Hoe praktisch is thuiswerken? (deel 2)

In Nederland noteerde het CBS in 2015 een verdrievoudiging van het aantal bedrijven waar thuisgewerkt wordt. En in 2016 werkte volgens het CBS 36 procent van de totale Nederlandse beroepsbevolking op zijn minst incidenteel thuis. Waarom ook niet? Je kunt je eigen tijden plannen en zo zélf het beste uit jezelf halen. Wil je zelf thuis aan de slag? Wellicht dat een paar argumenten voor je werkgever een handje helpen.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/deze-winkels-doen-mee-aan-black-friday/

Lees ook deel 1 met de eerste 4 argumenten!

04 “We blijven goed overleggen”

Goede afspraken zijn essentieel om het meeste uit thuiswerken te halen.

Het grootste nadeel van thuiswerk is dat je minder zichtbaar bent voor collega’s. Dat vraagt om onderling vertrouwen en goede communicatie. Stem niet alleen af met je leidinggevende, maar ga met je directe collega’s om de tafel en verdeel de taken. Tim de Vos van Activity Based Working adviesbureau Veldhoen + Company: “Allemaal thuiswerken en dan productiever worden, is een one-size-fits-all-aanpak. Zo werkt dat niet. Door verantwoording met een team bewust te (ver)delen, moeten er bewuste keuzes gemaakt worden, en dat zorgt voor flexibiliteit.” Als je met elkaar afspraken hebt gemaakt, weet je van elkaar wat je aan het doen bent. Door dit af te stemmen, wordt thuiswerken onderdeel van teamwerk. Daardoor ga je ook als team beter presteren en dat heeft weer voordeel voor het hele bedrijf. Sander Wijnen, die als Manager ICT bij automatiseerder GAC thuiswerken ondersteunt, vertelt: “Jij werkt prettiger en je resultaten worden beter. Uiteindelijk merken je klanten dat ook.” Thuiswerken is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je team, voor je klanten en daarom voor jouw organisatie.

05 “Met mijn thuiswerkdag kan ik af en toe schuiven”

Thuiswerken vraagt niet alleen wat van je werkgever, je moet zelf ook water bij de wijn kunnen doen. Dat betekent dat je flexibel met je thuiswerktijd om moet springen. Anders ontstaat het risico dat individuele thuiswerkdagen je organisatie minder flexibel maken.

Thuiswerken is niet bedoeld als alternatief voor deeltijdwerk.

Tim: “Thuiswerken is in het verleden vaak ingezet als een alternatief voor deeltijdwerk. Dat is niet hoe het bedoeld is.” Vergeet daarom niet dat een teamdag verzetten omdat het samenvalt met een thuiswerkdag van iemand uit dat team, de omgekeerde wereld is. Thuiswerken heeft niet de prioriteit op samenwerken. In zulke gevallen zul je zelf een nieuwe thuiswerkdag moeten overleggen en inplannen.

06 “Mijn huis is van de juiste techniek voorzien”

Laptops, tablets, smartphones en de bijbehorende software maken thuiswerken steeds eenvoudiger.

Je hebt geen ICT-diploma nodig om een thuiskantoor te realiseren. De meeste technische middelen heb je of al in huis, of zijn eenvoudig aan te bieden. Daarbij speelt de cloud een belangrijke rol. Kostbare bedrijfssoftware die je nodig hebt, kun je via de browser ook vanuit huis gebruiken. Technische innovaties maken het voor steeds meer beroepen mogelijk om thuis aan de slag te gaan. Bij GAC kunnen bijvoorbeeld zelfs de servicedeskmedewerkers thuiswerken. Sander: “Dankzij een overstap naar Skype zijn zij voor de telefoonpool ook thuis op hetzelfde nummer bereikbaar.” Houd er wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het werkend houden van je laptop, internetverbinding, telefoon en andere apparatuur. Daarbij kun je natuurlijk de ondersteuning door de ICT-afdeling met je werkgever afstemmen.

07 “Nederland leidt mensen op om thuis te werken”

Generatie Y verwacht dat thuiswerken mogelijk is. Maar ook als je niet bij deze generatie hoort, kun je van dit argument gebruikmaken. Voor veel werkgevers is thuiswerken noodzakelijk om personeel te werven. Sander: “Mensen gaan er bij ons als ICT-dienstverlener vanuit dat ze thuis kunnen werken. Zouden we die mogelijkheid niet bieden, dan kan dat een reden zijn om ergens anders te solliciteren.” Die verwachting van Generatie Y is niet vreemd. Opleidingen in Nederland stimuleren samenwerken in microgroepen, verdelen van verantwoordelijkheden, en uitvoering van het werk op een tijd en plaats van eigen keuze. Dat begint al op de basisschool en loopt door tot aan de universiteit. Tim: “Als we mensen opleiden om op die manier te werken en dan in de praktijk zeggen ‘je moet weer op traditionele wijze aan de slag’, zou dat op zijn minst een beetje jammer zijn.”

08 “Als ik thuiswerk, laat ik me niet afleiden”

Beloven dat je je niet laat afleiden door televisie, huishoudelijk werk, zonnige terrassen en ga zo maar door is eenvoudig. Aan het werk blijven met alle afleiding van thuis kan het lastig maken om je belofte te houden. Tim en Sander hebben tips om te zorgen dat je productief blijft. Tim: “Organiseer je werk waar dat kan bewust en gericht. Als je zes uur nodig hebt om een beleidsrapportage te schrijven, plan dan die zes uur in je agenda in. Zet de mail uit en zet je telefoon uit, dan word je ook niet afgeleid. Als mensen in je agenda kunnen zien dat je zes uur bezet bent, maar ontdekken dat ze je toch gewoon kunnen bereiken, waarom heb je dan een agenda? Als contact nodig is, plan dan contacturen in.”

Sander: “Je blijft productief door niet altijd productief te zijn. Als het heel warm is, dan is het nuttiger om na de ochtend gewoon te stoppen. Ga naar het zwembad en pak je werk ’s avonds weer op als het afgekoeld is. Of op zondagochtend. De keuze om productief te zijn ligt bij jezelf. Als je met geen mogelijkheid in gang komt, moet je er misschien voor kiezen om die dag vrij te nemen.”

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author