Keynote voor document opmaak

keynote_blog.pngNet zoals veel van mijn geposte hacks, kwam deze hack ook voort uit een probleem. Bij gebrek aan een Adobe CS3 pakket, had ik geen programma om netjes een PDF op te maken. Huisgenoot Jasper wees mij op deze leuke en handige Mac-hack. Het opmaken van een document in Keynote.

Keynote? Maar dat is toch voor presentaties?” Juist! Echter, is de manier van opmaken in Keynote geweldig simpel en efficient. Door duidelijke hulplijnen die aangeven hoe je content zich positioneert, is het zelfs voor mij persoonlijk een van de beste programma’s als het gaat om opmaak. Daarnaast laat Keynote zich ook nog eens simpel exporteren naar PDF.

Maak een nieuwe presentatie aan. Ga naar je Document instellingen. Staat deze niet aan? Druk dan even op Inspector rechts bovenin.

keynote.jpg

Selecteer Slide Size en druk op Custom Slide Size…. Voer hier, afhankelijk van je doel, het aantal pixels in. Voor een 72DPI weergave – goed voor web documenten – selecteer je de grootte 595 x 842px. Wil je een afdrukweergave van 300DPI? Zet het dan op 2480 x 3508px. Uitzoomen kan dan met Appeltje + Shift + ,.

Klaar met opmaak? Exporteer het document dan als PDF. Ga naar File, dan naar Export.. en selecteer PDF. Handig voor de niet al te complexe PDFjes!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • pieter
  Posted 20/06/2008 3:50 pm 0Likes

  Microsoft Office voor Mac 2008 kan ook gewoon opslaan als PDF.
  De voordelen vind ik t.o.v OpenOffice: spellingcheck, iets mooiere GUI.

 • Sijmen
  Posted 20/06/2008 2:40 pm 0Likes

  Waarom zou je hiervoor niet Pages gebruiken? Ze zitten toch samen in een pakket dus als je Keynote hebt heb je Pages ook al. Of zijn er features in Keynote die Pages niet heeft die ik mis?

 • Matthijs Roumen
  Posted 07/06/2008 4:33 pm 0Likes

  @Ruben: Ben je echt tevreden over OpenOffice? Heb het een tijdje geprobeerd, maar ben er niet echt fan van. Wat vind jij de grootste voordelen?

 • Ruben Verweij
  Posted 06/06/2008 10:59 pm 0Likes

  De nieuwe versie van OpenOffice heeft ook een functie om naar .pdf te exporteren, erg handig als je een document hebt in het openoffice formaat en je wilt dat windowsgebruikers/macgebruikers het ook kunnen lezen… 🙂

 • Martijn
  Posted 06/06/2008 3:21 pm 0Likes

  Inderdaad! Ik moest afgelopen week een poster maken. Was begonnen in The Gimp maar na een half uur gefrut naar Keynote overgestapt. Erg handig! Gewoon plaatjes en PDFjes erin slepen en klaar is Kees.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]