Helemaal in de wolken door te werken in de cloud

Het Nieuwe Werken is helemaal hot en ik word er als gedetacheerde steeds vaker mee geconfronteerd. Bij mij valt het op zich wel mee, maar het kan zo zijn dat je in de detachering van opdracht naar opdracht hopt. Elke keer een nieuwe werkplek, elke keer andere applicaties en elke keer een ander systeem.

Eigen systeem

Persoonlijk vind ik het makkelijker om altijd met de zelfde applicaties te werken, dus ben ik begonnen om uit te zoeken hoe ik dit voor elkaar kon krijgen. Dit begon met meezeulen van mijn privé laptop. Dit was van korte duur, omdat het met eigen apparatuur vaak niet mogelijk is om op het beveiligde netwerk te komen.

Portable apps

Volgende stap was het meenemen van portable apps op een USB stick en zelfs het portable maken van veel gebruikte applicaties. Omdat de snelheid van een USB stick soms wel te wensen overlaat werden de applicaties al snel geparkeerd in het enige “eigen” stukje hardeschijf bij de opdrachtgever: Mijn Documenten. Al een stuk sneller, maar dit was ook afhankelijk van de snelheid van het systeem waar je achter zit.

De cloud

Laatste stap was dus duidelijk en zou het verschil moeten maken. Weinig afhankelijk van het systeem waar je achter zit en zelf geen apparatuur nodig. Ik ging de overstap maken naar de cloud!

Web applicaties die je via een browser kunt benaderen zijn er al jaren, maar de laatste jaren wordt de keus steeds groter en de applicaties steeds beter. Het is niet moeilijk om waardige alternatieven te vinden op het internet voor veel gebruikte thuis applicaties. Voordeel is dat je niets hoeft te installeren en dat je overal toegang hebt tot je favoriete toepassingen.

Het enige dat ik nog nodig heb is een portable versie van Firefox met Flash en Java geinstalleerd. Deze hoef ik niet eens op USB stick mee te nemen, want ik laat deze in de cloud staan, zodat ik deze ook altijd bij me heb.

Webdesign:

 • Kodingen –  Een web based development platform waarin je oneindig veel projecten aan kunt maken en toegang hebt tot jouw FTP servers. In de toekomst kun zelfs je eigen webservers toevoegen. De ideale tool als je veel in een team werkt of veel op verschillende werkplekken.
 • Aviary – In mijn ogen één van de beste web based images editors. Voor Firefox heb ik ook de addon geinstalleerd om heel eenvoudig mooie screenshots te kunnen maken. Naast de image editor (Phoenix) zijn er nog meer applicaties te vinden onder de paraplu van Aviary, waar onder een sound editor en een video editor.
 • A-Drive – Voor de opslag van mijn webprojecten heb ik wel wat ruimte nodig, dus maak ik gebruik van de gratis 50 GB van A-Drive die ik via mijn browser kan benaderen.

Bookmarks:

 • Read It Later – Soms lees je een artikel op het net dat meer aandacht nodig heeft. Met Read It Later creëer je een lijst met websites en artikelen die je later wilt lezen.
 • Delicious – Om websites op te slaan, voor als ik inspiratie nodig heb.Evernote – Voor het bewaren van handige stukjes code.

Kantoor:

 • Gmail – Mijn mailbox, waarin al mijn mailaccounts samen komen.
  Google Docs – Office, alleen dan online en van Google.
 • Google Agenda – Mijn agenda online, die ik kan delen met wie ik maar wil.
 • Timebridge – Gekoppeld aan mijn Google Agenda kan ik iedereen mijn beschikbaarheid laten zien.
 • Remember The Milk – Mijn online takenlijst.
 • Dropbox – Opslag van al mijn documenten. Dropbox is ook geïnstalleerd op mijn thuiscomputers, zodat ik op al mijn systemen de zelfde documenten tot mijn beschikking heb. Mijn Dropbox map thuis synchroniseer ik thuis met Syncplicity, zodat al deze documenten ook in Google Docs komen te staan. Ook heb ik in Dropbox mijn Firefox Portable gezet, zodat ik deze overal kan gebruiken.
 • Live Mesh – Vergelijkbaar met Dropbox, alleen dan met 5GB ruimte en de mogelijkheid tot remote access. (Beta versie)

