Ik moet nog boodschappen doen, maar hoe onthoud ik dat?

Vandaag tijdens de training hadden we het over de nadelen wanneer je onderbewuste geen rompslomp meer gaat onthouden. De voordelen zijn enorm, zoals meer rust in je hoofd, meer overzicht over je werk, een betere nachtrust en meer concentratie op het werk wat je wilt doen.
Eén van de nadelen is dat je onderbewustzijn zo gaat vertrouwen op je 100% betrouwbare externe Getting Things Done systeem, dat je soms simpele klusjes vergeet, zoals de verstrooide professor die briljant is waar het telt, maar in de dagelijkse rompslomp wat vergeetachtig is.
Normaal is dat geen enkel probleem, omdat je kunt werken vanuit je Eerstvolgende Acties lijst, maar wat moet je wanneer je in de auto zit naar huis en onderweg bedenkt dat je nog boodschappen moet doen? Als ik van een training terugrij, kan ik zomaar een uur of anderhalf in de auto zitten, dan moet ik nog langs Nieuwegein om spullen weg te brengen, dan naar Driebergen om Marleen thuis af te zetten en dan naar huis. Voordat ik thuis ben, is de kans groot dat ik de boodschappen ben vergeten.
Vandaag had iemand een super-lifehack: vertel je navigatiesysteem dat je naar het adres van de supermarkt wilt rijden. Zodra je bij de super aankomt en op het parkeerterrein ietwat daas om je heenkijkt, herinner je je vast wel dat je nog boodschappen moest doen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Pieter
  Posted 14/03/2008 12:15 pm 0Likes

  Je geheugen gaat er volgens mij niet bepaald op vooruit als je voor elk dingetje hulpmiddelen nodig hebt om het te onthouden…

 • Sabine
  Posted 14/03/2008 12:43 am 0Likes

  Bij gebrek aan een recorder: Bel je zelf en spreek je eigen voicemail in.

 • Annunaki
  Posted 24/10/2007 10:11 pm 0Likes

  Wat ook kan werken is een kleine recorder in je auto te leggen. Je hoeft dan alleen maar op opnemen te drukken en in te spreken wat je moet onthouden. Ook iets makkelijker en veiliger dan met een kladblok achter het stuur.

 • Remco
  Posted 24/10/2007 1:00 pm 0Likes

  Frank, kun je mij uitleggen hoe jij via Twitter dingen ‘in je Google Calendar gooit’? Lijkt me handig. Ik heb namelijk zo’n telefoon waarmee ik wel GC kan raadplegen, maar niks kan toevoegen (waardeloos zo’n Treo).

 • Onno
  Posted 19/10/2007 3:19 pm 0Likes

  Waarbij 120 op een drukke snelweg natuurlijk überhaupt al levensgevaarlijk is… 😀

 • Annedien Hoen
  Posted 19/10/2007 3:02 pm 0Likes

  Misschien moet je een post-it op je navigatieschermpje of blokje post-its plakken dat je er aan denkt om op de weg te letten als je een gemotoriseerd voertuig bedient dat met 120 kilometer per uur over een drukke snelweg rijdt… 😉 Een lifeSAVING hack zeg maar.

 • elmar
  Posted 18/10/2007 6:52 pm 0Likes

  Is het niet zo dat je je tom-tom niet kunt instellen als je rijdt? Dus alleen kunt instellen als je stilstaat?

 • Robbie Veldwijk
  Posted 18/10/2007 10:41 am 0Likes

  Zeker handig, als je nou een bepaalde route in kan stellen in je navigatie dan zou dat zeker fijn zijn. Dan stel je in dat je via de supermarkt naar het volgende adres moet.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 18/10/2007 10:22 am 0Likes

  Oh ja, je kunt natuurlijk ook nog een waarschuwing in je mobiel zetten, dat doe ik nogal eens voor dit soort dingen. Maar toch blijft dat minder grappig dan je door je navi naar de supermarkt te laten rijden 🙂

 • Marco Geuze
  Posted 18/10/2007 8:29 am 0Likes

  Wat ik altijd doe om iets te onthouden als ik bijvoorbeeld in de auto zit en geen pen en papier kan gebruiken:
  Ik visualiseer dat wat ik moet onthouden en ik zorg dat ik dat op één vaste plaats visualiseer. Het voorbeeld van het brood bij de bakker is een leuke: ik visualiseer dat de bel gaat bij mij thuis, en dat de bakker (in het wit, inclusief muts) voor de deur staat. Dat alleen is al genoeg om het te onthouden. Als ik bijvoorbeeld ook nog moet onthouden om een vriend terug te bellen, staat de bakker aan de deur met een mobiel, en geeft hij die aan mij met de mededeling dat die vriend aan de lijn is.
  Voor mij werkt deze methode ontzettend goed, door er een beeld van te hebben onthoud ik dingen veel beter.

 • Erno Mijland
  Posted 17/10/2007 10:55 pm 0Likes

  Lijstjes maken kan, maar het gaat bij het onthouden van een specifieke opdracht of inval minder om de inhoud en meer om het ‘anker’ of in mooi Engels ‘the trigger’, die hetgeen je wilde onthouden terug in je herinnering brengt. In mijn boek ‘Leef met lef’ schrijf ik: “Tijdens een autorit peuter ik de sleutel van mijn voordeur los van de sleutelbos, zodat ik aan mijn voordeur herinnerd wordt aan dat ene idee. En word ik ‘s nachts wakker, dan zet ik mijn wekker op zijn kop of leg een tijdschrift van mijn nachtkastje op de vloer, zodat ik er zeker ‘s morgens op zal stappen. En daar is het idee weer terug.”

 • Frank Meeuwsen
  Posted 17/10/2007 10:36 pm 0Likes

  Ik gebruik Google Calendar voor die neuzeldingetjes. Via Twitter of Launchy gooi ik ze er in en met een SMS reminder krijg ik automatisch op tijd een melding.

 • Juliette
  Posted 17/10/2007 10:02 pm 0Likes

  En voor iedereen zonder navigatiesysteem (including me):
  Zorg dat je een post-it blok in je auto hebt liggen onder handbereik.
  Als je tijdens het rijden iets bedenkt dat je niet mag vergeten, schrijf het op en plak het op je stuur.
  Werkt natuurlijk ook voor de veel-bellers in de auto – al die afspraken die je maakt of actiepunten nav zo’n gesprek op een geeltje en op je agenda plakken. Op kantoor of thuis zet je het dan maar netjes op welk lijstje het werkelijk thuishoort (of handel je de actie gelijk af).

 • Fotow
  Posted 17/10/2007 9:47 pm 0Likes

  Moet je wel een navigatiesysteem hebben…. 🙁

Leave a comment

[wpterms id="3193"]