Kijktip vanavond: VPRO’s thema avond over privacy

Bestaat er anno 2010 nog zoiets als privacy? De intiemste zaken over onszelf delen we tegenwoordig op blogs, op Facebook of op Hyves. Maar ook overheidsdiensten en commerciële bedrijven verzamelen intussen steeds meer van onze gegevens.

Camera’s op straat, vingerafdrukken voor een nieuw paspoort, telecom- en reisgegevens, ons surfgedrag op internet, en onze medische gegevens in het elektronisch patiëntendossier. Alle gegevens worden opgeslagen. Maar door wie, en waarom? Wat gebeurt er daadwerkelijk met onze gegevens? Hoe ziet de wereld achter de bewakingscamera’s, de OV-chipkaart en het biometrisch paspoort er precies uit?

VPRO Thema: Wat nou privacy? ontrafelt de wereld achter de camera’s, de databanken en profielen. Een zogenoemde ethisch hacker gaat voor ons op pad om te onderzoeken hoe makkelijk onze telefoons, paspoorten en pasjes zijn te kraken. We kijken hoe bewoners reageren als er in hun wijk ineens cameratoezicht-borden aan de lantaarpaal worden gehangen. En we gaan op pad met de politie in Rotterdam, die laat wat ze kunnen met nieuwe technologie en waarom er bijvoorbeeld geen auto meer ongezien de stad binnen komt.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Simon
  Posted 28/10/2010 9:41 am 0Likes

  Goede repportage! Laat meerdere kanten van het verhaal zien, zonder een dik vooroordeel.
  Zet me wel weer aan het denken.
  Als je 1x in t systeem zit, kom je er lastig weer uit.
  Als je een boete niet betaalt, moet je erg uitkijken dat je niet wordt gesnapt, want dan moet je ineens veel meer betalen (gladde bandjes, belasting, …) – dat laatste lijkt me wel terecht – je hebt immers de maatschappij benadeeld (waarvoor ik persoonlijk een deel moet betalen als jij het niet doet 🙁
  Maar als je onterecht in het systeem staat, dan wordt je leven, onterecht, wel erg lastig …
  Zoals alles heeft het goede kanten en slechte.
  Bedoeling is goed, maar verkeerd gebruik van het goede loopt uit de hand en dat nadeel is misschien groter dan het voordeel.
  Hmmmm …. hier pieker ik nog wel even over door …..

 • Jeroen
  Posted 28/10/2010 12:27 am 0Likes

  Voor degene die zoals ik deze uitzending gemist hebben: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/997959

Leave a comment

[wpterms id="3193"]