Kies automatisch de juiste sluimerstand voor je Mac

Al eerder schreef ik over energiebesparing op je Mac en had ik het ook over de zogenoemde ‘sluimerstand’ op je Mac. De Mac kent echter verschillende methodes om in slaap te gaan:

Sluimerstand

Je laptop gaat in sluimerstand (de huidige status van je laptop wordt opgeslagen in je RAM-geheugen, heeft een beetje spanning nodig)

Veilige sluimerstand

Je laptop gaat in sluimerstand én de inhoud wordt weggeschreven naar je harde schijf, geen spanning nodig.

Als je accu nu helemaal leeggaat kun je de laptop alsnog ontwaken en raak je nooit gegevens kwijt.

Hibernate

De status van je laptop wordt weggeschreven naar de harde schijf, en heeft geen stroom meer nodig. Handig als je accu bijna op is.

Wegschrijven naar harde schijf (hibernate) is minder snel, maar bespaart je op de accu. In het geheugen schrijven betekent snel afsluiten en ontwaken, maar je accu kan leegraken terwijl je laptop in slaapstand is.

Dit betekent voor mij dat ik de hibernate-modus wil gebruiken wanneer de accu leeg begint te raken en anders de gewone sluimerstand. Nu kan dit met wat “terminal-hacking” (gebruik van het commando pmset), maar er is een makkelijkere manier: SmartSleep.

Slim sluimeren

Met dit “preference pane” kun je zelf instellen welke van de bovenstaande sluimerstanden gekozen wordt, maar er ontstaat ook een nieuwe optie: smart sleep.

Bij het gebruik van deze optie kun je een percentage opgeven met een slider. Als je deze bijvoorbeeld op 30 zet wordt hibernate gebruikt als je accu minder dan 30% is, of wanneer je minder dan 30 minuten resterend hebt.

Voor mij de perfecte mix van snelle ontwaaktijd en “veiligheid”, omdat m’n accu bijna nooit leeg gaat terwijl de laptop in sluimerstand is!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Jeffry van der Goot
  Posted 29/04/2009 4:02 pm 0Likes

  Wat is eigenlijk je advies voor de optie om harde schijven te laten slapen? Lijkt mij niet goed om ze te hele tijd aan en uit te laten gaan omdat ik in korte spurten van mijn mac gebruik maak. Of bespaart het een hoop stroom?

 • dyn
  Posted 29/04/2009 3:57 pm 0Likes

  De tool pmset is niet meer dan de commandline tool om geavanceerde instellingen aan het slaapgedrag van een Mac (dus niet specifiek voor notebooks!!) aan te passen. Ook desktop Macs als de iMac, Mac Pro en Mac mini kun je daarmee instellen. Je computer in slaapstand zetten is helemaal niet iets specifieks voor een laptop of het besparen van de accu. De computer in slaapstand zetten is een zeer gebruiksvriendelijke manier van omgaan met de computer. Normaliter was het zo dat je eerst alles af moest sluiten, ook de dingen waar je nog mee bezig was. Uiteraard kon je ook de computer aan laten staan maar dat verbruikt veel stroom. Dingen als de standby modus (of sluimerstand zoals het in dit artikel heet) en de slaapstand (hibernate/sleep) zijn in deze gevallen hele fijne en goede toevoegingen. Je kunt met deze functies nu wel alles laten voor wat het was zonder dat je dit veel stroom kost. Het is dus een stroombesparende oplossing. In geval van een laptop betekent dat langer op je accu kunnen en in geval van een desktop betekent dat een besparing op je energierekening.

  Eigenlijk is de gebruikte terminologie in het artikel nogal ongelukkig gekozen. Je hebt eigenlijk standby (officieel heet dat suspend to ram; hier dus sluimerstand) en hibernate (officieel suspend to disk; zou hier slaapstand ipv hibernate moeten zijn). Standaard gebruikt de Mac een combinatie van de 2 zodat je de snelheid van de standby hebt maar de veiligheid van hibernate (het artikel noemt dit de veilige sluimerstand). M.a.w. valt de stroom uit dan is je informatie door deze combinatie niet verloren. Overigens zal de Mac bij het bereiken van zo ongeveer 20% accuduur zelf waarschuwing en bij iets van 10% in de veilige sluimerstand gaan (wil je weer verder werken dan moet je je laptop inpluggen).

  In OS X heb je een aantal manieren om deze manier van slaap/sluimerstanden te wijzigen. Welke type je wil doen kun je met iets als pmset wijzigen. In de Energy Saver optie in je system preferences kun je ook nog wat aan energiebesparingsinstellingen instellen, alleen niet erg veel op gebied van de slaapstand. Met een tool als het genoemde SmartSleep kun je op eenvoudige wijze dezelfde instellingen maken als pmset en ook nog eens bepalen dat bijv. op 20% van de accuduur je computer in de veilige sluimer moet i.p.v. de 10% die standaard is ingesteld.

  Ik denk dat je al met al niet erg veel aan die tool hebt. Zoals de Mac standaard al is ingesteld qua slaap/sluimerstand is dit de veiligste manier (je verliest geen data als de stroom wegvalt). Het verstellen van het punt wanneer de Mac in de veilige sluimer gaat klinkt mooi maar is dat niet geheel. De Mac gaat namelijk in die veilige sluimerstand om er voor te zorgen dat er geen dataverlies optreedt. Juist om die reden kun je dan ook je laptop niet meer gebruiken op de accu, je zult deze op het lichtnet moeten aansluiten. Als je die grens naar boven bij stelt kun je dus minder lang op je accu door blijven werken. Naar beneden bijstellen is ook niet echt aan te raden, standaard staat dit eigenlijk al wel goed ingesteld (je maakt al optimaal gebruik van de accu). Deze tool (en vergelijkbare tools) zijn dan ook eigenlijk alleen bedoeld voor mensen die deze slaap/sluimerstand niet kunnen waarderen en dit het liefste uit willen hebben staan. Dat staat overigens ook op de site van SmartSleep als verklaring voor het bestaan van de tool zelf (staat helemaal onderaan).

 • Martijn Engler
  Posted 29/04/2009 3:12 pm 0Likes

  Je hebt gelijk, Erik! Helemaal vergeten om het mee te nemen, ik ga een kleine update toevoegen.

 • Erik Muller
  Posted 29/04/2009 2:52 pm 0Likes

  Is het niet handig om erbij te vermelden dat een Apple laptop automatisch naar hibernate gaat vanuit sluimerstand als de accu bijna leeg is?
  Op die manier raak je nooit gegevens kwijt ook al loopt de accu helemaal leeg.

 • Martijn Engler
  Posted 29/04/2009 2:07 pm 0Likes

  De tool is echt geschreven voor notebooks. Welke modus gekozen wordt op een desktop weet ik niet, maar je kunt natuurlijk wel één van de andere opties gebruiken om het zelf in te stellen.

 • Nizzle
  Posted 29/04/2009 2:05 pm 0Likes

  Hoe zit dit dan met bv mijn mac pro?

  hier heb ik uiteraard geen accu in zitten, wel zet ik hem regelmatig in “sleep” mode (via het apple menu)

  welke modus kiest hij dan?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]