Ik heb het licht gezien

Bijna een miljoen Nederlanders lijden ’s winters aan een vorm van depressie. Woorden als ‘najaarsdip’, ‘winterblues’, ‘lusteloosheid’ en ‘somberheid’ vliegen in de winter samen met de antidepressiva over de toonbank. Het is bewezen dat licht, en dan vooral normaal zonlicht, een goed medicijn is tegen zo’n depressie.

In een land waar het licht commercieel is uitgevonden, hoef ik het belang van licht op de gemoedstoestand en daarmee het plezier van de – verlichte – informatiewerker niet meer uit te leggen.lamp

Nu kun je hiervoor een apparaat kopen, maar we hebben natuurlijk de zon zelf. Hoe werkt het? Zonlicht remt de productie van melatonine. Melatonine is een slaapverwekkend hormoon dat het lichaam aanmaakt wanneer het ’s avonds donker wordt. Op kantoor en thuis zitten we meestal achter onze computer in schaars verlichte en slecht geventileerde ruimtes. Kunstlicht helpt echter maar voor een deel; daglicht is en blijft het beste. Vergeet daarom zeker niet die wandeling buiten, tussen de middag!

Niet voor niets zie je ook dat kantoren steeds meer glas en letterlijk (en figuurlijk) daardoor naar buiten kijken. Daar komt ook het zonlicht vandaan. Dat geldt natuurlijk ook voor je thuiswerkplek. Een goede stoel is belangrijk, maar onderschat de kracht van goed licht niet. Vraag anders aan de ergonoom van je Nieuwe Werken-plek of de facilitair deskundige waar je overal rekening mee moet houden.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Matthijs
  Posted 19/11/2010 9:48 am 0Likes

  Op het moment kom ik er nog mee weg door zo laat op te staan dat het al licht buiten is, maar ook ik heb al een tijdje een lichtwekker voor de donkere wintermaanden en ik moet zeggen, het is erg prettig wakker worden!

 • Jasper Ceelen
  Posted 10/02/2010 1:08 pm 0Likes

  Goeie! Je hebt me aan het denken gezet en ik ben het helemaal met je eens! Ga het vanaf vandaag direct invoeren, die wandeling tussen de middag.

 • Niels Gouman
  Posted 02/02/2010 1:32 pm 0Likes

  Vandaar dus dat ik vind dat Phillips wake-up light één van mijn beste aankopen ooit was
  het is zo veel fijner om wakker gemaakt te worden door licht dan door herrie

 • wiel rutten
  Posted 01/02/2010 10:25 am 0Likes

  Het artikel maakt een goede start, maar is niet af.
  Wat goed is aan het zonlicht is vooral het gelijkmatige spectrum. De gewone inmiddels deels verboden gloeilamp heeft hetzelfde spectrum en kan daarmee zonlicht vervangen. De spaarlamp, afgeleide van de TL-buis heeft echter een zeer beperkt spectrum en is daardoor veel vermoeiender voor de ogen. LED-verlichting heeft in principe hetzelfde probleem, maar door ontwikkeling hiervan kan deze op den duur qua spectrum de gloeilamp nagenoeg vervangen. Dus zo lang het kan koop gloeilampen of halogeen en stap op den duur over op LED.

 • Michel Regoor
  Posted 01/02/2010 9:19 am 0Likes

  Leuk artikel, veel mensen vergeten de factor licht, niet alleen op thuiswerkplekken maar ook vaak op kantoren. Uit onderzoek blijkt dat voldoende licht het algemeen welbevinden vergroot en ook de productiviteit positief beïnvloed.

  Om onder andere rekening mee te houden:
  Contrast: te grote of te kleine verschillen tussen licht en donker vragen veel adaptatie van de ogen, dat kan vermoeiend zijn. Bij daglicht laten je ogen overigens hogere contrasten toe dan bij kunstlicht!
  Een uitzicht geeft een gevoel voor tijd en ruimte. Bijkomend voordeel voor de ogen: 20 meter ver kijken geeft het meeste ontspanning aan de oogspieren. De monitor voor het raam plaatsen geeft overigens te hoge contrast verschillen.
  Reflectie: Waar komt het licht vandaan? Afhankelijk van de hoek van het licht kan er reflectie optreden. Een monitor kan het beste haaks op de lichtbron staan. Soms is het licht van bovenaf erg storend doordat het bureau spierwit is en veel licht teruggekaatst wordt. Hoe word ik sneeuwblind op kantoor;-)
  Houd het lichtplan eens goed tegen het licht!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]