ‘meuk’ bestempelt is op zich ook nog heel prima van kwaliteit hoor en d’r valt best van te genieten 😉
  Het schijnt dat er ook een hoop psychologie komt kijken bij het fenomeen ‘smaak’…iets dat duurder is en van veel branding voorzien is lijkt lekkerder te smaken.
  Maar van onnadenkende consument veranderen in iemand die met ‘mindfulness’ ( http://en.wikipedia.org/wiki/Mindfulness )geniet van een kop koffie…dat is een mooie hack! Of dit nu is omdat de kwaliteit feitelijk beter is of omdat je kwaliteit van waarneming verhoogd wordt door je mate van aandacht.

 • Mark Monster
  Posted 07/10/2007 11:37 am 0Likes

  @Taco – Je hebt helemaal gelijk over de prioriteiten. Ik denk dat het een lifehacking artikel waard is om eens financiële prioriteiten te behandelen.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 07/10/2007 10:51 am 0Likes

  @dennis – ja, dat is een interessante. Volgens mij is het in Nederland voor de meeste mensen een kwestie van prioriteiten.
  Zodra je überhaupt geld hebt om koffie te kopen (of te internetten) is het volgens mij een afweging tussen kwaliteit en kwantiteit. In plaats van drie bekers koffie per dag, kun je ook één of twee kopjes drinken van echt lekkere koffie. Het prijsverschil tussen meuk en kwaliteit is echt maar een paar eurocent per kopje.
  Welke keus je maakt hangt natuurlijk helemaal van jezelf af, maar volgens mij is dit de lifehack: dat je even buiten je standaard patronen stapt en nadenkt over de fundamentele reden waarom je koffie koopt. Als dat is om ervan te genieten, is het handig om dan daar ook voor te gaan, lijkt mij.
  Een ander ding is dat als wij bereid zijn om net wat meer te betalen voor bijvoorbeeld onze koffie, dat de hele handelsketen beter in balans kan brengen. Lijkt mij een mooie win-win situatie: wij meer genieten van onze koffie, en de boeren die het verbouwen ook meer genieten van diezelfde koffie.

 • dennis
  Posted 07/10/2007 10:24 am 0Likes

  de echte hack zou natuurlijk zijn om mensen die deze keuze financieel niet kunnen maken toch die koffie te kunnen laten drinken.

 • Douwe van Loenen
  Posted 07/10/2007 12:35 am 0Likes

  Dat zou bij mij eten zijn. Ik heb als student niet extreem veel geld, maar wel altijd een goed gevulde koelkast. Lekker eten en drinken, daar investeer ik in.
  Bijvoorbeeld ook verse (en goede en helaas dure) koffie in een perculator, in plaats van Senso. Daar word ik gelukkig van.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: