Kijk jij nog tv?

De komkommertijd is afgelopen, dus de betere programma’s komen weer op televisie. In de zomer werd je misschien nauwelijks verleid door de tv doordat er niets op was en je toch buiten zat, in de winter  is de verleiding echter een stuk groter. Je bent meer binnen, de betere series beginnen weer, nieuwe formats komen op tv en ook de films die worden uitgezonden zijn en stuk beter dan die je tijdens de zomer kon kijken. De start van september is een mooi moment om je kijkgedrag onder de loep te nemen. Hoeveel tijd besteed je aan tv kijken? Wil je dat nog wel? Wat zijn de alternatieven?

Zo ver ik weet is er geen onderzoek naar gedaan, maar als ik zo de geluiden in mijn omgeving en op Twitter hoor, is de meest gestelde vraag terwijl je op de bank naar het scherm zit te staren naar beelden die je eigenlijk helemaal niet heel graag wilt zien: “wat doe ik hier?”. De ergernissen over de vele en lange reclames maken tv kijken ook niet tot een ontspannen bezigheid. Kijk je veel tv en herken je je hierin? Vraag jezelf dan af:

 • Voegt tv kijken echt iets toe aan mijn leven, of is het meer tijdverdrijf?
 • Wat heb ik er NU aan dat ik het afgelopen jaar tv heb gekeken?
 • Is wat ik op mijn tv zie wat ik daadwerkelijk wil zien?
 • Wat zou ik kunnen doen in plaats van tv kijken?
 • © Alex Liivet | CC license
  © Alex Liivet | CC license

  Wat zou ik er mee winnen als ik de tv de deur uit doe?

Om verder te gaan op die laatste vraag: Jacco van der Pol schreef in 2009 al Televisie, 16 uur inefficiëntie per week. Hierin pleit hij om te televisie weg te doen. Ook zelf heb ik al vier jaar geen aansluiting meer. Series en dvd’s kijk ik op mijn laptop. Mijn oude tv, een bakbeestje, gebruik ik alleen nog om mijn old skool Sega 16 bit op aan te sluiten en  spellen als The Lion King en Aladdin op te spelen.

Uitzending gemist

De dingen die er echt toe doen en die ik graag wil zien, zijn terug te kijken via internet.

Is jouw favoriete programma niet terug te kijken, probeer het dan via Google of YouTube. En psst, hier vind je hacks om toegang te krijgen tot The Pirate Bay.

Andere alternatieven

Kom je tot de conclusie dat er niet veel is wat je graag wilt zien, besteed je tijd dan anders. Enkele (voor de hand liggende) opties:

 • Lees een boek
 • Doe een spelletje
 • Neem een bad
 • Lees interessante dingen naar keuze op internet
 • Bereid de volgende dag voor
 • Maak een wandeling of fietstocht
 • Werk aan je persoonlijke ontwikkeling
 • Sport
 • etc, etc, etc.

Vind je het echt heerlijk om tv te kijken, doe dat dan vooral. Het doel van deze post is om je bewust te maken van de reden waarom je tv kijkt. Doe je het al heel weinig, dan kun je met het de deur uit doen van je abonnement bovendien flink besparen op de kosten van je aansluiting! Wat Jacco al zei: pas wel op dat je je internetaansluiting niet kwijtraakt als je je kabel-tv opzegt.

 

Wat doe jij of wat zou je willen doen in plaats van tv kijken?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

13 Comments

 • Victor
  Posted 10/09/2013 11:36 am 0Likes

  TV, wat is dat? Thuis niet mee opgegroeid en zelf nu ook geen TV. Tot verbazing van collega’s die dan altijd vragen “wat doe je dan al die tijd?” Dat zegt wel iets over de invloed van de TV op hun leven.

 • Diana van der Stelt (@DianavdStelt)
  Posted 09/09/2013 8:53 pm 0Likes

  Vorige week heb ik nog een regel ingevoerd: drie dagen per week géén social media.
  Op dinsdag niet, dan ga ik ’s avonds sporten.
  Op donderdag niet, dan lees ik een goed boek.
  En op zondag niet, dan breng tijd door met andere mensen in “real live”

 • Egbert
  Posted 08/09/2013 2:29 pm 0Likes

  Het komt wel eens voor dat ik een TV uitzending wil zien. Journaal en actualiteiten programma’s zijn niet altijd “negatief” al geef ik toe dat er de laatste tijd niet veel van “goed nieuws” valt te genieten. Een goede dokumentaire wil er bij mij wel in. Maar ja, wat ik als goed beoordeel vindt de ander waarschijnlijk helemaal niks aan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mijn TV staat ’t grootste deel van de tijd stof te happen; dat is zeker. En “uitzending gemist”? Ach, ik mis het niet als ik het een mis. Gelukkig ik heb mijn radio’s nog en deze maken geregeld “overuren”. Want één ding staat vast: Ik ben en blijf een radio-beest en dat is er niet uit te meppen!

 • Gerlof
  Posted 06/09/2013 12:03 am 0Likes

  Een goed experiment om de impact van TV kijken te bepalen is het ‘Zen TV experiment’. Doe maar eens en je staat versteld van de energie die het van je vraagt om op de bank te hangen…

  Hier kan je het vinden:

  http://blog.techfun.org/zentv

 • Berto
  Posted 05/09/2013 11:18 am 0Likes

  Heerlijk, het laatste halfjaar geen TV meer gekeken. Dat is ons prima bevallen. We betalen sowieso al jaren geen abonnement op kabel en zo. Gewoon digitenne vrije kanalen. Wat een bevrijding is dat. Geen negatieve journaal en actualiteiten meer. De enkele goede programma’s inderdaad via uitzending gemist. Aanrader!

 • Ron
  Posted 04/09/2013 11:57 pm 0Likes

  Ik kan je wel zeggen dat goede series/films een stuk beter tot hun recht komen op een 50 inch HD televisie dan op wel laptop dan ook.
  Geldt de strekking van dit artikel niet voor alles wat we (ter ontspanning) doen en niet alleen voor televisie kijken. Surfen op internet bijvoorbeeld

  • Janine Sterenborg
   Posted 05/09/2013 1:08 am 0Likes

   Het is net wat je voorkeur heeft. Zelf vind ik het veel belangrijker dat een serie goed in elkaar zit qua verhaallijn dan dat ik perfect beeld heb, maar ik kan me ook voorstellen dat je waarde hecht aan een goed en groot scherm.
   Surfen op internet is wat anders dan tv: als je surft, kies je zelf wat je opzoekt in plaats van dat je voor je laat bepalen wat er op de verschillende kanalen te zien is. De keuze is dan misschien wel enorm, maar het verschil zit m in: tv -> waar kan ik uit kiezen? vs internet -> wat wil ik zien? Hersenloos surfen zou ik dan wel weer afraden overigens 😉

 • V van Gils
  Posted 04/09/2013 5:35 pm 0Likes

  Ik wilde op sbsgemist the biggest loser kijken en moest daarvoor langs 5 reclames van 30 sec.
  Ook heel irritant!!!

  • Janine Sterenborg
   Posted 04/09/2013 10:16 pm 0Likes

   Dat is wel irritant! Heb je daarna wel de serie kunnen kijken zonder onderbrekingen?

 • Guido Jansen
  Posted 03/09/2013 1:03 pm 0Likes

  Wij kijken redelijk wat TV series en films, maar daar heb je inderdaad geen TV voor nodig. Iets van een jaar geleden hebben we de TV (nog zo’n groot bakbeest) de deur uit gedaan omdat we ‘m eigenlijk toch nooit gebruikten. Tot op heden niet gemist. We hadden nog wel zo’n Digitenne kastje van de KPN die we op de beamer konden aansluiten, “voor het geval dat”. Digitenne hebben we echter ook niet meer gebruikt sinds de TV weg is dus ook Digitenne heb ik vorige week ook opgezegd.

  • Janine Sterenborg
   Posted 04/09/2013 10:16 pm 0Likes

   Een beamer, ideaal! Ruimtebesparend en je hebt niet zo’n lelijk scherm in de woonkamer wanneer je de tv niet aan hebt staan.

 • iMartien
  Posted 03/09/2013 11:46 am 0Likes

  Nog een tip voor als je je TV weg doet, maar toch bijvoorbeeld het journaal live wilt kijken. Op http://www.npo.nl kun je live kijken naar Nederland 1,2 en 3.

  Op dezelfde site kun je ook programma’s terug kijken (wat het verschil is met uitzendinggemist weet ik ook niet 😉

  • Janine Sterenborg
   Posted 04/09/2013 10:07 pm 0Likes

   Handig voor als een van de twee sites eruit ligt 😉

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: