Hoe je de juiste dikte van je kussen kiest

Word je regelmatig wakker met een stijve nek of pijn in je schouders? Dan zou het wel eens kunnen dat je kussen te dik of te dun is.

Beeldschermwerkers hebben vaak last van overmatige spanning op de nek- en schouderspieren. Door een goede nachtrust kunnen de spieren als het goed is weer enigszins ontspannen. Zodat je er de volgende dag weer fris tegenaan kunt. Maar dat lukt niet als je nek- en schouderspieren in een onnatuurlijke positie liggen.

Om te kunnen slapen met de nek- en schouderspieren in een ‘neutrale’ positie moet je kussen de juiste dikte hebben. Als je op je zij ligt, betekent dit dat de ruimte tussen je nek en de zijkant van je hoofd en je schouder precies opgevuld worden. Je hoofd ligt dan helemaal recht.

Als je op je rug ligt, moet het kussen ervoor zorgen dat je de natuurlijke holling in de nek en bovenrug houdt. Je hoofd moet niet naar voren en niet naar achteren kantelen, en je neus moet naar het plafond wijzen.

Als je een kussen uitzoekt, moet je het eigenlijk even in de winkel kunnen uitproberen. Het kan handig zijn als er iemand meekijkt die kan zeggen of je echt recht ligt. Soms is dat moeilijk te voelen. Vooral als je jaren scheef hebt gelegen voel je niet meer goed wat recht is.

De meeste mensen hebben een dikker kussen nodig wanneer ze op hun zij liggen dan wanneer ze op de rug liggen. Je kunt dit oplossen door een dik en een dun kussen in je bed te leggen, maar je kunt ook een kussen nemen dat je kunt opkloppen of dubbelvouwen, waardoor het de juiste dikte krijgt. Er zijn ook een heleboel speciale nekkussens te koop met allerlei verschillende vormen die de nek en schouders goed moeten ondersteunen. Maar blijf hierbij kritisch! Let op of je echt recht ligt op zo’n kussen.

Welterusten.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • elswittem
  Posted 11/01/2009 2:20 am 0Likes

  Hallo! 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondsurfen, ben een tijd geleden nog hier geweest en nu kon ik niet meer binnen geraken omdat ik mijn oud paswoord en inlognaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Ik dacht ik stel me even terug voor

  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een gehandicapte zoon van 11 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedankt voor de moeite,

  Els Wittem

 • Bernd
  Posted 28/08/2008 4:59 pm 0Likes

  Niet geheel onbelangrijk is de combinatie kussen matras. Als je een hard matras hebt zul je minder diep wegzakken waardoor een kussen veelal hoger zal moeten zijn. Dit in tegenstelling tot een zacht matras.
  Uittesten alleen in de winkel is dus niet altijd volledig.

  Ook geldt dat op de buikslapen wel het meest afgeraden wordt door medische therapeuten. Hierdoor ontstaan alleen al veel klachten.

 • Bart
  Posted 28/08/2008 12:30 pm 0Likes

  Erg nuttig artikel.
  Het volgende vond ik iets waar ik zeker op moet letten met kopen (liefst dus met iemand samen): “Vooral als je jaren scheef hebt gelegen voel je niet meer goed wat recht is.”

 • Jeroen Sangers
  Posted 28/08/2008 12:22 pm 0Likes

  Kussens zijn erg ondergewaardeerd!
  Ik vergeet nooit dat ik in een hotel in Bangkok niet alleen drie verschillende kussens aantrof, maar tevens een kussen-menu met nog meer opties. Je kunt begrijpen dat ik daar fantastisch geslapen heb.

 • Mark
  Posted 28/08/2008 11:48 am 0Likes

  Ik heb in het verleden een kussen gekocht die prima ligt als ik op mijn rug lig maar weer niet als ik op mijn buik slaap. Je moet voordat je een kussen koopt ook kijken naar je voorkeurshouding: Ben je een rug, zij, buikligger of alle 3 natuurlijk.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: