Google Maps Latitude als alternatief voor trackr!?

Gisteren schreef ik “Op de hoogte blijven van elkaars locatie via trackr!” Onlangs lanceerde Google versie 3 van Google Maps met Latitude. Waarom dan toch een artikel over trackr!?

Met de nieuwe functie Latitude bouwt Google verder op het eerdere aangekondigde My location. Hiermee kan Google je locatie ook zonder GPS bepalen door gebruik te maken van GSM masten. Meer informatie over Google Maps Latitude kun je vinden op het Google Mobile Blog.  De beste uitleg van de mogelijkheden zover heb ik gezien in het Engelstalige artikel “Google Latitude: Share Your Location with Friends“.

De nadelen van Google Maps Latitude ten opzichte van trackr! zijn voor mij:

  • Iedereen die je je locatie wilt laten zien heeft een Google account nodig. Daarbij moet je deze mensen ook autoriseren.
  • Vooralsnog heeft iedereen daarbij een mobiel apparaat nodig.
  • Google Maps Latitude biedt geen Alerts met geo-fencing.
  • In Google Maps Latitude heb je ook geen snelheidsgrafiek. Dit is natuurlijk gewoon een leuke feature.

Vooral met betrekking tot de eerste twee punten is de snelcode van trackr! veel handiger. Je kunt iemand verwijzen naar http://www.trackr.nl/ en de snelcode laten invoeren. Voor Google Maps Latitude moeten beiden beschikken over een Google account en elkaar autoriseren. Bovendien moet je momenteel dus beide nog beschikken over een mobiel apparaat. En in de toekomst dus over een iGoogle pagina. Allemaal dingen die je moeder/oma uit het Google reclame filmpje vast minder snel voor elkaar heeft dan een snelcode invoeren op de trackr! website.

Google Maps Latitude biedt de volgende handige functionaliteiten ten opzichte van trackr!:

  • De locatie die wordt getoond is instelbaar.
  • Vanuit Google Maps kun je ook communicatie starten met je contactpersonen: bellen, sms’en, emailen of chatten.

Om aan de slag te gaan met versie 3 van Google Maps met Latitude download je deze via http://www.google.com/latitude. Tijdens de installatie vervangt Google Maps netjes een eventuele eerdere versie. Na de installatie kies je in het menu voor “Aanmelden bij Latitude” en meldt je je aan met een Google account. Als jouw apparaat beschikt over GPS dan kun je je locatie nauwkeuriger laten weergeven door in het menu te kiezen voor “GPS gebruiken”.

Tenslotte een tip over het “Afmelden bij Latitude”. Sommige sites geven aan dat je je kunt afmelden van Google Maps Latitude als je je locatie wilt verbergen. Beter is het om in plaats van “Afmelden bij Latitude” te kiezen voor de optie “Uw locatie verbergen”, met de eerste optie moet je bij een volgende activatie van Google Maps Latitude je inlognaam en wachtwoord opnieuw invoeren.

Deze tekst is eerder verschenen op mijn weblog als onderdeel van het artikel “Een manier om op de hoogte te blijven van elkaars locatie via trackr!“.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

0 Comments

Geef een reactie