Hoe je oordopjes toch werken zonder mp3-speler

Één van de beste trucs om niet afgeleid te raken is je eigen wereldje ingaan. Sommige mensen werken graag in de roezemoes van een café, andere zitten liever in een stille bibliotheek. Maar vaak zie je dat mensen oordopjes indoen, naar een rustig muziekje gaan luisteren en zorgen dat ze in de workflow komen en op die manier zich kunnen concentreren. Zelf heb ik daar ook een handje van, maar mijn kapotte iPod valt na 2 uur uit, en dan ben ik nog niet klaar met studeren. Dit komt vast bekend voor, toch adviseer ik je om je oordopjes in te houden. Om deze redenen:

 • Mensen storen je niet. De mensen om je heen kunnen niet horen of je muziek luistert of niet. Ze kunnen het wel zien. Als zij jou zien met je oortjes in, denken ze dat je druk bezig bent en je graag eventjes wil concentreren. Daarom laten ze je met rust. De oordopjes werken als een barrière voor andere mensen om je te storen.
 • Als ze je al storen, heb je een extra truc om het kort te houden. Als mensen je storen, willen ze graag je volle aandacht. Geef ze dat dan niet. Haal één oortje uit je oren, houdt hem in je hand, en vraag wat ze willen (maar dan vriendelijk). Zeg vervolgens dat je dadelijk bij ze komt, dat je dadelijk eventjes tijd hebt om met ze te babbelen, maar nu moet je je nog eventjes concentreren. Ze zien dat je je ene oortje nog in hebt, ze zien dat je het meent en ze krijgen toch niet de volle aandacht als ze nu tegen je beginnen te praten, daarom zullen ze geduld hebben en wachten op jou.
 • Je kan je nog steeds afsluiten. Wanneer ik mijn oortjes in doe, heb ik nog steeds het idee dat ik ‘mijn eigen wereld inga’, of dat nou gewoon conditioneren is of dat het echt iets is, het werkt wel. Oortjes in, eigen wereld in.

Het enige nadeel is nu nog maar dat je niet meer naar de rustgevende Enya kan luisteren, helaas. Maar je kan je wel blijven concentreren, ook al is je mp3-speler leeg. Werkt dit voor jullie ook?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • CorK
  Posted 01/10/2010 9:30 pm 0Likes

  Ga gewoon lekker thuiswerken… als tenminste vrouw en kinders buiten de deur blijven… haha

 • Maaike
  Posted 01/02/2010 9:54 am 0Likes

  Werkt absoluut! Hoewel er natuurlijk altijd die mensen in het OV zijn die zelfs die signalen niet snappen en gewoon lekker doorbabbelen tegen je 😉

 • Christa
  Posted 30/01/2010 11:35 am 0Likes

  Ik heb een nokia E90 met veel podcasts erop. Engels, Nederlands, meestal nieuws- of achtergonduitzendingen. Of een luisterboek. Ik heb altijd moeite gehad met inslapen, nu doe ik mijn oortje in en zet heel zachtjes een boek of een podcast op. Ik val heel vaak binnen een half uur in slaap. Bij een boek moet ik vaak een aantal hoofdstukken terug, bij podcasts is ‘t maar net of ik het de moeite waard vind om opnieuw te luisteren.
  Ik merk steeds vaker dat ik wel mijn oortje indoe, maar dan vergeet een podcast of boek aan te zetten. Slaapconditionering. Bovendien hoor ik het gesnurk van mijn partners minder!

  Christa

 • Kevin
  Posted 25/01/2010 12:39 pm 0Likes

  Same here. Alleen heb ik nooit last van een lege mp3ert.

  Ik vind dat het randstadse OV niet te genieten is zonder die dingen in, en het liefst met muziek zodat ik ook echt geïsoleerd word van invloeden van buitenaf.

 • Brigitte
  Posted 23/01/2010 3:07 pm 0Likes

  Ik heb heel vaak oordopjes en een lekker muziekje in. Meestal via de radio van mijn pc. Echter ik heb laatst een aantal nummers via limewire gedownload en die speel ik via mijn pc af. Verder heb ik die nummers op een usb stick gezet en dan prik ik de stick in de pc op mijn werk en dan met mijn favoriete muziek lekker ongestoord aan het werk.

 • Stefan Knapen
  Posted 22/01/2010 7:23 pm 0Likes

  Zo’n groot dik bose-ding zal inderdaad goed werken ja, nog veel zichtbaarder!
  Een nieuwe accu gaat hem niet worden, als lifehacker auteur moet ik toch aan de iPhone denk ik! (en wil ik ook maar al te graag, abonnement bij andere provider is bijna afgelopen).

  Op de werkvloer denk ik inderdaad dat het als asociaal wordt gezien. Misschien kost het je wat extra moeite om toch je sociale kant te laten zien in de pauzes of in de gesprekken die je hebt wanneer je wel tijd hebt.. Lastig inderdaad, onder studenten is algemeen geaccepteerd, maar ik kan mij voorstellen dat op de werkvloer er zich aan gaan irriteren.

  @Benno, kijk dat is nou een lifehack!

  Bedankt voor de comments allemaal!

 • Richard
  Posted 22/01/2010 4:33 pm 0Likes

  Wat is hier zo revolutionair aan?

  Dat is toch algemeen bekend.

  Net zoals doen alsof je slaapt, met oordopjes in, in een drukke trein terwijl je 1 heel bankje in je eentje in beslag neemt terwijl er allemaal mensen een plekje aan het zoeken zijn.

 • Benno
  Posted 22/01/2010 4:16 pm 0Likes

  Ik pak mijn oordoppen vooral om muziek te luisteren, zodat ik de conversaties van anderen niet meer hoor en me daardoor beter concentreer. Zonder geluid zijn die conversaties weer wel hoorbaar.

  Voor het niet aangesproken willen worden lijkt het me best een aardige. Geen deodorant gebruiken werkt overigens ook….

 • Johan
  Posted 22/01/2010 4:00 pm 0Likes

  Geluidsdempende koptelefoon, nog beter 😉
  Maar inderdaad, wat je zegt, het is lichaamstaal dat een ieder over het algemeen begrijpt, als wordt het op de werkplek al snel als asociaal ervaren :S

 • David R
  Posted 22/01/2010 3:42 pm 0Likes

  Het werkt inderdaad goed om je te concentreren en ik wordt minder gestoord. Maar zoals Martijn Bloksma al aangeeft…. hoe reageert de werkvloer op dit non-verbale teken? Over enkele weken begin ik met mijn afstudeerstage/scriptie bij een woningbouwvereniging. Kan ik op de werkvloer ook mijn oordopjes indoen?

 • Martijn Bloksma
  Posted 22/01/2010 1:59 pm 0Likes

  Het werkt inderdaad, maar ik merk op mijn werk wel dat het ook tot irritatie kan leiden, omdat je je afsluit voor de rest.

 • Sylvie
  Posted 22/01/2010 1:37 pm 0Likes

  Thanks Stefan, ik doe ze meteen in mijn oren!

 • Pierre
  Posted 22/01/2010 1:15 pm 0Likes

  Je kunt nartuurlijk ook overwegen een nieuwe accu in je iPod te laten zetten 😉

 • Rene Knuvers
  Posted 22/01/2010 1:01 pm 0Likes

  Ik heb een noise-canceling hoofdtelefoon van Bose. Die sluit je nog meer af van de omgeving. Zelfs als je geen muziek op hebt staan. Bovendien zijn ze nog ‘iets’ zichtbaarder voor de buitenwereld.

  Bedankt voor je verder nuttige tips!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]