Google Wave, de eerste ervaringen

Wave is het nieuwe platform van Google dat wonderen beloofd te doen voor groepscommunicatie. De eerste paar duizend Nederlanders hebben er op mogen grasduinen.

Na een maandje experimenteren merk ik dat de manier van communiceren in Wave veel natuurlijker voelt dan e-mail, chat, etc. Waar e-mail een digitale vervanging is van de postkoets, is Wave een online versie van een gesprek. Je start een Wave en nodigt mensen uit voor de conversatie. De genodigden kunnen meedoen als het ze interesseert, alleen luisteren, of verder gaan naar het volgende gesprek. Net een kroeg. Of een netwerk bijeenkomst. Het resultaat is dat je veel sneller in de ‘flow’ van het gesprek komt. Als de discussie levendig wordt, gaat de Wave naadloos over in een chat sessie. Als 2 mensen samen in discussie gaan, kunnen ze zich afsplitsen en samen in een hoekje gaan staan. Zo bezien is Wave een fantastische innovatie.

Maar anderzijds heb je heel snel te kampen met een overdaad aan informatie. Er kan van alles in een Wave worden gehangen: tekst, video, audio, interactieve gadgets, verzin het maar. Overdaad schaadt. Combineer dat met een postvak vol met Waves die allemaal roepen om aandacht en je kunt je voorstellen dat sommige eerste gebruikers al snel weer afhaken.

Het gebruiksvenster van Wave helpt ook niet mee. Terwijl Wave een technisch kunststukje is, is de voorkant ervan blijven hangen in de middeleeuwen. De hiërarchische rijtjes informatie corresponderen niet met het karakter van Wave. Dat kan veel beter.

Het wachten is daarom op alle plugins, gadgets en applicaties die ongetwijfeld rond Wave zullen worden ontwikkeld en het gebruik zullen vereenvoudigen. Bovendien is het nog even afwachten hoe Wave precies in het werkproces kan worden ingezet. Niettemin twijfel ik er nu al nauwelijks aan dat het de komende jaren veel gebruikt gaat worden.

Wordt vervolgd

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

12 Comments

  • karel
    Posted 11/12/2009 8:16 am 0Likes

    Nee Edwin, het was een officiële bedrijfspolicy om concurrenten uit de markt te drukken, met als motto: “Embrace, extend en extinguish”. Zie ondermeer dit artikel op Wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish

    En wat die 90% betreft: gelukkig ligt dat nu al een stuk lager: IE heeft op dit moment een marktaandeel van rond de 60%:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

  • Edwin
    Posted 11/12/2009 7:42 am 0Likes

    Helaas heeft MS dat wel geprobeerd met IE om tegen alle internationale afspraken in een eigen implementatie door proberen te drukken om nog meer mensen naar Windows proberen te krijgen. ????

    Nog meer dan over de 90%. Ik denk het niet. Het ging om gebruikers gemak. En juist dat vinden wij nu heel gewoon. Bijv. de Apple Iphone. Web en systeem gaan samen. Dat is toch mooi. Daar hebben mensen echt iets aan. Nog een voorbeeld: Netbooks. MS had een glazenbol.

  • cysoon
    Posted 10/12/2009 7:49 pm 0Likes

    IE gebruik ik al jaren niet meer, behalve als het moet zoals met de support site van Exactsoftware… 🙁
    Google Wave is nou niet zo revolutionair hoor en dat je gelijkertijd met een “e-mail” bezig kunt is niet altijd handig. Vaak heb ik op een dag dat ik even snel reageer op een e-mail om vervolgens verder te gaan met mijn andere werkzaamheden. Zodra je in een Wave zit wordt er m.i. meer beslag op je tijd genomen.
    Daarbij komt dat je eerst nog al je contacten aan het Waven met krijgen…pppffff…
    De tijd zal het leren…

  • karel
    Posted 10/12/2009 9:30 am 0Likes

    We zullen hier maar geen ‘flameware starten, maar ik heb zelden zo veel nonsense bij elkaar gezien.

