Last van je nek na computer werk? Pak een pak papier!

Heb jij aan het einde van een drukke werkdag ook wel eens een pijnlijk stijf gevoel in je nek, schouders, armen of handen? Veel mensen zitten achter de computer met overmatig aangespannen nek- en schouderspieren waardoor na een lange werkdag klachten kunnen ontstaan. Als je dan meerdere drukke werkdagen achter elkaar hebt kan het zijn dat je je nek- en schouderspieren helemaal niet meer kunt ontspannen. Met als gevolg nekpijn, hoofdpijn en/of schouderklachten. Zolang je je lichaam op een natuurlijke manier gebruikt is de kans op klachten minimaal. Als je het voor elkaar krijgt om je schouder- en nekspieren ontspannen te houden krijg je dus ook geen nek- of schouderklachten. Ook niet na één of meerdere hele drukke stressvolle werkdagen achter de computer.

Overmatige spierspanning

De hoogte van je beeldscherm kan van grote invloed zijn op het aan en ontspannen van je nek- en schouderspieren. Mensen zijn geneigd om altijd min of meer ‘achter hun ogen aan te gaan’. Staat het beeldscherm te laag ingesteld dan zie je die persoon meestal helemaal in elkaar gevouwen op het bureau leunen om zijn gezicht voor het scherm te manoeuvreren. Het gevolg hiervan is dat het hoofd helemaal voor de romp komt te hangen met de bovenrug gebogen en de nek overstrekt. Hierdoor worden de nek- en schouderspieren overmatig aangespannen. Staat het beeldscherm niet recht voor je dan komt er ook nog een zijwaartse kromming in de nek. Waardoor één kant nog harder gaat aanspannen en de kans op klachten nog groter wordt.

Zet je beeldscherm recht voor je

Als je rechtop in je stoel zit met je schouders ontspannen en je gezicht recht naar voren dan moet je meteen recht in je scherm kunnen kijken. Dus zonder dat je met je ogen nog naar boven of naar beneden moet kijken. Omdat de kans groot is dat je je vanaf het eerste moment door je ogen laat leiden is het aan te raden om eerst met je ogen dicht recht te gaan zitten. Als je dan je ogen opent moet je scherm dus op de hoogte komen waar je dan kijkt.

Pak papier

Bij de meeste mensen staat het scherm veel te laag ingesteld dus schrik niet als je een flinke verhoging nodig blijkt te hebben. Een paar pakken papier, telefoonboeken of oude studieboeken doen vaak prima dienst.

Wat denk je van deze post?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

28 Comments

 • Avatar
  Robbie Veldwijk
  Geplaatst 15/01/2008 3:21 pm 0Likes

  Ja het blijft altijd lastig, laatste dagen toen ik aan mijn verslag aan het werken was zat ik op mijn bed en ja dat was niet heel erg slim…

 • Avatar
  Roel Willems
  Geplaatst 15/01/2008 3:21 pm 0Likes

  Prima tip, ik denk dat de ergonomie (zeker van veel klein zelfstandige) nog wel wat aandacht kan gebruiken. Bij een Zweedse meubel gigant (zonder al te veel reclame te maken 😉 ) verkopen ze overigens ook heel erg leuke verhogingen voor je scherm!

 • Avatar
  Petra
  Geplaatst 15/01/2008 3:22 pm 0Likes

  Ik heb inderdaad thuis een schoenendoos onder mijn beeldscherm staan. Erg handige huis-tuin & keuken oplossing 🙂
  Op het werk is het niet nodig, omdat ik daar de hoogte van mijn scherm kan instellen.

 • Avatar
  Hilly
  Geplaatst 15/01/2008 7:36 pm 0Likes

  En als je alleen met de laptop werkt?

