Hack de ING – Weet waar je gegevens heen gaan

De schokgolf die ING veroorzaakte met de aankondiging klantgegevens te willen verkopen, laat zien hoe gevoelig privacy in Nederland ligt. Niet iets nieuws, want eerder merkte pintransactie-bedrijf Equens al dat de aankondiging gegevens te zullen verkopen leidde tot verontwaardiging. Maar ook in de tijd dat papier dominanter was, werden klantgegevens al verkocht voor reclame doeleinden. Dus wat deed je in die tijd? Je past je voorletters aan aan de onderneming waar je een transactie mee doet. Dus word je lid van ECI, dan heet je E.C.I. Jansen en word je lid van de VPRO dan heet je V.P.R.O. Jansen. Krijg je post op de naam E.C.I. Jansen, dan weet je wie je gegevens heeft verkocht.

Voorletters (een beetje) aanpassen

Door je voorletters aan te passen per abonnement volg je makkelijker waar je naam nog eens opduikt. Vind je het niet plezierig je naam helemaal te veranderen, dan kun je wellicht met titel, één van je voorletters of een combinatie je naam aanpassen.

In een studentenhuis waar ik woonde lazen we NRC door telkens een proefabonnement te nemen. Toen ieders namen opgebruikt waren, startten we met A. Janssen, B. Janssen, C. Janssen. Toen ik eens belde om een “nieuw” abonnement af te sluiten, zei de wakkere telefoniste: “U bent bij de S …”

Het werkt misschien niet altijd, soms moet je nu eenmaal je officiële voorletters opgeven. Maar met deze methode kom je al heel ver.

Digitaal je mailadres tracken met Gmail

Gmail laat je je mailadres aanpassen. Zet na je naam een + en voeg toe wat je wilt aanpassen. Dus pietjanssen@gmail.com kan veranderd worden naar pietjanssen+wehkamp@gmail.com. De mail komt in je vertrouwde mailbox maar de toevoeging helpt als je wilt traceren waar dit specifieke adres voor gebruikt wordt. Zo kun je zelf gericht actie nemen.

Er zijn diensten waar je tijdelijke emailadressen aanmaakt als je je ergens voor aan wil melden, maar daarna per se geen mail meer wil ontvangen. In dat geval is alleen de vraag hoe betrouwbaar de dienst is. Maar bijvoorbeeld Maildrop laat je een emailadres maken dat je kunt houden en kunt laten wissen na een bepaalde periode.

(Fotocredits: man dressed in a trench with a hat via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
13Te gek4Leuk1Serieus?1Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • P. Oost
    Posted 14/03/2014 3:59 pm 0Likes

    Bij http://www.moerstaal.nl kun je gratis aan een zelf te kiezen domein (bijv @heetik.nl ) een zelf te kiezen voorvoegsel hechten bijv. zo Daarmee krijg je een emailadres x@zo.heetik.nl En in de plaatst van x kun je alles zetten, waardoor je een onbeperkt aantal emailadressen hebt die eindigen op @zo.heetik.nl.

    Bijv. kpn.nl@zo.heetik.nl of wehkamp.nl@zo.heetik.nl of lifehacking.nl@zo.heetik.nl etc. Handig omdat vaak ook de emailadressen op een site als gebruikersnaam gebruikt worden.
    Al jaren heb ik er veel plezier van.
    Vr. groeten. R. Oost

  • Keimpe Wiersma
    Posted 13/03/2014 8:55 am 0Likes

    ik heb dit meer dan 10 jaar gedaan dankzij een eigen domeinnaam, maar kom er nu toch op terug.
    a) ik heb zelden of nooit meegemaakt dat bijv. hema@domein.nl door iemand anders dan de Hema is gebruikt
    b) je moet de email van je domein middels een ‘catch-all’ openstellen voor ALLES wat er binnenkomt (en dat zijn hier zo’n 3000 spam mailtjes per dag). Dat weegt niet meer tegen de voordelen op.

    Ben nu dus weer bezig alles ongedaan te maken. Lekker alles weer naar info@domein.nl

    • Arjan Broere
      Posted 13/03/2014 9:56 am 0Likes

      hi Keimpe,

      a) Ik geloof ook dat het wel meevalt en zeker beter wordt omdat er meer aandacht voor is
      b) Catch all heb ik ook gebruikt en dan liep de mailbox vol met aanbiedingen die ik niet “op maat” vond 😉 Misschien catch all en dan weer een mailregel of filter maar dat is weer meer werk

      Het idee is ook vooral om te kijken wat je met kleine veranderinkjes kunt doen om een beetje grip te houden.

  • Rian
    Posted 12/03/2014 5:08 pm 0Likes

    Goed idee. Zelf pas ik het idee al jaren toe op mijn e-mail. Omdat ik een eigen domeinnaam heb is het voor mij erg eenvoudig om zelf e-mailadressen aan te maken. Zodra een bedrijf of organisatie vraagt om een contacte-mailadres maak ik een dergelijk e-mailadres aan, bijv. ing@mijndomeinnaam.nl.
    Het is al eens voorgekomen dat ik reclame van een andere organisatie ontving op een dergelijk e-mailadres. Het was de laatste keer dat ik zaken deed met het e-maildoorleverende bedrijf.

  • Astrid
    Posted 12/03/2014 2:44 pm 0Likes

    Klinkt handig! Maar wat kun je vervolgens doen tegen het doorverkopen van je gegevens, als je eenmaal weet welk bedrijf dit heeft gedaan?

Comments are closed.