    Alls je marktleider bent, ben je niet de standaard, maar monopolist. Op zich niet erg, zolang je die monopoliepositie niet misbruikt. Helaas heeft MS dat wel geprobeerd met IE om tegen alle internationale afspraken in een eigen implementatie door proberen te drukken om nog meer mensen naar Windows proberen te krijgen. Door eigen html interpretaties te maken en deze exclusief voor IE te houden, waren websites die specifiek met IE ontwikkletools geschreven waren, niet of slecht toegankelijk voor browsers van andere operatingsystems. Als webontwikkelaar zou jij moeten weten dat je, om een volgens de W3 standaard ontwikkelde website een beetje netjes in IE 6 of 7 te krijgen, extra IE specifieke code aan je site moet toevoegen.

    Verder zeg je dat IE8 meer standaard is dan Chrome/Firefox/Opera. Alweer ernstig mis: IE8 haalt in de ACID3 test een schamele 20/100. Safari 4 en Opera 10 slagen volledig voor deze test, Chrome zit inmiddels ook op 100/100 en Firefox op 93/100. De prerelease van IE9 komt op dit moment trouwens ook niet verder dan 32/100. Hoezo ‘meer standaard’…
    IE8 slaagt inmiddels sinds maart 2009 wel voor ACID2, een inmiddels verouderde test, waar de andere majeure browsers al in 2005 voor slaagden.

    Wat standaarden waard zijn is heel simpel: ‘equality of arms’, oftewel er voor zorgen dat iedereen, ongeacht het besturingssysteem, gelijke kansen heeft op internet. Want inderdaad:het draait om applicaties en niet besturingssystemen. En zeker nu het inmiddels duidelijk is dat de toekomst van het Web in html5 zit, in plaats van allerlei add-ons, zijn die standaarden nog belangrijker geworden dan ze al waren, want html5 wordt straks de primaire programmeertaal van onze cloud-applicaties.

    Ik zal niet op al jouw feitelijke onjuistheden door gaan, maar dit zijn wat mij betreft de belangrijkste punten.

  • Edwin
    Posted 10/12/2009 3:43 am 0Likes

    Karel. Als je 93% van de markt in handen is van Microsoft, dan ben je toch de standaard. Dit kan je niet leuk vinden, maar de meeste mensen gebruiken ie als browser Vergeet niet dat Microsoft de wereld aan elkaar heeft geknopt. Dat hebben ze met Windows 95 gedaan. Zij hebben de computer en internet voor een groot publiek bereikbaar gemaakt. Microsoft is ook de enige met een echt eigen systeem. De rest leunt op unix/ linux varianten, met een eigen schil. Dat doet ook Apple. Sorry Apple gebruikers, het is niet anders. Wat wel geweldig is zijn de applicaties die iedereen nu ontwikkeld op hun systemen. Soms net iets slimmer of mooier. Daardoor heeft deze site nu bestaansrecht.

    Verder is IE8 meer standaard dan Chrome / Firefox of Opera. Als je het tegen de voorwaarden houd van http://www.w3.org, dan kom je tot de ontdekking dat Microsoft nu de enige die zich aan deze standaarden houd. Ik heb het dan over versie 8. Over versie ie 6 en 7 heb je een punt. Verder kan je afvragen wat standaarden waard zijn als 1 bedrijf 93% van de markt heeft.

    Ik denk dat de echte ontwikkeling nog moet komen. Er wordt veel verbetert, maar echte nieuwe technologie wordt nauwelijks ontwikkeld. Zelfs Evernote is een slimme manier van combineren van technieken. Geweldig toch? Ook Google wave is een verzameling van oude technieken die handig gecombineerd worden.

    Ik ben al 13 jaar bezig met het bouwen en ontwikkelen van internet sites en applicaties en weet dus echt wel waar ik het over heb. Verder gebruik ik de Iphone en af en toe een Mac. Mijn eerste PC was een Classic. Werk zowel op Linux Ubuntu, Apple en Windows. Voor mij geldt applicaties en niet het besturingssysteem.

  • Igor
    Posted 09/12/2009 2:01 pm 0Likes

    @Adrie
    Op dit moment wordt alle inhoud van alle Waves nog opgslagen op servers van Google. Dit is vanzelfsprekend niet altijd acceptabel. Maar Google voornemens om ook de serverkant vrij te geven zodat iedereen straks als Wave provider op kan treden. Analoog aan de situatie nu met email.

