Grotere letters op je laptop

(Windows) Moderne laptops hebben vaak een hogere resolutie dan het aloude 1024×768, waar we het eerst mee moesten doen. En dat betekent dat de letters op die apparaten lang niet altijd even goed leesbaar zijn, vooral niet als je lekker buiten in de zon zit te werken en het contrast laag is.

Ik gebruik zelf een paar trucjes om toch lekker te kunnen werken:

 • In Windows 7 kun je met de toetsencombinatie Windows+P instellen dat het scherm van je laptop ‘dubbel’ getoond moet worden (‘duplicate’ in de Engelse versie die ik hier voor me heb). Dubbel betekent dan dat het beeld zowel op je laptopscherm als op een beamer zichtbaar moet zijn, maar dat werkt ook als je helemaal geen beamer hebt aangesloten. Windows stelt je scherm in op 1024×768, wat vaak net iets grovere en grotere letters oplevert.

 

 • In webbrowsers als Internet Explorer, Firefox en Safari kun je met de toetsencombinatie Ctrl+= en Ctrl+- (dus de Ctrl toets ingedrukt houden en dan op de min of de plus toets links naast Backspace drukken) complete webpagina’s vergroten of verkleinen. Dat is niet alleen handig bij letters, maar ook bij filmpjes of plaatjes die je snel even wat groter wilt maken.

 

 • Ook in Word kun je vrij eenvoudig zoomen, tot de gewenste grootte. Op het tabje Beeld (Word 2007) vind je de optie “In-/uitzoomen”. Daar kun je vrij precies aangeven hoe groot je de tekst wilt hebben. En natuurlijk kun je een macro maken om ook in Word met Ctrl+= en Ctrl+- te werken.

Vergeet niet dat je tekst uit andere programma’s soms ook kunt kopiëren en dan weer plakken in Word, waar je soms meer zoom-mogelijkheden hebt.

En als ook dat niet werkt – toch maar weer een uurtje naar binnen…

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

14 Comments

 • Hester
  Posted 05/12/2010 1:45 pm 0Likes

  En hoe vergroot je het lettertype in de bar van bijv. Safari. De webpagina zelf kan je dus met crtl-scroll vergroten/verkleinen, maar het lukt me niet de tekst in de bar van grootte te veradneren. Weet iemand dat?

 • Conny Schoor
  Posted 06/07/2010 11:52 am 0Likes

  Dank je Michel! Ik heb een beetje gerommeld met dat DPI maar ja, dan krijg je weer van die koeie grote iconen! Ga maar richting opticien voor een computer bril! Toch blijf ik het raar vinden dat de letter in de loop van de jaren steeds kleiner worden(ik heb al jaren een leesbril e.d.) …….

 • Michel Regoor
  Posted 05/07/2010 10:40 am 0Likes

  Conny: een leesbril is eigenlijk bedoeld voor een kortere afstand dan de monitor meestal staat, Veel mensen gebruiken dan ook hun leesbril niet tijdens het werk. Als je de letters dan niet goed kan zien is een computerbril mogelijk een oplossing.

  Jammer van tft schermen is dat je ze eigenlijk alleen maar met de resolutie kan gebruiken waar ze voor gebouwd zijn, afwijkende resoluties worden onscherp. De DPI omhoog zoals Marcel en Stef aanraden is dan het beste.

  Taco: misschien helpt het ook om een hoog contrast thema te selecteren als je buiten werkt? Zwarte letters met een witte ondergrond zijn het best leesbaar.

 • Stef
  Posted 04/07/2010 1:35 pm 0Likes

  Ik zou zelf het DPI omhoog schroeven, maar dat heeft ook zo z’n nadelen. Sommige websites worden dan (helaas) niet meer goed weergegeven.

 • Conny Schoor
  Posted 01/07/2010 6:30 pm 0Likes

  de laatste van Marcel begrijp ik niet. Ik tob met de zg “linten” van Windows 7 en Outlook de zijlkolommen. De lettertypen van de rest kan ik allemaal vergroten maar die linten enz niet. Voor een oudere “dame” met leesbril en tuurlijk aan het werk valt dat niet mee!! Weten jullie wat??

 • Marcel Lathouwers
  Posted 29/06/2010 8:49 pm 0Likes

  Ook vergroten van alle fonts in de user interface (DPI) helpt ook geweldig. In win7 onder control panel/appearance and personalization/display. Maar in XP en Vista kan het ook

 • Taco Oosterkamp
  Posted 29/06/2010 1:22 pm 0Likes

  @Johan – dank voor de tip. Ik zal F11 overal gaan proberen voortaan, wist ik niet.

  @Liez en anderen – scrollen vind ik op mijn laptop lastiger dan achter m’n bureau. Hoewel het met de jusite veegactie op dat vlakje wel werkt.

  @Allemaal – dank voor de suggesties. Top.

 • dennis @ laptops.nl
  Posted 29/06/2010 10:52 am 0Likes

  Probeer eens op een Windows machine de Windows toets en de U. Je krijgt dan mogelijkheden om een toetsenbord op je scherm te krijgen (handig voor een tablet machine) en ook het vergrootglas.

 • Liez
  Posted 29/06/2010 10:10 am 0Likes

  Idd Jeroen,
  ctrl ingedrukt houden en naar boven scrollen = groter scherm, naar beneden scrollen = kleiner scherm
  vind ik makkelijker dan +/- :o) werkt trouwens in alle programma’s en browsers (Windows)

 • Johan
  Posted 29/06/2010 9:19 am 0Likes

  Taco, F11 werkt in een heleboel programma’s: Internet Explorer, Windows Explorer, Opera, Firefox, Notepad++, XnView, …

 • Taco Oosterkamp
  Posted 29/06/2010 8:12 am 0Likes

  Internet Explorer kun je fullscreen maken met F11. En voor Microsoft Word is er ook een knopje om ‘m fullscreen te maken.

 • jeroen
  Posted 29/06/2010 8:07 am 0Likes

  Dat scrollen met de ctrl-toets ingedrukt werkt ook prima bij Windows…

 • patrick
  Posted 29/06/2010 12:11 am 0Likes

  En in het verlengde daarvan, je kunt je browser full screen maken met appeltje+shift+F, of een vergelijkbare toets combo in Windows.
  Kun je nog efficiënter met de ruimte van je beeldscherm omgaan.

 • Remco
  Posted 28/06/2010 11:43 pm 0Likes

  Als aanvulling:

  Met ctrl-0 reset je in je browser naar de standaard tekstgrootte. Mac gebruikers kunnen ook ctrl-scroll gebruiken om in te zoomen op het scherm (letterlijk de pixels vergroten).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: