Kies welke film je gaat kijken met Willem

Heb jij zin om vanavond eens lekker een nieuwe film te gaan kijken? Thuis op de bank, of misschien toch in die nieuwe bioscoop om de hoek? Het aanbod aan films is tegenwoordig immens, gelukkig is er dan een app als Willem om te bepalen welke film je gaat kijken. Lees ook: Deze films kunnen we dit jaar nog verwachten.

Het concept achter Willem is op zich niet vernieuwend. Willem is een app waarbij je een overzicht krijgt van de films die er in de bioscoop draaien, evenals welke films je thuis via de verschillende streaming diensten allemaal kunt bekijken. Om het allemaal nog wat handiger te maken zie je bij elke film ook gelijk een score staan, aan de hand waarvan je meteen weet of het wel de moeite waard is om voor deze film moeite te doen.

Er zijn natuurlijk wel meer diensten die dit soort functionaliteiten aanbieden, maar bij Willem wordt alles lekker overzichtelijk voor je neergezet. Als je dan via Facebook wat van je filmliefhebbende vrienden aan je account koppelt, dan zie je meteen wat zij van een bepaalde film vinden. Super handig allemaal, en dat allemaal ook nog eens gratis. Logisch ook, want de app is opgezet door de mensen achter de Pathé bioscopen. Die kunnen op deze manier mooi eens wat extra bezoek naar hun bioscoop trekken, of meer mensen van hun Pathé Thuis app gebruik laten maken.

Welke film

Daar zit je dan op de bank. Je hebt eigenlijk best zin in een filmpje, maar welke gaat het worden? Pak gewoon je smartphone erbij en tik Willem aan. Je krijgt dan direct een duidelijk overzicht van films die op dit moment populair zijn. Willem geeft je een overzicht van films die in de bioscoop draaien, maar ook van films die je via een streaming dienst kunt bekijken. Even scrollen en je hebt de grootste films van het moment bij elkaar. Zie je er een film tussen staan die je wel aanspreekt, dan druk je gewoon even op de poster en je krijgt meer informatie.

Willem-score

We hebben het dan over de synopsis, de trailer en de ‘Willem-score’. We gaan verderop in dit artikel nog even wat verder in op deze score, en hoe deze opgebouwd wordt. Even naar beneden scrollen en je krijgt een overzicht van recensies door filmwebsites en kranten. Handig, je hebt dan snel een overzicht wat de echte ‘filmkenners’ van een bepaalde film weten.

Ook handig is het feit dat je direct een overzicht hebt van de films die nu in de bioscoop draaien. Je ziet welke films er nieuw zijn en welke films veel worden bezocht. Ook wordt direct even aangegeven wanneer een film ook via streaming diensten te zien is. Toch lopen we ook direct tegen een minpuntje van deze app aan. Als je namelijk een film hebt uitgekozen die je wel wil zien, dan ga je er met zo’n moderne, hippe app als Willem natuurlijk ook vanuit dat je direct kunt bekijken waar een film draait. Nog beter: je wilt gelijk kaarten bestellen!

Het lijkt een inkoppertje, maar nu blijkt Willem toch niet zo’n hele hippe filmvriend. Er is namelijk geen enkele mogelijkheid om te bekijken wanneer en waar een film draait. Eigenlijk bizar, als je er vanuit gaat dat deze app door Pathé is gemaakt. Je zou toch denken dat zij via deze app nog wat meer mensen in hun dure bioscoopstoelen zouden willen krijgen. Helaas, een gemiste kans.

Worden we dan helemaal niet blij van Willem?

Laten we het hele moderne verhaal dat Willem pas echt super handig had gemaakt maar achterwege laten en ons focussen op wat Willem dan wel doet: je adviseren welke film er op dit moment de moeite van het bekijken waard is. Hier komt de Willem-score om de hoek kijken. Deze wordt samengesteld via een ingewikkeld algoritme, waarbij scores van professionele filmrecensenten en gebruikers van Willem worden meegenomen. Zo krijg je een percentage dat aangeeft hoe goed een film wel niet is. We vinden dat toch altijd een beetje raar. Een film als Doctor Strange is dan 73 procent goed. Houdt dit dan in dat je 27 procent van de film beter even iets lekkers in de keuken kunt gaan halen? Zo specifiek hoeft die score toch ook weer niet te zijn, ze hadden hier net zo goed een sterrensysteem voor kunnen gebruiken.

De optie om te bekijken welke films je vrienden en vage Facebook kennissen recentelijk hebben gezien is dan wel weer leuk. Je kunt dan gelijk zien of iemands smaak met die van jou overeen komt, of dat je van een bepaald persoon nooit meer hoeft af te gaan op zijn of haar advies.

Willem, nog niet helemaal je perfecte filmvriend

Zoals het er nu voor staat is Willem best een aardige app, zolang je er nog niet teveel van verwacht. De app is zeer overzichtelijk en snel in het gebruik. Je hebt gelijk een overzicht van de films die momenteel te kijken zijn en hoe leuk die zijn. Dat Willem, als je vraagt waar een bepaalde film draait, dan zijn schouders ophaalt en zegt dat je dat zelf maar uit moet zoeken… Tja, dat moet je dan maar even voor lief nemen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]