Krijg wat je wilt door te vragen

“Kinderen die vragen, worden overgeslagen”. Als ik een lijstje zou maken met de domste adviezen die ik ooit heb gekregen, staat deze er absoluut in, want: hoe krijg je wat je wilt als je er niet om vraagt? In de loop der jaren verving ik daarom deze ingeprente gedachte door “vragen staat vrij”, “domme vragen bestaan niet” en het digitale #durftevragen. 

Vijf tips om te krijgen wat je wilt door erom te vragen.

1. Als niemand weet wat je wilt, krijg je het niet

Wat niet automatisch wil zeggen dat je wél krijgt wat je wilt als de hele wereld van je wens afweet, maar de kans is in elk geval een stuk groter als je erom vraagt. Realiseer je dit als je het lastig vindt om te vragen om wat je wilt.

2. Laat de ander zijn/haar eigen denkwerk doen

Wij mensen zijn geneigd om voor een ander te denken. Wat als onze vraag brutaal is en de ander niks meer met je te maken wil hebben? of: hij/zij is vast niet geïnteresseerd. Etc. Laat deze gedachten gaan. Hoe zou je zelf reageren als iemand jou de vraag stelde? Je vraag moet wel heel extreem zijn wil degene aan wie je de vraag stelt je uit zijn/haar leven verbant. Of diegene is een persoon met wie je maar beter niets te maken hebt. Stel die vraag!

3. Vraag met een glimlach zonder te pushen

Geef degene aan wie je de vraag stelt de keuze om het antwoord te geven dat ze echt willen geven. Push je ze, dan is de kans groot dat ze niet blij zijn met hun reactie en er later op terugkomen. Stel je de vraag alsof je jezelf een last vindt, dan straalt dat onzekerheid uit. Met beide bereik je je doel niet, of niet optimaal. Weet wat je wilt, vraag er vriendelijk om en bedank voor het antwoord, wat het ook is.

4. Een nee kan een kleine ja worden

Vraag je om iets groots, realiseer je dat de kans groot is dat je een ‘nee’ te horen krijgt. De deur om te vragen om iets kleiners staat dan echter open. Je krijgt misschien niet dat hoge bedrag aan funding voor je project, maar wel een aanbeveling van een invloedrijk persoon die alsnog kan leiden tot een volledige funding.

5. Wat geef je terug?

Waar heb je het geld voor nodig? Wees daar duidelijk in, mensen helpen graag andere mensen, maar willen wel weten waarvoor ze het doen. Misschien krijgen ze er iets fysieks voor terug, zoals bij een Kickstarter-project. Of levert het ze reclame voor hun bedrijf op. Of vinden ze het simpelweg een goed project/product/doel waar ze graag aan mee willen werken.

 

Wat ik de afgelopen jaren heb gekregen door te vragen:

  • nieuwe freelance opdrachten

  • gesprekken met interessante mensen

– persaccreditatie voor o.a. musea en events

– een werkplek voor enkele dagen op enkele culturele kantoren

  • hulp in de vorm van kennis en diensten, bij diverse kleine en grote projecten

etc, etc!

 

Dus: durf te vragen! Wat heb jij al gekregen door er om te vragen?

 

(Fotocredits: igor.stevanovic via Shutterstock) 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Dick
    Posted 14/07/2014 5:56 pm 0Likes

    Als zo’n knappe vrouw iets vraagt, maak je sowieso al meer kans!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]