 • Avatar
  Mark
  Geplaatst 15/01/2008 8:49 pm 0Likes

  Hilly, pak een stapel papier én een los toetsenbord

 • Avatar
  Bart
  Geplaatst 16/01/2008 9:41 am 0Likes

  Goede tip. Ik had zelf niet door dat het automatisch naar voren hellen om te lezen kwam doordat het scherm te laag staat.
  Eens kijken of mijn stijve schouders hierdoor weer ontspannen worden.

 • Avatar
  Willem
  Geplaatst 16/01/2008 12:07 pm 0Likes

  Volgens mij is dit niet helemaal volgens de ARBO regels. Je beeldscherm moet iets naar achteren gekanteld zijn, zodoende ga je met een rechte rug zitten en de bovenkant van het beeldscherm moet in rechte lijn met je ogen liggen, wanneer je dan naar je beeldscherm kijkt heb je je hoofd iets voorover gekanteld, wat veel ontspannender is dan recht voor je uit kijken.

  Ik heb een afbeelding gevonden op http://www.arboarchitecten.nl, zie: http://www.arboarchitecten.nl/www/images/werkplekpaspoort.gif.

 • Avatar
  ab
  Geplaatst 16/01/2008 12:55 pm 0Likes

  mag niet toch ?:x

 • Avatar
  Sylvia
  Geplaatst 16/01/2008 1:27 pm 0Likes

  Bijkomend probleem: een bril met 3 kijkzones, waardoor je goed moet opletten hoe je met een ontspannen nek een goede kijk hebt op het scherm..

 • Avatar
  Willem
  Geplaatst 16/01/2008 2:12 pm 0Likes

  De link die ik in mijn reactie heb gezet is onjuist door de punt die achter de link staat, hier nogmaals de link: http://www.arboarchitecten.nl/www/images/werkplekpaspoort.gif

 • Avatar
  Hein Halfschepel
  Geplaatst 16/01/2008 2:22 pm 0Likes

  @Willem. Belangrijk punt wat je aanhaalt. Tijdens het genoemde testje (met je ogen dicht) is het belangrijk om dus even goed te voelen wanneer je nek en schouders ontspannen zijn. Als het goed is kom je dan op de voor jou juiste hoogte uit. Het focuspunt van je ogen ligt dan iets lager dan de hoogte van je ogen. Je hoofd hoeft dan niet te kantelen. Als het meer ontspannen is met het scherm iets gekanteld, dan kun je dat natuurlijk iets kantelen. Maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Voor jezelf even goed checken dus.

 • Avatar
  Hein Halfschepel
  Geplaatst 16/01/2008 3:12 pm 0Likes

  @Hilly. Advies van Mark is een goed idee! Een verhoging onder je laptop en een los toetsenbord.

 • Avatar
  Michiel
  Geplaatst 01/02/2008 11:12 am 0Likes

  Zoals Willem het zegt, met het iets naar achter gekantelde beeldscherm is volgens mij achterhaald.
  Ik heb namelijk bij ergonomie geleerd dat het precies is zoals het hier staat beschreven namelijk het middelpunt van het beeldscherm kaarsrecht voor je ogen.
  Het iets naar achter gekantelde beeldscherm maakt namelijk dat je toch meer geneigd bent je hoofd iets omlaag te buigen waardoor je dus weer je spieren aanspant.
  En hoe mooi de website ook arboarchitecten mag heten dat betekent nog niet dat hun informatie de absolute waarheid is.

 • Avatar
  Paul
  Geplaatst 01/02/2008 2:00 pm 0Likes

  Je hebt hele handige laptop steunen, waar je je laptop in kunt zetten, sommige lossen tegelijkertijd een ander probleem met laptops op: een tekort aan usb poorten en je hebt iets om je over te typen tekst aan kunt bevestigen. Tis niet goedkoop (rond de 70 euro), maar het werkt erg goed.

 • Avatar
  Edwin
  Geplaatst 01/02/2008 2:22 pm 0Likes

  @Hilly: Als je op een vaste plek werkt is het verstandig om daar toch een gewone monitor, toetsenbord en muis te gebruiken.

