Is mediteren beter dan vakantie vieren?

De laatste jaren is mediteren en mindfulness-oefeningen als yoga bezig met een opmars in de populaire cultuur. Mindfulness is een vorm van meditatie of de training daarin waarbij men zich met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust is van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten. Doordat steeds meer mensen bezig zijn met mindfulness, wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn vaak verrassend.

https://lifehacking.nl/werk-tips/slimmer-werken-meer-verdienen-en-betere-werkleven-balans-deel-1/

Uit onderzoek is gebleken dat mediteren veel positieve gevolgen met zich meebrengt. Zo kunnen mindfulness-oefeningen helpen tegen angststoornissen, stress, pijn en zijn ze over het algemeen goed voor je lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid en kwaliteit van leven.

o-meditation-facebook

Vakantie

Het klinkt natuurlijk logisch dat mindfulness-oefeningen een positief effect hebben op veel aspecten van ons leven en lichaam. Toch is het goed om je af te vragen of een ontspannende vakantie niet net zo goed of zelfs beter is voor de gezondheid.

Op basis van bovenstaande onderzoeken, kan het zeer interessant zijn om de gevolgen van zowel vakantie als meditatie tegen elkaar af te wegen. Worden we gelukkiger van een wekelijkse mindfulness-sessie of kunnen we beter een extra weekendje weg inplannen?

Is mediteren het nieuwe vakantie vieren?

Onderzoekers van de Icahn School of Medicine, Universiteit van California, San Francisco en Harvard Medical School hebben samen onderzocht wat de biologische impact is van mediteren en vergeleken dit met de biologische gevolgen van een ontspannende vakantie.

Drie groepen

Om dit te onderzoeken werd de onderzoekspopulatie opgedeeld in drie groepen, waarvan er twee groepen mindfulness-sessies volgden en eentje op vakantie werd gestuurd. De eerste groep werd opgedeeld in beginnende mediteerders en ervaren mediteerders. De meditatie-groepen werden naar een meditatie-kuuroord gestuurd en spendeerden de week met 12 uur meditatie, 9 uur yoga en zelfreflectie-oefeningen. De vakantie-groep werd naar een resort gestuurd voor recreatieve buitenactiviteiten en colleges over mentale en fysieke gezondheid.

Aan het einde van het onderzoek werden de groepen ondervraagd en bleek dat alle groepen een beter resultaat behaalden op het gebied van stress en depressie. Tot dat punt in het onderzoek bleek dat een week vakantie hetzelfde positieve effect had als een week mindfulness-oefeningen.

10 maanden

Na 10 maanden werd dezelfde groep weer ondervraagd met dezelfde vragen als tijden het onderzoek. Tijdens dit derde meetmoment kwam het echte verschil aan het ligt. De groep die mediteerde scoorde nog steeds beter dan voor het experiment en dit effect was het grootste bij de beginnende mediteerders. De vakantiegangers waren na 10 maanden hadden echter dezelfde score als voor het experiment.

Is mediteren dan beter dan vakantie? Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Allereerst omdat het slechts één onderzoek is waar het uit blijkt, en ten tweede bestond de populatie in dit onderzoek uit 90 vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Heeft mediteren hetzelfde effect op mannen? Geldt het positieve effect ook voor jongere mensen? Dit zijn vragen die hopelijk in de toekomst worden beantwoord, naarmate er meer onderzoek wordt gedaan naar mindfulness.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author