Kiezen: 2 tips

Wij vinden het vaak moeilijk om keuzes te maken. Dat heeft alles te maken met de perfectie-eisen in ons hoofd. We moeten goed kiezen! We zijn immers de architect van ons eigen leven, als we daarin niet slagen (door verkeerde keuzes) kunnen we het alleen onszelf maar verwijten.

Dat daar wel wat op valt af te dingen, is een mooi onderwerp voor een volgende blog. Maar voor nu heb ik twee tips die je kunt toepassen wanneer je er weer niet uit komt, met kiezen.

Op de eerste plaats maakt het bij heel veel keuzes niet zoveel uit wat de uitkomst is. Bestel je kip of zalm, ach daar verandert je leven niet zo erg door. In dat geval is mijn advies: volg je eerste ingeving en zie niet meer om.

Maar van andere keuzes hangt meer af. Wel of niet verhuizen? Wel of niet van baan veranderen?

Vaak is het zo, dat je diep van binnen het antwoord wel weet. Alleen wil je je keuzes altijd kunnen verantwoorden, en daarom galmt je ratio er heel hard doorheen met allerlei argumenten, waardoor je het zicht op je intuïtie verliest.

Dan kun je twee dingen doen.

1. Gooi kop of munt. Als je het antwoord werkelijk niet weet, maakt het niet uit welke er boven ligt en kun je je neerleggen bij de uitkomst. Maar als je onbewust het antwoord al had, zul je dat merken aan je reactie op de uitkomst. Opgelucht of teleurgesteld?

2. Maak 2 identieke briefjes met op elk één van de twee antwoorden, vouw ze dicht en neem er één in elke hand. Houd je armen gestrekt voor je, je gesloten handen met de rug naar boven. Voel nu welke hand het zwaarst weegt, neem daar even de tijd voor. Als je duidelijk voelt welke hand dat is, open je het briefje dat je daarin hebt. Opnieuw zul je merken: opgelucht of teleurgesteld?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

22 Comments

  • henri
    Posted 24/06/2008 6:56 pm 0Likes

    De manier waarop we dingen leren is door het maken van keuzes en af te wachten wat er gebeurt. Bij volgende keuzemomenten kunnen we dan een bewustere keuze maken omdat we dan ervaring hebben opgedaan bij de vorige keuze. Als je je dit beseft, wordt het kiezen een stuk interessanter.

    Bijvoorbeeld: Steek ik mijn vinger in de brandende open haard of doe ik dat niet? Als je voor ‘ja’ kiest, dan brand je je vinger op een gruwelijke wijze. Dit maakt de keuze een stuk eenvoudiger bij de vraag: Steek ik mijn vinger in een kampvuur of doe ik dat niet? Je weet dan inmiddels al dat vuur + vinger = au.

    Mijn advies zou dan ook zijn om altijd ja te kiezen, tenzij je al vervelende ervaringen hebt met soortgelijke situaties die dat ten strengste afraden. Uiteraard geldt dat niet voor vragen als: zal ik van de Eiffeltoren afspringen of niet? Daarbij kun je redelijkerwijs aannemen dat de keuze eenmalig is en een ongewenst effect heeft.

  • Karin
    Posted 24/06/2008 2:28 pm 0Likes

    Beste Unknown, nee, dat zul je inderdaad nooit weten. Maar de ‘juiste’ keuze bestaat ook helemaal niet. De kunst is, om te leren leven met de keuze die je gemaakt hebt, en daar de ‘juiste’ keuze van te maken. We maken onszelf helemaal gek met het idee dat alles wat kan, ook moet. Dat gaat helemaal niet. We leven in een soort beheersbaarheidswaan, zijn gaan denken dat we het leven helemaal zelf kunnen vorm geven. Niets is minder waar, er is maar heel weinig wat wij bepalen. Leren leven met die wetenschap geeft rust. Dan kun je je laten gaan op de golven van het leven, en je aandacht richten op wat je wel hebt, in plaats van op wat je niet hebt, of denkt dat je had kunnen hebben.

