Internationale Vrouwendag – 5 weetjes

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag! Tegelijkertijd is het vandaag 15 jaar geleden dat de toen 16-jarige Jamai Loman het eerste seizoen van Idols won, maar dat is een heel ander verhaal. Speciaal voor de vrouwen en de belangstellende mannen heeft Lifehacking een aantal weetjes opgezocht over deze speciale dag.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/slechte-adem-zo-voorkom-je-het/

De geschiedenis

Wat vieren we?

Internationale Vrouwendag is het gevolg van de vroegere vrouwenemancipatie. De Duitse politica Clara Zetkin streed voor vrouwenrechten in Duitsland en startte het socialistische vrouwenblad Die Gleichheit (De gelijkheid) op. Hiermee zocht de steun van andere Europese vrouwen. In 1910 werd er in Kopenhagen een vrouwenconferentie georganiseerd, waar werd besloten dat er een Internationale Vrouwendag moest komen. Ondanks dat deze dag toentertijd op willekeurige dagen werd gehouden, stond tijdens elke editie het vrouwenkiesrecht centraal.

Internationale Vrouwendag Duitsland

Waarom is het nu op 8 maart?

Op 8 maart 1917 kwamen een aantal vrouwen in Sint-Petersburg in opstand tegen de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. De combinatie van onder andere deze demonstratie en een ernstig voedseltekort leidde tot een revolutie waardoor de communisten aan de macht kwamen. Vrouwendag werd daardoor vooral in communistische kringen gevierd op 8 maart.

Internationale Vrouwendag Vroeger

Later werd in 1978 Internationale Vrouwendag ook erkend door de Verenigde Naties. Tegenwoordig worden er over de hele wereld allerlei activiteiten georganiseerd om vrouwenrechten te steunen.

En nu

Wat vieren we tegenwoordig?

Op het moment dat vrouwen mochten stemmen, moest er een nieuw thema komen wat centraal zou staan op de Internationale Vrouwendag. Tegenwoordig gaat het om de gelijke rechten van mannen en vrouwen op het gebied van onderwijs, gezondheid en werk. Landen moeten volgens de beweging een specifiek beleid maken en wetten aannemen die vrouwen en meisjes gelijke rechten geven.

Naast het jaarlijkse thema, wordt Internationale Vrouwendag ook vaak gebruikt om het onderwerp over ongelijke lonen van mannen en vrouwen aan te snijden. Hier is nog elk jaar discussie over en volgens veel vrouwen hebben we nog een lange weg te gaan. Ondanks de ophef afgelopen jaar in het licht van #MeToo, lijkt Internationale Vrouwendag in Nederland een nogal onopgemerkt voorbij te gaan. In Spanje daarentegen is op dit moment een grote vrouwenstaking om de grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te kaarten.

En de mannen?

Natuurlijk kunnen de mannen niet achterblijven en is er op 19 november ook een Internationale Mannendag. Nee, het thema van deze dag is niet ‘we moeten meer blijven verdienen dan vrouwen’. Deze dag draait om het promoten van positieve, mannelijke rolmodellen. Niet alleen de man als filmster of sporter, maar juist de man die bijdraagt aan de maatschappij.

Tell Us What You Think
2Te gek0Leuk1Serieus?2Meh...2Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]