Blog:

 • Google Reader – Mijn RSS reader, waar ik mijn inspiratie uit haal. Hier lees ik het beste nieuws en kan ik met één druk op de knop door de artikelen heen bladeren.
 • WordPress Dashboard – De applicatie waarin ik artikelen schrijf in een wordpress blog.
 • Tumblr – De applicatie waarin ik artikelen schrijf voor mijn eigen Tumblrblog.
 • Screenr – Voor het eenvoudig maken van video’s van mijn desktop.

Muziek:

 • Last.fm – Gebruik ik niet om muziek mee te luisteren, maar om nieuwe muziek mee te ontdekken.
 • Grooveshark – Gratis alternatief voor Last.fm en Spotify. Goede kwaliteit muziek en een hele fijne interface. Er is ook een versie voor mijn Android telefoon, maar die kost $3 per maand.

Video:

 • Youtube – Wie kent het niet. Hier zet ik zelf filmpjes op en zoek hier naar filmpjes met tutorials als ik deze nodig heb.
 • TVGorge – Alle bekende TV-series rechtstreeks vanaf het net te kijken. Het is geen HD kwaliteit, maar makkelijk zonder omwegen te bekijken hier in Nederland. Geen proxy’s, niets, gewoon achterover leunen en genieten.

Tip

Een tip om snel te kunnen werken met web apps. Als je vaak werkt met verschillende apps op het zelfde moment kun je deze apps als bladwijzers opslaan in de zelfde bladwijzermap. Door een rechtermuisklik op de map en te kiezen voor: “Alle bladwijzers openen” openen alle bladwijzers in verschillende tabbladen en je kunt aan de slag.

Zoals je ziet is er bijna voor elke applicatie die je offline gebruikt ook wel een versie online te vinden. Dit zijn de applicaties die ik gebruik, maar voor elke applicatie is wel een alternatief te vinden.

Tip om deze alternatieven te vinden? Type de naam van de applicatie in de zoekbox van Google gevolgd door vs. Kans is groot dat je een aantal mooie alternatieven aangeboden krijgt.

Nadeel

Werken in de cloud heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Het grootste nadeel in mijn ogen is dat al je bestanden ergens staan waar jij niet rechtstreeks controle over hebt. Als er iemand achter de web applicatie zit met kwade bedoelingen kunnen zo al je al dan niet vertrouwelijke bestanden openbaar worden. Hier ga ik dan ook heel voorzichtig mee om. Vertrouwelijke bestanden gaan niet de cloud in, maar moeten toch offline gebruikt worden.

Conclusie

Ondanks dit nadeel hoop ik dat ik met dit artikel heb laten zien hoeveel er mogelijk is op het internet. Al je documenten bij elkaar en altijd de juiste tools tot je beschikking om je werk uit te kunnen voeren. Ik ben helemaal in de wolken met deze manier van werken.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

24 Comments

 • body detox system
  Posted 17/05/2013 7:34 am 0Likes

  Because he and Maeve made love only on ‘very rare and isolated occasions’, Larkin’s colon cleanse tea sexual appetite was stirred but unsatisfied.

 • JAMAAL
  Posted 31/10/2011 9:22 pm 0Likes

  @Miss_Law_ 1 unfollowed you between 3PM and 4PM. See who: http://t.co/x75PnCiF

 • Martijn Bloksma
  Posted 28/03/2010 10:44 pm 0Likes

  Misschien dat iemand het al gemerkt heeft, maar TVGorge.com mag geen links meer plaatsen naar TVseries elders op het net. Gelukkig heb ik een mooi alternatief gevonden die naast TVseries ook nog eens films streamt! http://quicksilverscreen.com/ Veel kijkplezier!