  • Adrie
    Posted 09/12/2009 1:33 pm 0Likes

    Een beetje offtopic:
    De meeste bedrijven vinden ‘open source’ en/of ‘gratis’ blijkbaar nog steeds synoniem met eng, en niet ondersteund. Ondertussen vergeten we voor het gemak hoeveel voeten de tweejaarlijkse upgrades van
    de microsoft ‘standaard’ ons elke keer in aarde heeft, zowel financieel als qua inspanning.
    Mijn ervaring met -ook frequente- updates en upgrades van linux/openoffice is dat die veel minder
    compatibiliteitsproblemen opleveren.
    Daarbij hebben bedrijven hun servers nog steeds liever in huis dan ‘ergens op internet’ en zolang dat zo blijft zullen de google toepassingen wel in de ‘hobbie’ sfeer blijven.

  • karel
    Posted 09/12/2009 10:25 am 0Likes

    Edwin: IE de standaard? Dat heeft MS geprobeerd, tegen de verdrukking en internationale afspraken in. Gelukkig is dit niet gelukt. Wil je weten hoe de echte standaard er uit ziet?
    Ga dan naar http://www.w3.org/standards

  • Edwin
    Posted 09/12/2009 7:05 am 0Likes

    Misschien is Xplorer wel de standaard en de rest heeft dat niet door. Google Chrome is ook geen succes. We jammer. Ie is nog steeds marktleider en zal dat voorlopig blijven. Verder denk ik dat voor gewone mensen (Geen Geeks) niet staan te wachten op Google Wave. KIjk maar een naar Skype. Wordt wel toegepast, maar niet als nummer 1 phone tool. Je gebruikt het als je het nodig hebt. Uiteindelijk moet het door de markt gedragen worden. Dus de vraag is:”Hebben wij Wave nodig en staan wij hier op te wachten?” Bij wave heb ik dus echt mijn vraagtekens?????????????????

  • Igor
    Posted 08/12/2009 5:04 pm 0Likes

    Wave werkt ook met groene bolletjes om te laten zien of iemand online is. Kennelijk is dat idee gejat van Microsoft. 😉 Verder draait Wave op mijn computer in de achtergrond, in een speciaal programma (Waveboard) dat een seintje geeft als er een nieuw bericht is.
    Dat je op je werk Xplorer moet gebruiken is knap vervelend. Het probleem is niet een hetze tegen MIcrosoft. Het probleem is wel dat Microsoft weigert zich te houden aan internet standaarden. Daarom werken veel dingen niet in Xplorer. Wave werkt verder probleemloos op iedere browser, ook als het niet van Google is.

  • theiz
    Posted 08/12/2009 4:30 pm 0Likes

    Dan heb je een andere ervaring als ik.
    Ik heb het nog niet voor elkaar gekregen op hetzelfde moment als iemand in mijn kennissenkring online te zijn in google wave. Dit is direct ook een nadeel van deze manier van Cloud Computing. ‘Vroeger’ met bijvoorbeeld MSN of ICQ kon je zien wie er online kwam en hoefde je daar niet apart voor naar een internet pagina te gaan. Je kreeg gewoon een melding vanuit een programma dat op de achtergrond draait. Wellicht moet Google maar eens zo’n programma gaan maken. Daarnaast proberen ze Microsoft van de troon te stoten, maar daar kan je in de nieuwere office versies zien welke collega of contactpersoon online is middels de groene bolletjes en ook een vergelijkbare chat opstarten. De meerwaarde van Wave is dus het feit dat dit is gecombineerd met een soort ‘babbelbox’ en dat is eerder een evolutie als een revolutie te noemen.

    Daarnaast ben ik voor werk aangewezen op Internet Explorer waar ik geen Chrome plugin op mag installeren. Google’s ‘hetze’ tegen alles dat Microsoft is plaatst Google hierdoor buiten het professionele netwerk, want zeg nu eerlijk: Bij hoeveel bedrijven mag dit wel? Er zijn door Microsoft en veiligheidsexperts grote vraagtekens geplaatst bij de Chrome plugin.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: