HOW TO: Zo maak je betere smartphone-foto’s

Hou je van fotografie, maar heb je geen zin om constant een loodzware spiegelreflex rond te zeulen? No sweat, de camera’s op je smartphone worden gelukkig steeds beter. En omdat je die telefoon altijd bij de hand hebben, zijn ze ideaal om je hobby naar het volgende niveau te tillen. Met deze tips maak je betere foto’s!

Hou je lens schoon

Tenzij je dol bent op zo’n gezellige soft focus-look, worden je foto’s er niet beter op als je lens vies is. Omdat we onze telefoon nagenoeg continu in onze hand hebben, zitten er hoogstwaarschijnlijk vetvlekken op je lens. Met een klein microvezeldoekje veeg je deze viezigheid makkelijk weg en maak je weer kraakheldere foto’s.

upside down head GIF

Ondersteboven

Deze tip is ideaal als je een macrofoto (dus van heel dichtbij) wil fotograferen: hou je telefoon eens ondersteboven vast! Hierdoor zit de cameralens dichter op het onderwerp en kun je beter focussen.

Zet je grid aan

Door het grid (raster) op je camera aan te zetten (op de meeste telefoons kan dat via de Instellingen van de camera) kun je het beeld van de foto beter verdelen. Probeer je foto zo te nemen dat de opname strookt met de lijnen van het raster. Je zult zien: zo creëer je balans in je foto’s!

posing red carpet GIF by Rocketman

Zoek het licht op

Licht is essentieel voor een goede foto, en een gebrek aan licht kan je foto’s dan ook volledig verknallen. Zoek daarom altijd het licht op en probeer sowieso zo veel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Zet de persoon of het object dat je wil fotograferen richting het (natuurlijke) licht en zoek de ideale hoek om de foto te nemen en het licht vooral niet te verstoren.

Overigens is een zonnige dag niet altijd ideaal om plaatjes te schieten. Het felle zonlicht zorgt namelijk voor harde schaduwen, die lelijk kunnen staan op bijvoorbeeld portretten. In zulke gevallen is een bewolkte dag rond 12 uur ’s middags een beter moment.

Bijsnijden vs. zoom

Oké, dit kan kort maar krachtig: gebruik liever niet de zoomfunctie van je smartphone-camera om een knappe foto te maken. In verreweg de meeste gevallen verslechtert de kwaliteit van je foto namelijk, omdat 99 procent van de smartphone-camera’s het moet doen met alleen digitale zoom of zeer beperkte (2x) optische zoom.

Door je foto bij te snijden rondom het focuspunt van je foto krijg je een veel betere kwaliteit.

Koop een statief!

Op je scherm tikken om te focussen, je camera hoog houden om de foto te maken en eigenlijk elke beweging die je maakt is van invloed op de kwaliteit van de foto. Maak je het jezelf gemakkelijk en koop een klein smartphone-statiefje, waardoor je nooit meer bewogen foto’s met je smartphone schiet.

photoshop fix GIF by South Park

Betere smartphone-foto’s door nabewerking

Veel van wat je in fotografie ziet, zoals kleuren, effecten en scherpte, zijn achteraf in de nabewerking toegevoegd. Doe inspiratie op bij bijvoorbeeld je favoriete Instagram-accounts. Let op de algemene sfeer die de fotograaf neerzet door middel van felle of juist donkere kleuren. Zoek vervolgens op YouTube een tutorial die uitlegt hoe je die stijl kunt nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan ‘moody photography’. Goede bewerkingsapps zijn Lightroom of het gratis Snapseed (iOS en Android), maar ook met de ingebouwde apps van je telefoon kom je vaak al een heel eind.

Trots op je werk? Zo voorkom je dat Facebook met jouw foto’s aan de haal gaat!

 

Tell Us What You Think
2Te gek10Leuk1Serieus?2Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]