 • Bart
  Posted 24/03/2010 11:44 pm 0Likes

  Oeps, ik zie grooveshark net staan. My bad!

 • Bart
  Posted 24/03/2010 11:43 pm 0Likes

  duidelijk verhaal en mooie opsomming. Ik wil nog toevoegen dat je Aviary ook kunt aansluiten op je Google Apps omgeving (zie de google market place http://bit.ly/9hsCu7) en dat voor muziek ‘uit de cloud’ ook Grooveshark.com een absolute aanrader is. Als je 35 dollar betaald krijg je zelfs een AIR applicatie (en android) die je op je desktop kunt draaien. Ideaal en werkt goed.

 • Herman de Vries
  Posted 02/03/2010 11:28 pm 0Likes

  Erg mooi en duidelijk verhaal, ik herken er erg veel in! Leuk om eens te lezen hoe een ander dat doet.

  Bij ‘bookmarks’ mis ik nog wel 1 ding; Xmarks! http://www.xmarks.com

  Via Xmarks kun je favorieten/bookmarks uit je browser(s) synchroniseren overal waar je die plugin installeert, dus op werk, thuis, je laptop etc. Vergelijkbaar aan dropbox staan alle bookmarks dan ook online in je profiel op my.xmarks.com, zodat je zodra je op een andere plek komt (bijv internetcafé, bij vrienden etc) dan hoef je alleen even in te loggen op xmarks en dan heb je al je favorieten bij de hand. Super!

  Een andere dienst die nog toegevoegd kan worden is Picnik, dat nu net is opgekocht door Google. Mooi alternatief voor Avairy, wat overigens ook een super dienst is voor fotobewerking.

 • Michel
  Posted 01/03/2010 8:58 pm 0Likes

  Adrive inmiddels aangemaakt, super. En bedankt voor de andere tips dat ga ik zeker uitproberen.

 • Martijn Bloksma
  Posted 26/02/2010 11:57 pm 0Likes

  @Dino: Zeker interessant, laat het je volgende week wel zien in Eindhoven 😉

  @Gabrie: Wat een mooie aanvulling op dropbox! Ga ik gelijk toepassen, zou eigenlijk standaard moeten zijn… Bedankt!

 • Gabrie
  Posted 25/02/2010 8:10 pm 0Likes

  Hi
  Nog even een aanvulling mbt truecrypt en dropbox. Om vertrouwelijke documenten portable te maken heb ik in dropbox een folder gemaakt met daarin de truecrypt portable app en een truecrypt container. Vervolgens nog twee shortcuts naar de truecrypt portable app.

  Wanneer ik ingelogd ben, start ik met de eerste shortcut truecrypt op en mount (via de command line opties in de shortcut) automatisch de truecrypt container. Ik krijg er dan een drive letter bij waarin dus de vertrouwelijke documenten zitten. Als ik klaar ben gebruik ik de 2e shortcut waarin de unmount opties zitten.

  De truecrypt beveiliging van die container is zo sterk dat t niet erg zou zijn wanneer een medewerker van dropbox (of een hacker) die container zou stelen. Verder is alle verkeer tussen dropbox en jouw systeem via SSL versleuteld. En als de truecrypt container gesloten is, dan worden alleen de gewijzigde blokken gesynchroniseerd middels dropbox !!! Dus niet de hele container. Ideaal 🙂

  Gabrie

 • Dino Nahumury
  Posted 25/02/2010 7:06 pm 0Likes

  Martijn,

  Klinkt interessant! Misschien toch maar iets om een keer rekening te houden!

  Grt.

