Hoe houden we de Kerst-stemming erin?

Kerst kent een aanloop van weken, waarin op allerlei manieren de gezelligheid en sfeer wordt benadrukt. Voor de een zijn het gewoon vrije dagen, de ander geniet echt van de Kerst en de ander vindt het verschrikkelijk. Hoe dan ook zijn het dagen die doorgaans afwijken van de gewone vrije dag. En dat gaat niet altijd vanzelf goed …

(scene afkomstig van de film Abel van Alex van Warmerdam)

Voor degenen die wel iets van die spanning herkennen wat tips om de stemming er wél in te houden.

  • Voor degenen die opzien tegen kerst. Mindfulness is een beweging waarin onder andere het leven-in-het-heden gepropageerd wordt. Zie niet op tegen wat gaat komen en kijk niet terug met gespannen gevoelens op wat geweest is, want ondertussen trekt het heden ongemerkt aan je voorbij. Teveel opzien of spanningen zijn vaak niet erg behulpzaam: het kost je energie, tobben helpt de zaak niet vooruit. Kortom, opzien tegen zaken vraagt om rationalisering: wat is er precies zo spannend en wat kan ik er op dit moment aan doen? Binnen RET (Over RET) wordt krijg je adviezen over hoe met jezelf in discussie te gaan als je gedachten je niet echt vooruithelpen.
  • Te veel eten en drinken. Uiteraard  bepaal jezelf wat teveel is. Doorgaans werkt teveel eten niet sfeer bevorderend. Teveel eten kan zwaar op de maag liggen, kost energie, maakt slaperig. Overweeg met maat te eten, vis en groenten het menu te laten bepalen, pauzes te nemen zodat je niet te snel eet, te wisselen van plek aan tafel of op verschillende plekken een deel van het eten te doen. Kortom, beweging en fasen. Interessant is de zogenaamde Okinawa-lifestyle, waarin wordt onderzocht waarom op dat Japanse eiland zo ongehoord veel 100-jarigen leven. Eén aspect is hara hachi bu: eet tot je voor circa 80% verzagdigd bent. Als je dat doet en regelmatig doet, bewaak je de grens van teveel eten. Ook is het wel een interessante puzzel wanneer je nu aan die 80% zit.
  • Binnen zitten. Te lang binnen zitten kan de sfeer ook drukken. Hierboven beschreven we al dat het eten met meer dynamiek beleefd kan worden, maar dat geldt zeker ook voor de dag: wissel actief en passief, binnen en buiten, lezen en praten, spellen doen, …
  • Spanningen (niet) adresseren. Het kan ook maar zo zijn dat je met kerst lang samen zit met mensen waarmee je eigenlijk wat issues hebt of die op meerdere punten op je zenuwen werken. Je kunt zaken adresseren of zijn dat je met enige mildheid om je heen kijkt. In elk geval kan het helpen daar vooraf iets met jezelf over af te spreken. Berijdt (bereidt!) iemand zijn stokpaardje, is iemand inhalig of gierig, is iemand gelijk hebberig of dominant, … Hoe belangrijk is het dat de wereld weet wat jij daarvan denkt? Is het te doen het te laten voor wat het is? Ook hier kan RET weer van waarde zijn. Een andere manier om met enige midlheid naar iemands eigenschappen te kijken, is de vraag wat het goede is aan wat iemand doet. Loop daarvoor het kernkwadranten-model eens door.

Wat werkt voor jou om de stemming erin te houden?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author