Hoe krijg je als ondernemer een sterke mindset en zeg je vaarwel tegen onzekerheid?

Niet voor niets hoor je vaak ‘het zit allemaal in je hoofd’. Succes heeft namelijk voor 80% te maken met hoe we denken en slechts voor 20% met andere zaken. Als je meer succes wilt met jouw onderneming is het heel belangrijk om je ondernemersbrein te blijven trainen. Net zoals je in de sportschool ook alle spiergroepen bij moet houden om de boel ‘in shape’ te houden. Hieronder zie je een complete workout om je ondernemersbrein te versterken, waardoor je binnen de kortste keren vaarwel zegt tegen onzekerheid.  

 

Oefening 1: Doorzettingsvermogen

Ondernemen betekent doorzetten. Toen je leerde lopen viel je honderden keren voordat je het onder de knie had. En toch geeft geen enkel kind op. Dat doorzettingsvermogen moet je als ondernemer ook oproepen. We geven veel te snel op als iets niet gelijk een grandioos succes is. Durft te vallen en blijf proberen. Zet je onzekerheid aan de kant.

Vraagstuk: Op welk moment stop jij met een project of idee? Schrijf op wat je nodig hebt om toch door te kunnen zetten.

 

Oefening 2: Redeneren

Tegenwoordig heeft iedereen het ontzettend druk, zowel op het werk als thuis. Als je een doel stelt, wil je dat eigenlijk onmiddellijk bereiken. Maar om een doel te bereiken is een stappenplan nodig. Waar begin je en wat is er nodig om bij jouw doel te komen? Zo’n stappenplan en de reis die je moet maken vergt redeneren.

Vraagstuk: Kies één van de doelen uit die je wilt bereiken en schrijf alle stappen op die nodig zijn om er te komen.

 

Oefening 3: Geheugen

Je geheugen is ontzettend handig bij het maken van beslissingen. Deze harde schijf staat boordevol informatie die je bewust of onbewust opgeslagen hebt. Sta je voor een uitdaging? Denk dan eens aan een vroeger succes. Hoe klein ook. Ga terug naar dat gevoel en zorg ervoor dat je vanuit dat vroegere succes aan de slag gaat met huidige uitdagingen.

Vraagstuk: Schrijf 4 ondernemerssuccessen op. Welke kwaliteiten heb jij toen ingezet en wat zorgde precies voor het succes?

 

Oefening 4: Creativiteit

Creativiteit en verbeeldingskracht zijn belangrijk voor het bedenken van oplossingen voor alledaagse problemen. Als je rust in je hoofd hebt, is het nog makkelijker om problemen op te lossen. Train je creativiteit om zo uiteindelijk meer rust te creëren.

Vraagstuk: Kies een probleem waar je op dit moment mee worstelt. Bedenk 20 oplossingen.

 

Oefening 5: Intuïtie

Je kunt situaties op twee manieren aanpakken: met je hoofd en met je gevoel. Die laatste manier, op intuïtie, gebeurt steeds minder vaak. Bij overwegingen wordt vaak gekeken naar rationele oplossingen en het gevoel wordt steeds minder gebruikt. Maar gebruik je intuïtie. Vertrouw op je gevoel. Het zorgt namelijk voor oplossingen die goed voelen en dat zorgt ervoor dat jij kan groeien.

Vraagstuk: Moet je een belangrijke beslissing maken? Wat zegt je hoofd? Wat zegt je hart? Schrijf dit op en vertrouw op je gevoel om een beslissing te maken.

 

Oefening 6: Inzichten

Je bekijkt de wereld altijd op je eigen manier, maar er zijn nog zoveel andere manieren om ernaar te kijken. Ontwikkel je daarom als mens om een bredere perceptie te creëren. Zo kijk je veel ruimer naar de zaken en kom je tot nieuwe inzichten.

Vraagstuk: Kijk naar wat lastig is binnen jouw onderneming. Hoe kijk jij ernaar? Zijn er ook andere manier om ernaar te kijken?

 

Onze mindset kunnen we dus bewust trainen. Heb je ervaren dat deze workout je helpt naar een sterkere mindset en vermindering van de onzekerheid? Deel je tips en ervaringen hieronder met ons!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Sabine van Meenen
  Posted 09/10/2014 3:45 pm 0Likes

  Hi Ron,

  Ik kan je reactie helemaal begrijpen Ron want de wereld is een spiegel van jezelf. Ik wens je alleszins van harte veel focus en lef toe in alles wat je onderneemt in je leven!

  • Ron
   Posted 12/10/2014 3:48 pm 0Likes

   De wereld een spiegel van mijzelf…diep… en niet waar natuurlijk maar goed.

   Mijn punt is echter serieuzer dan mijn eerste reactie wellicht deed overkomen. Waar ik me aan stoor is dat je als professional (een jeukterm ansich maar dat is weer een hele andere discussie) tegenwoordig overal bij gecoacht kan worden en dat dus coaching bij gevolg een booming business is. Iedereen kan zich coach noemen en helaas gebeurd dit dan ook. Dit artikel is voor mij een sprekend voorbeeld van het zeer bedenkelijk niveau waarmee deze zelfbenoeme coachen kunnen wegkomen. Als ik dan de vraagstukken lees waar deze “coach” mee komt in het artikel zakt werkelijk de broek af. “Luister naar je hoofd en je hart en doe wat je gevoel zegt” is heerlijk wazig, niets zeggend en draagt dus op geen enkele wijze bij aan het verantwoorder nemen van een beslissing. “Bedenk twintig oplossingen voor het probeem”, goh, beetje veel maar denken aan een oplossing voor een probleem, dat we daar zelf niet opgekomen zijn! “Kies een doel en schrijf de stappen op die nodig zijn”…mmm dat ik dat zelf niet heb kunnen bedenken.

   Superfocus en het nodige lef, hoe kan je zoiets over je zelf schrijven na zo’n leeg en zinloos artikel?

   Vriendelijke groet,

   Ron
   ondernemerscoachcoach

 • Ron
  Posted 09/10/2014 3:15 pm 0Likes

  Wat een semi-psychologisch gebrabbel weer. Als dit het resulaat is van een door superfocus en het nodige lef gevormde methode dan sla ik even over. Nauwelijks enige diepte te bespeuren laat staan dus een mindshift. Ik rol zowat van mijn stoel van het lachen, dat dan weer wel! Geeft maar weer eens aan dat “coach” eigenlijk een nogal leeg begrip is en m.i. vooral gebruikt door net-niet-professionals en mensen die zichzelf veeeeel te serieus nemen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]