Google met je toetsenbord

Omdat het werken met de muis traag is en je uit je concentratie haalt, ben ik altijd blij als ik computerprogramma’s gewoon met het toetsenbord kan bedienen. De meeste Windows programma’s hebben dat redelijk voor elkaar, maar webapplicaties zijn lang niet altijd even toetsenbordvriendelijk. Gelukkig is met de komst van Google Instant de meestgebruikte zoekmachine van Nederland ook weer wat vriendelijker geworden voor toetsfanaten.

Als je bent ingelogd in Google en Google Instant aan hebt staan (je kunt dat rechtsboven ook uitzetten), zie je een klein driekhoekje staan links naast het eerste zoekresultaat:

image

Dat driehoekje kun je vervolgens met de pijltjestoetsen naar beneden en weer naar boven bewegen, todat hij naast het zoekresultaat staat wat je wilt openen. Druk dan op de Enter-toets om die pagina te openen. Of druk op Ctrl+Enter om dat zoekresultaat in een nieuwe pagina te openen. Meestal kun je dan met één of meerdere keren Ctrl+Tab weer terug naar het zoekscherm.

Is het toch niet helemaal wat je zocht, dan kun je met de ‘Backspace’ toets weer terug naar het zoekvak om je zoekwoord aan te passen.

Plak dus een klein driehoekig stikkertje op je pijltjestoetsen, hang een reminder op je monitor, of iets rigoureuzer: trek gewoon je muis uit de computer. Zo leer je binnen no-time googlen met je toetsenbord.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

3 Comments

 • Thieme Hennis
  Posted 02/12/2010 9:51 am 0Likes

  er is een erg handige en goed doorontwikkelde firefox plugin die dit doet voor alle sites: Mouseless Browsing (MLB)

 • Patrick Bakker
  Posted 30/11/2010 8:49 pm 0Likes

  Dat is best handig. Proberende om nog meer opties te vinden (het scrollen door de previews is ook nuttig) kwam ik erachter dat als je met de middelste muisknop (toch weer die muis) op een link klikt, deze paars wordt (als in: al gelezen). Handig als je bijvoorbeeld wil zien of er nieuwe sites op de SERPs terechtkomen voor een gegeven zoekwoord.

 • Patrick Tingen
  Posted 30/11/2010 3:19 pm 0Likes

  En wat ook leuk is: als je op pijltje-rechts drukt, zie je aan de rechterkant van het scherm een preview van de pagina waar de link naar verwijst. Dit scheelt je weer tijd om eerst naar de site te gaan, te zien dat het net niet de site is die je zocht om vervolgens weer terug te keren naar de lijst met zoekresultaten.

Comments are closed.

%d