Laat je water nooit meer overkoken

In het weekend heb je heel netjes je gasfornuis schoongemaakt en alles blinkt weer zoals je het graag zit. Op maandagavond kom je terug van je werk en heb je zin in een snel en simpel pastaatje. In je hoofd kook je net zo goed als Jamie Oliver, dus je wilt alles zo snel mogelijk af hebben. Je zet water op en begint met het snijden van je groenten. Tijdens het choppen van je ui hoor je opeens veel gesis en plotseling begint je pan met overkoken, waardoor je hele fornuis weer smerig is. Doodzonde, maar vooral onnodig!

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/de-beste-lifehacks-voor-de-keuken/

Leg een houten spatel of lepel over de pan met kokend water heen en je water zal niet meer overkoken. Briljant! Maar hoe werkt dat nou precies?

Overkoken voorkomen

De belletjes van het kokende water spatten uiteen als ze de houten lepel raken. Doordat de belletjes knappen, komt de stoom uit deze kookbelletjes vrij. Dit condenseert meteen en verandert weer in water, doordat het in aanraking is gekomen met je houten lepel. Doordat het water uit de belletjes zwaarder is dan de stoom in de onderliggende belletjes, vallen deze weer terug in de pan. Dankzij de houten lepel stroomt de stoom niet uit je pan, maar valt het juist terug in de pan.

Dit proces kan helaas niet oneindig doorgaan, omdat de houten lepel natuurlijk ook steeds warmer wordt. Hierdoor zal ook het condenseren van de geknapte belletjes afnemen en kan je pan alsnog overkoken. Gelukkig is tegen die tijd je pasta allang klaar! Dit trucje werkt natuurlijk ook voor andere gerechten die kunnen overkoken, zoals rijst en aardappels.

Hout

Deze techniek voorkomt het overkoken van je pan water, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je houten lepel krom trekt door het vocht en de warmte. Voor deze truc kun je dus beter een goedkope houten lepel gebruiken in plaats van duur keukengerei van hout.

Welke handige tip heb jij nog voor in de keuken?

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]