  Dino

 • Martijn Bloksma
  Posted 25/02/2010 5:25 pm 0Likes

  @Godfried: Klopt wat je zegt, het zal het uiteindelijk niet winnen van HD downloads. Maar ik ben nogal wispelturig met het kijken van series en hiermee kun je kijken wat je wilt, wanneer en waar je maar wilt. Met en beetje internet verbinding is het zelfs in de trein goed te doen 🙂

  @ Aschwin Wesselius: Dat is precies wat ik bedoel en wat ik had moeten zeggen 😀 Bedankt voor de uitleg, zo gebruik ik Dropbox!

 • Aschwin Wesselius
  Posted 25/02/2010 3:09 pm 0Likes

  @Dave: het voordeel van Firefox Portable in je Dropbox is waarschijnlijk (geen ervaring) dat je instellingen en plug-ins centraal in je Dropbox zitten. Dan hoef je niet ook nog eens al je instellingen en plug-ins op te halen maar volstaat het installeren van de Dropbox-client. Dropbox als online USB-stick.

 • Godfried
  Posted 25/02/2010 1:46 pm 0Likes

  Ik moet zeggen dat die kwaliteit van TVGorge me wel erg tegenvalt. Hoewel het een lekker groot archief is qua series zal het het bij mij niet winnen van een (ook niet moeilijk aan te komen) 720p-aflevering. Ik moet wel zeggen dat ik dat Grooveshark erg interessant vind. Ben al een tijdje op zoek naar een goede vervanger van Spotify en dit lijkt er wel een te zijn. Ik gebruik Dropbox al een tijdje en ben daar erg over te spreken maar ga me ook eens verdiepen in dat A-drive. Bedankt in ieder geval!

 • Martijn Bloksma
  Posted 25/02/2010 1:01 pm 0Likes

  Wow, wat een reacties al! Dank allen!

  @Benno: TVGorge heeft thuis al bijna mijn downloads vervangen, werkt echt super!

  @Jacco: de meest waardevolle tips zijn ook vaak de simpelste 😉 Bedankt voor TrueCrypt, ziet er erg interessant uit. Staat in mijn RILL (Read It Later List).

  @Dave: Dat is inderdaad wel de strekking ja. Na het downloaden in je eigen stukje schijf zetten en je kunt het gebruiken zonder installatie!

  @David Rudolph Bakker: Succes met deze 2 super diensten. Zeker met Aviary raak je niet uitgespeeld!

  @Gryphon: Goeie aanvulling! Bedankt. Bookmarked 😉

 • Gryphon
  Posted 25/02/2010 12:54 pm 0Likes

  Een andere mogelijkheid om alternatieven te ontdekken is alternativeto.net . Geeft je alternatieven voor mobile/windows/mac/linux/web-based software.

 • David Rudolf Bakker
  Posted 25/02/2010 12:00 pm 0Likes

  Super! Mooi overzicht van jouw digitale cloud. Ik ga zeker Aviary en A-Drive proberen.

 • dave
  Posted 25/02/2010 11:37 am 0Likes

  vraagje: Firefox Portable in dropbox ~ telkens downloaden van het programma als je ergens anders bent. Niet?

 • Jacco van der Pol
  Posted 25/02/2010 11:13 am 0Likes

  Goed artikel met ook voor ‘ervaren’ cloudgebruikers waardevolle informatie. Voor mij de meest waardevolle “dropbox vs”. Dat ik daar nooit aan heb gedacht 🙂
  Qua veiligheid wil ik je nog het volgende meegeven. Risico tot diefstal is er altijd. Ik geloof dat de kans op inbraak 1 op de 100 is. Als ze inbreken nemen ze hoogstwaarschijnlijk je computer wel mee. Gezien het grote aantal cloudgebruikers is de kans dat je spullen op internet worden gestolen waarschijnlijk kleiner. Een extra mogelijkheid is natuurlijk gebruik van een product als TrueCrypt.

 • Benno
  Posted 25/02/2010 11:11 am 0Likes

  Handig om weer eens een overzicht te hebben van applicaties.
  Ben zelf benieuwd naar TVGorge. de vs. tip ga ik zeker ook eens proberen.
  bedankt!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]