  @Michiel: Geldt hetzelfde niet evengoed voor het door jou geleerde?

  Overigens ben ik benieuwd of het gebruik van breedbeeldschermen nog consequenties heeft voor de ergonomie.

 • Avatar
  Nico
  Geplaatst 02/02/2008 2:27 am 0Likes

  Op de werkplek is behoorlijk wat arbowetgeving van toepassing. Belangrijk nog is o.a. de afstand tot aan het beeldscherm (afhankelijk van de grootte van het beeldscherm) en of er sprake is van binnenvallend daglicht en afhankelijk daarvan hoe je dan je beeldscherm het beste kan opstellen.
  Werk je veel met een beeldscherm en heb je aan het einde van de dag vermoeide ogen en/of hoofdpijn: laat dan je ogen eens controleren bij een opticien/optometrist. Het kan zijn dat je een kleine brilcorrectie nodig hebt die je normaal niet opmerkt, maar zich manifesteert achter een beeldscherm.

 • Avatar
  Carel
  Geplaatst 02/02/2008 3:07 pm 0Likes

  Zelf merk ik als IT-ondersteuner dat veel mensen (oa op last van de ARBO) hun monitor juist TE HOOG hebben staan. Met als gevolg dat je achter het beeldscherm zittend steeds je hoofd moet optillen om naar het scherm te kijken, wat pijnlijke nekspieren en op den duur dus hoofdpijn oplevert.
  Naar mijn idee hoeft 80% van de gebruikers helemaal geen verhoging onder de monitor te gebruiken.
  Het ARBO-advies zegt volgens mij ook: je moet boven op je monitor kunnen kijken. Als de natuurlijk kijkhoek van het hoofd iets naar beneden gebogen is, betekent dat dat de monitor laag moet staan.

 • Avatar
  Erik
  Geplaatst 02/02/2008 7:46 pm 0Likes

  Toch is het verstandiger om je beeldscherm vooral NIET TE HOOG te zetten. Een mens kijkt namelijk 15 graden naar beneden en het is beter voor je als je je beeldscherm wat lager zet, immers; alles staat lager-dan-recht-voor-je, je muis, koffiekopje, documenten enz…. Het is een onnatuurlijke beweging als je steeds van laag-naar-hoog moet kijken. Zorg ook dat alles in één lijn staat, dat wil zeggen; monitor, documen en toetsenbord in één lijn. De (optische) muis direct náást het toetsenbord.

  Als je goed zit (dat is de eerste vereiste bij beeldschermwerk!!) zet dan de monitor zo hoog dat je nét over de rand kunt kijken. In de meeste gevallen staat de monitor dan goed.

  Er is geen ‘universele’ houding te benoemen omdat iedereen verschillend is en iedereen een ‘eigen’ houding het prettigst vind. Ga zoiets zéker niet veranderen!

  Als je klachten krijgt/hebt/houdt dan doet u er verstandig aan om een goede adviseur in te schakelen om uw werkplek op orde te stellen.

  Met vriendelijke groet,
  Erik.

 • Avatar
  Fiona
  Geplaatst 03/02/2008 4:56 pm 0Likes

  Pakken papier, telefoonboeken… Ik was dat allemaal zat, omdat het snel rommelig wordt (dat vind ik te onrustig werken). Dus heb ik, toen ik vorig jaar aan een nieuwe pc toe was, gewoon weer een ‘ouderwetse’ desktop computer gekocht waar de monitor op staat. Heb ik meteen mijn verhoging en ik heb niet een computerkast in de weg staan. Handig toch?

  Met vriendelijke groet,

  Fiona.

