8 tips voor een kindvriendelijk kerstdiner

Vaak betekent gezelligheid met Kerst uitgebreide diners of ergens chique uit eten gaan. Dat lijkt heel simpel, maar als je kinderen hebt, kan dit nog best lastig zijn. Kinderen hebben namelijk geen zin en geduld om lang aan tafel te zitten. We geven je acht handige tips om je er een kindvriendelijk kerstdiner van te maken.

 

1. Tips voor overdag

Kinderen vinden Kerst een enorm gezellige en spannende gebeurtenis. Het huis is versierd, iedereen is vrolijk er komt vaak ook nog bezoek. Waar kinderen totaal niet van houden is de hele dag op de bank zitten in hun nette pak. Zorg daarom voor een activiteit op de dag zelf. Laat je kind bijvoorbeeld knutselen, maak kerstkaarten, kerstkoekjes of maak een lekkere wandeling buiten. Zo is je kind overdag al lekker bezig geweest en heeft hij misschien meer geduld tijdens het eten.

2. Ga je uit eten?

Ga je uit eten met de familie? Let er dan op dat je naar een kindvriendelijk restaurant gaat. In deze restaurants is er vaak speelruimte, gebruiken ze aangepaste menu’s en krijgen de kinderen kleurplaten en ander vermaak voor tijdens het eten. Op die manier kun je zelf rustig eten en verveelt je kind zich niet. Je kunt deze restaurants bijvoorbeeld vinden op Uitmetkinderen.nl en Vaders&Moeders.

3. Laat je kind spelen

Dwing je kind niet om uren achter elkaar te blijven zitten. Daar komt alleen maar ellende van en is voor jonge kinderen vaak heel lastig. Laat ze af en toe even een kwartiertje spelen voor wat afleiding. Als je de gang of een aparte kamer hiervoor inricht, kunnen de ‘grote mensen’ ongestoord verder tafelen. Je kunt wat speelgoed neerleggen maar aangezien steeds meer kinderen digitaal vermaak willen, kun je ook even op deze website kijken voor gratis kindvriendelijke apps.

4. Plek aan de tafel

Zorg dat je kind een tactische plek krijgt aan de tafel. Bijvoorbeeld aan het einde of niet naast die hele drukke oom of tante. Zo heb je meer controle over je kind. Zorg er wel voor dat je schattebout in je gezichtsveld zit, zodat je ook non-verbaal kan communiceren tijdens het kindvriendelijk kerstdiner.

5. Veiligheid

Kijk uit met decoratie als je jonge kinderen hebt. Vooral kaarsen, lange tafelkleden of kerstboomlampjes zijn niet bepaald kindvriendelijk en je zal niet de eerste ouder zijn wiens kind zich verbrandt aan hete pannen of kaarsen.

6. Kleurplaten

Tegen de verveling aan tafel kun je kleurplaten inschakelen. Zo hebben ze iets creatiefs te doen tussen de gangen en zijn ze hopelijk ook nog stil!

7. Zet een goede kerstfilm aan

Als je kind moe is, maar jullie nog niet zijn uitgegeten, kun je een leuke kerstfilm opzetten. Zo kunnen jullie rustig het diner afronden. Leuke kerstfilms vind je hier!

8. Maak goede afspraken

Beloof dat je na het eten leuke spelletjes gaat doen, als je kind zich tijdens het eten lief gedraagt. Het is natuurlijk minstens zo belangrijk om consequent de spelletjes af te blazen als je kind zich niet gedraagt, anders is het volgend jaar waarschijnlijk hetzelfde liedje.

Heb je zelf ook nog goede tips? Deel ze direct in de reacties!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Joris
  Posted 23/12/2015 12:37 pm 0Likes

  Tip9: doe het voorgerecht als tapas of fingerfood bij een borreltje in de woonkamer. Zo verkort je de tijd aan tafel

  • mmrijn
   Posted 23/12/2015 12:59 pm 0Likes

   Goede tip Joris!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]