  • Unknown
    Posted 24/06/2008 2:22 pm 0Likes

    Het lastigste aan kiezen is dat je door 1 optie te kiezen automatisch beslist dat je nooit zult weten wat de andere opties voor gevolgen zouden hebben.

    Ergo: je weet nooit 100% zeker of je de juiste keuze hebt gemaakt.

  • Zit Visjes
    Posted 20/05/2008 2:49 am 0Likes

    “Piet Snot Says:

    mei 19th, 2008 at 11:59
    Mag Zit Visjes nu weer gewoon zijn medicatie nemen?”

    lol, had ik net gedaan: avondje bier + jointje of twee…
    Altijd lachen de volgende dag op het www!!!

  • Thomas
    Posted 20/05/2008 1:53 am 0Likes

    Lieve help, is de komkommertijd nu al aangebroken?

  • Timo
    Posted 19/05/2008 6:29 pm 0Likes

    “het maakt niet uit wát je kiest, het gaat er om dát je kiest’ zeg ik altijd maar; anders kom je nooit verder

  • Piet Snot
    Posted 19/05/2008 11:59 am 0Likes

    Mag Zit Visjes nu weer gewoon zijn medicatie nemen?

  • Zit Visjes
    Posted 19/05/2008 6:19 am 0Likes

    of een Campari-Bitter Lemon/kopje koffie…
    Maar nu ga ik echt slapen.

  • Zit Visjes
    Posted 19/05/2008 6:01 am 0Likes

    Djeezus neem nog een biertje Zit; want het is niet want?
    Want het is niet WAT!!!
    Had ik maar iemand om van te houden;
    Twee zachte armen om … me heen.
    Die mij altijd beschermen zouden:
    ik voel me zo verdomd … alleen.

    Wie dit leest moet snel iemand bellen om een kopje koffie/biertje te gaan drinken.

    Tjo!!! S.

  • Zit Visjes
    Posted 19/05/2008 5:54 am 0Likes

    @ zitvisjes

    “Als is het leuker…”
    Moet zijn “Al is het leuker…”
    En waar ik schreef: “nee : ” Goh….”
    Moet zijn: “nee: Goh…”
    Want er staat geen aanhalingsteken sluiten, en dat klopt want het is niet want Piet Snot schreef, maar wat ik dacht wat hij dacht toen hij typte.
    Maar laat mijn antwoord op zijn al dan niet retorische vraag duidelijk zijn.

  • Zit Visjes
    Posted 19/05/2008 5:41 am 0Likes

    Is dat nu wat wel men noemt een retorische vraag?

    Dit was een retorische vraag.
    Zeg dan dit gelul moet over zijn.
    Maar nee : ” Goh wat heb ik toch weinig te doen in mijn leven.
    Niemand kent Piet Snot dus kan ik schaamteloos vragen… VRAGEN!!!! of dit gelul over MAG zijn.
    NEEEEEEN!!!!!
    Dit gelul mag nooit over zijn.
    Als is het leuker aan een vuurkorf met een biertje dan voor een beeldscherm…

    Was getekend: Sebas van Olst.

  • piet snot
    Posted 18/05/2008 7:08 pm 0Likes

    mag dit gelul aub over zijn……

  • Alice
    Posted 18/05/2008 11:31 am 0Likes

    Niet kiezen is natuurlijk ook een keuze. Als je kiest om voorlopig nog geen keuze te maken, zal er misschien niets veranderen, maar kansen zullen ook voorbij gaan.

    Wat ik doe als ik niet kan kiezen, is een lijst maken met voordelen aan de linkerkant en nadelen van de rechterkant en ze dan punten te geven. De ene reden weegt altijd zwaarder dan de andere. De kant met de meeste punten is dan waarvoor ik kies.