 • Avatar
  HenK!
  Geplaatst 08/02/2008 12:57 pm 0Likes

  De meeste klachten worden veroorzaakt juist door te hoog geplaatste beeldschermen.
  Kijkend naar de anatomie van de oogspieren gebeurt er bij lezen/computerwerk het volgende: de ogen convergeren (scheel naar je neus kijken) en vervolgens buigen de ogen naar beneden.
  Als je leest zul je altijd de tekst naar beneden houden op ongeveer borsthoogte. Als je het beeldscherm op ooghoogte plaats ga je na verloop van tijd je hoofd achterover buigen om toch je ogen onderin te plaatsen omdat het nl hier het rustigst kijkt.
  Hierdoor ontstaat er dus veel meer spanning in je nek en schouders.
  Meest ideale manier van werken is werken met een laptop op een gewone tafel en regelmatig een rustmoment inbouwen.

 • Avatar
  drv
  Geplaatst 16/02/2008 2:53 am 0Likes

  Handig ja,

  Of je zet gewoon je stoel omlaag …

 • Avatar
  drv
  Geplaatst 16/02/2008 2:55 am 0Likes

  Ziet er ook heel mooi uit ja, bij zo’n strak ultra plat tft schermpje,
  al die rommel eronder plaatsen

 • Avatar
  Lida
  Geplaatst 22/03/2008 5:07 am 0Likes

  Arbo-mensen hebben de neiging standaardadvies te geven, zoals de monitor zo zetten dat je er net overheen kunt kijken. Voor sommige mensen misschien goed, maar voor mij niet. Sinds ik drie diike woordenboeken onder mijn monitor heb staan werk ik een stuk prettiger. Iedereen moet zelf bepalen wat voor hem het meest comfortabel is.

 • Avatar
  joop
  Geplaatst 29/09/2008 8:19 am 0Likes

  heb een multifocale bril die ik gebruik voor beeldschermwerk, echter ik heb de indruk dat ik continue mijn hoofd kunstmatig hoog moet houden omm scherp te kunnen zien. Wat is de remedie ( ik heb geen zin om een beeldschermbril te gaan dragen) opzetten, afzetten et cetera.
  Hebben julllie een oplossing? Moet mijn beeldscherm dan omhoog of omlaag?

  graag tevens verzenden naar h.heck@swbgroep.nl

 • Avatar
  Hein Halfschepel
  Geplaatst 30/09/2008 1:46 pm 0Likes

  Beste Joop,
  Het zou goed kunnen dat je je scherm wat lager moet zetten omdat je met de mulitfocale bril genoodzaakt bent om door het onderste deel van je bril te kijken. Je scherm moet dan wat lager dan beschreven in het artikel. Check ook even of je afstand tot het scherm zodanig is dat je het goed kunt lezen als je door het leesgedeelte van je bril kijkt.

  Het is ook mogelijk dat je onder en/of bovenrug iets te veel gebogen staat waardoor je moet compenseren in je nek. Je nekspieren moeten dan overmatig aanspannen.

 • Trackback: Waar zit de oorzaak van je fysieke klachten? » Lifehacking
 • Avatar
  Reinier
  Geplaatst 07/08/2009 10:20 am 0Likes

  Wij zijn er ook achter gekomen dat veel mensen inderdaad last hebben van hun nek/schouders door verkeerd geplaatste beeldschermen of TV’s. Wij raden dan ook iedereen aan om te zorgen dat je beeldscherm op de juiste hoogte is afgesteld. Dat kan uiteraard goed met een pak papier als dat de juiste hoogte is, maar een mooie muurbeugel maakt het helemaal af. Ze zijn leverbaar met een zwenkarm en hebben vaak ook de mogelijkheid om te draaien en kantelen. Hierdoor kan ook iemand anders die op je werkplek gaat zitten snel een goede instelling van het scherm krijgen.

 • Avatar
  P. van den Dool
  Geplaatst 13/09/2011 5:26 pm 0Likes

  Heel goede tip! Zelf deed ik het al! Ik zorg steeds dat m’n scherm op ooghoogte staat, desnoods zet ik er een paar dikke boeken onder…

Geef een reactie