Kolommen in Twitter: Searches en Lists

Twitter lists en searchesWie tegenwoordig gebruikt maakt van Twitter doet dat niet op de twitter homepage. De twitter homepage is onoverzichtelijk, onhandig en erg klunzig in gebruik. Waarschijnlijk de grootste fout van Twitter is de niet optimale homepage.

De Twitter webpage mist vooral het kolommen systeem. Hiervoor zijn desktop applicaties te downloaden zoals Tweetdeck, Seesmic of Mixero. In deze kolommen kan je dan weer verschillende lijsten maken voor het overzichtelijk beheren van je volgers.

Search functie

Van deze functie wordt veel gebruik gemaakt. Voeg in je Twitter client een search in en maak daar een kolom van. Zo zie je, realtime, wat er gezegd wordt op twitter over jouw opgegeven zoekterm. Zelf heb ik een search permanent aan staan op #durftevragen en #os2010, omdat het mij interesseert wat daarover gezegd wordt. Mocht je nou een eigen bedrijf hebben en wil je kijken wat er over jouw bedrijf wordt gezegd? Zet daar dan een search op. Benieuwd naar je eigen naam? Ook daar kun je op zoeken. Zet de search aan, maak er een kolom van en je krijgt elke keer een update van een nieuwe tweet over jouw gekozen woord. Hashtags zijn hier ook zeer geschikt voor, bijvoorbeeld van het volgen van een event als TED (#ted) of Stand-up Inspiration (#sui).

Twitter lists

Een vrije nieuwe functie in Twitter is dat je zelf lijsten kan maken met mensen erin die je boeien. Zelf heb ik een list gemaakt met ‘interesting’ mensen. Dat zijn de mensen waar ik graag een conversatie mee aan ga, waar ik meer van wil horen en daarvan weet ik dat hun tweets het lezen en retweeten waard zijn. Niels en Joost hebben allebei een ‘conversationlist’ van personen waarmee ze regelmatig een praatje maken. Handig en zo filter je de interessante tweeps en tweets uit de berg met oninteressante rotzooi.

Kortom, searches en lists maken je twitter ervaring stukken beter. Op deze manier kan je twitter gaan gebruiken zoals je dat bedacht had, voor netwerken en vrienden, als informatiebron en ga zo maar door. Welke searches gebruik jij? Hoe gebruik jij lists om makkelijker, sneller en vooral beter te twitteren?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Rene
    Posted 26/02/2010 3:34 pm 0Likes

    Stefan, wat een merkwaardig artikel.

    Je begint met de stelling dat niemand twitter.com gebruikt. Waar baseer je dit op? Ik maak zelf uitsluitend gebruik van twitter.com, behalve op m’n iPhone. Ik heb veel desktopapps – ook die jij noemt – geprobeerd, maar werd daar niet blij van. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben, want ik zie veel collega’s hetzelfde doen.

    Om je punt te bewijzen (?) ga je vervolgens in op twee functies van twitter die juist prima worden ondersteund op de homepage van Twitter; ‘Search’ (en het opslaan van zoekopdrachten) en ‘Lists’. Ik gebruik beide erg veel en ben zeer tevreden over hoe twitter.com hiermee omgaat. Je eindconclusie “searches en lists maken je twitter ervaring stukken beter” heeft volgens mij helemaal niets te maken met het verschil in gebruik van twitter.com of desktop clients.

  • Mike Verbruggen
    Posted 26/02/2010 12:36 am 0Likes

    Als je het hebt over lijst weergave dan moet je ook eens kijken naar hootsuite.com en cotweet.com In tegenstelling tot boven genoemde programma’s zijn dit applicaties die in elke browser hun ding doen.

  • Niels Gouman
    Posted 23/02/2010 1:08 pm 0Likes

    Die conversation list wordt automatisch gegenereerd door http://conversationlist.com 🙂

  • Martijn Bloksma
    Posted 23/02/2010 10:43 am 0Likes

    Mooi dat je het gebruik van lists onder de aandacht brengt. Ik gebruik het al een tijdje en het maakt Twitter een stuk overzichtelijker. Toch denk ik dat je uit moet kijken met lijsten als ‘interesting’… Stel dat je mensen volgt omdat je ze in eerste instantie interessant vindt, maar ze niet op dat lijstje zet… Komt niet geloofwaardig over. Dus ik denk wel dat je goed na moet denken over je lijstjes, zeker omdat de lijstjes gewoon openbaar zijn.

    Als searches gebruik ik: #durftevragen, Android en lifehack

Comments are closed.