  • karin
    Posted 16/05/2008 4:43 pm 0Likes

    In de psychologie wordt ons onvermogen om te kiezen ook wel verklaard vanuit het feit dat wij van oorsprong gebouwd zijn op schaarste, en er dus op ingesteld zijn om elke kans te pakken. Met een overvloed aan keuzes weten we het dus niet meer. De kunst is om te leren dat ‘gewoon goed’ goed genoeg is. Een beetje discipline helpt ook: jezelf afleren te blijven twijfelen, en na gemaakte keuze: niet omzien, maar je energie steken in dat wat je gekozen hebt.

  • Klaas
    Posted 16/05/2008 4:08 pm 0Likes

    Als er veel voor keuze A spreekt en weinig voor keuze B, of weinig voor keuze A en veel voor keuze B, is de keuze vrij simpel.
    Moeilijker wordt het wanneer er evenveel voor A als voor B te zeggen is.
    Maar in dat geval maakt het eigenlijk niet meer uit wat je kiest.

    De moeilijkste keuze is dus tevens de gemakkelijkste…

  • Jeroen Gerth
    Posted 16/05/2008 3:16 pm 0Likes

    Het is jammer dat ons in onze cultuur de angst wordt aangeleerd om fouten te maken, terwijl wij zo in weze helemaal niet zijn. Kinderen hebben in vroege jaren nooit de angst om fouten te maken. Totdat wij naar school gaan. Daar moet je scoren! Daar moet je doen wat je opgedragen wordt. Je moet goede cijfers halen en oh wee als je “fout gedrag” toont. Fouten maken is dan het ergste wat je kan overkomen en zo kweken we daar een angst voor.
    Zo runnen we vaak ook bedrijven. “Oh wee als je een fout maakt, want dan dreigt ontslag. Je heb het verprutst en dat heeft zoveel geld gekost.”

    Dit heeft maar al te veel gevolgen hoe wij keuzes maken. Als reactie op deze angst van het niet na kunnen streven van de perfectie, kunnen veel mensen maar moeilijk kiezen en besluiten het maar bij het ouwe te houden, waar ze op dat moment zich veilig in voelen.

    Wil men betere keuzes kunnen maken, dan moet je de angst wegnemen om verkeerd te kiezen. Dat is vaak erg moeilijk, weet ik uit eigen ervaring. Je weet uit je intuïtie inderdaad wat je wil kiezen, maar heb je je nog niet over de angst gezet om misschien een foute keuze te maken.

  • Jasper Jobse
    Posted 15/05/2008 11:29 pm 0Likes

    En als perfectie niet de boosdoener is waarom we niet kiezen, dan wellicht dit:

    Een tijd geen keuze maken, zorgt ervoor dat je die tijd nog niets ‘fouts’ hebt gedaan. Je kunt dus lekker ‘onschuldig’ blijven als je niet kiest, of misschien zelfs dromen over die fantastische uitkomst die je gaat krijgen.

  • Gerrit Jan
    Posted 15/05/2008 7:39 pm 0Likes

    Het ‘grappige’ van keuzes is ook dat hoe minder verschil de uitkomst maakt des te moeilijker de keus is. Naarmate de gevolgen van een keus verder uit elkaar liggen wordt de keus makkelijker omdat je twee uitersten makkelijker tegen elkaar af kunt wegen dan gevolgen die dichter bij elkaar liggen.

  • james
    Posted 15/05/2008 4:15 pm 0Likes

    Haha dat is een fijne set tips zeg. Wellicht is de wetenschap dat het mens eigen is om eerder te kiezen voor niks doen dan voor actie ondernemen. Het is makkelijker alles blij het oude te laten dan om te veranderen. Denk aan van baan wisselen of verhuizen.

    Echt handige tip: zet voor jezelf op papier wat het ergste is dat zou kunnen gebeuren. Is het onherroepelijk of nog te repareren áls het fout gaat? Op een schaal van 1 op 10 met 10 als allerergste, welk cijfer krijgen de ernstigste dingen die kunnen gebeuren?

    Vaak kom je niet verder dan 7. 10 is hoogstwaarschijnlijk doodgaan en 9 alles en iedereen verliezen. Vaak is een keuze ook nog te repareren, mocht het misgaan. Hoe erg is het dan, als je voor actie kiest? Succes 🙂

Comments are closed.