Leer de kracht van Twitter te gebruiken

Twitter is een gratis dienst die sinds 2006 wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt. Het succes van Twitter zit hem in de eenvoud. Je typt gewoonweg in wat je op het moment bezig houdt. Andere mensen kunnen, tenzij je je Twitter account afschermt, ervoor kiezen jou te volgen (Twitter noemt dit follow) en zo eenvoudig jouw tekst meelezen.

Twitter stelt de vraag “What are you doing?” ofwel “Wat ben je aan het doen?”. Hierop kun je in een kort bericht van maximaal 140 karakters antwoord geven. Een dergelijke post op Twitter noemt men een tweet. De inhoud van tweets varieert van (wereld)nieuws tot kleine persoonlijke updates.

Door vrienden, familie en collega’s te volgen leer je een andere kant van deze mensen kennen (en zij van jou). Ook zetten mensen die je volgt je op het spoor van filmpjes, artikelen, nieuws en weer andere interessante mensen. Als je net begint met Twitter kun je ervoor kiezen om gewoonweg een aantal mensen te volgen zodat je ziet wat hen zoal bezig houdt. Ook bedrijven zijn actief op Twitter en versturen updates. Zo kun je bijvoorbeeld http://twitter.com/ahbonus volgen om updates te krijgen van bonusartikelen. De lijst van tweets die je zo voor jezelf hebt samengesteld noemt Twitter de timeline.

Hoewel er veel tekst wordt ingetypt op Twitter kun je dit eenvoudig behappen. Zo bepaal je in eerste instantie zelf welke mensen of diensten je volgt. Daarbij bepaal je zelf wanneer je je Twitter updates bekijkt en verwachten mensen niet zomaar een reactie. Dit is bij instant messaging programma’s zoals MSN Messenger of SMS-berichten wel anders! Je kunt dus zoveel of zo weinig reageren als je zelf wilt. Daarentegen blijf je wel op de hoogte waardoor je altijd wel een aanknopingspunt hebt als je iemand “in het echt” tegen komt. Het werkt zo dus sneller, simpeler en overzichtelijker dan bijvoorbeeld wie/wat/waar op Hyves of SMS.

Omdat Twitter erg goed is aan te sluiten op andere websites en programma’s kun je via Twitter ook op de hoogte worden gebracht door een grote diversiteit aan nieuwsbronnen waaronder file-, en rechtbanknieuws. Je Twitter account is op diverse manieren te benaderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het web, SMS, MSN Messenger, Windows clients, Apple client en weblogs. Deze toegankelijkheid maakt dat mensen allerlei grote en kleine ervaringen delen.

Ik vermoed dat Twitter in 2009 serieus doorbreekt en wil daar met dit artikel graag een bijdrage aan leveren door de krachtige werking van deze 140-karakter-berichten toe te lichten. Dit doe ik aan de hand van de Twitter webinterface. Ook vertel ik welke andere programma’s ik gebruik om met Twitter te werken vanaf andere apparaten.

Common Craft Twitter introductie – Twitter in Plain English

Common Craft legt in de video “Twitter in Plain English” goed uit hoe Twitter werkt hoewel ik het voorbeeld van het kopje koffie niet zo sterk gekozen vind. Op 15 januari 2009 werd duidelijk hoe snel informatie via Twitter/Twitpic kan worden gedeeld met de legendarische tekst “There’s a plane in the Hudson. I’m on the ferry going to pick up the people. Crazy.” Twitter speelt inmiddels een belangrijke rol in nieuwsgaring, nieuwsverspreiding en het verbinden van mensen en hun (gezamenlijke) interessegebieden! Toen ik in februari 2009 aan dit artikel bezig was signaleerde Common Craft een enorme belangstelling voor dit filmpje wat mijn gevoel van doorbraak in 2009 bevestigt. Ook was er tijdens de kredietcrisis in 2009 een injectie van 35 miljoen dollar voor Twitter.

[HTML1]

Twitter linkt zelf ook naar dit filmpje vanaf de homepage. Hoewel het filmpje Engelstalig is kun je het filmpje bekijken met ondertiteling in diverse talen.

Beginnen met Twitter

Maak, om de handelingen goed te kunnen volgen, eerst een gratis Twitter account aan via https://twitter.com/signup. Personaliseer eventueel direct je profiel via Settings door een foto te uploaden (op het tabblad Picture) en een achtergrond van de webpagina in te stellen (op het tabblad Design).

Opmerkingen:

 • Mocht je jouw tweets niet zichtbaar willen hebben voor de hele wereld, vink dan de optie “Protect my updates” aan op het tabblad Account. Als je deze optie activeert kunnen mensen je ook niet zomaar volgen maar moet je ze daarvoor eerst toestemming geven. Zelf heb ik niet voor deze optie gekozen en kies ik voor toegankelijkheid en eenvoud.
 • SMS updates?
  Op de website van Twitter kom je regelmatig een verwijzing naar SMS berichten tegen, bijvoorbeeld “Set up SMS updates”. Helaas werkt dit vanaf de Twitter website niet in Nederland. Verderop noem ik een alternatieve SMS mogelijkheid.

Nu je een account hebt, kun je je eerste tweet plaatsen! Bijvoorbeeld iets als “Twitter aan het leren vanaf http://bit.ly/twitterkracht”.

Een volgende (optionele, maar logische) stap is Mr. Tweet te volgen. Mr. Tweet stuurt je af en toe een Direct Message (hierover vertel ik straks meer) met suggesties van mensen die je kunt volgen. Ook attendeert Mr. Tweet je op mensen die jou volgen maar die je zelf nog niet volgt en dus mogelijk over het hoofd hebt gezien. Je kunt Mr. Tweet volgen door op de knop “Follow” te klikken vanaf de pagina http://twitter.com/mrtweet/. De knop Follow gebruik je altijd als je iemand wilt volgen. De knop Follow is alleen beschikbaar als je bent ingelogd.

Volg iemand! Je kunt mensen vinden via “Find People” maar je komt ook steeds vaker verwijzingen tegen naar Twitter op websites en als footer in e-mailberichten. Mijn pagina is bijvoorbeeld http://twitter.com/mackaaij/. Als je iemand gaat volgen dan krijgt deze persoon, afhankelijk van zijn/haar instellingen in Twitter, daarvan een notificatie via e-mail. Deze persoon zal dan besluiten om jou wel of niet terug te volgen. Als je zelf erg veel van deze berichten ontvangt dan kun je mijn post over het beheren van followers met TweetSum lezen.

Korte URL’s

Tweets mogen maximaal 140 karakters zijn. Vaak worden via tweets links naar webpagina’s uitgewisseld. Omdat de adressen van webpagina’s erg lang kunnen zijn worden deze vaak eerst ingekort met diensten zoals http://bit.ly, http://TinyURL.com, http://is.gd/ of http://twurl.nl/, anders zijn de 140 karakters wel erg snel op! Dergelijke diensten zijn standaard geïntegreerd in een Twitter programma zoals TweetDeck dat ik verderop noem. Je plakt dan een lang webadres in TweetDeck en deze kort het het één druk op de knop in.

Zo heb ik het adres van deze pagina ingekort. De lange en korte versie zijn achtereenvolgens:

RT – ReTweet

Als je een leuke of handige tweet van iemand zelf ook weer tweet dan is het gebruikelijk om aan te geven waar je de tweet vandaan hebt. Je kunt ook vragen van mensen ReTweeten. Door de eenvoud en de manier waarop mensen met elkaar zijn verbonden kun je via je Twitter netwerk op deze manier snel een antwoord krijgen op een bepaalde vraag.

Begin jouw ReTweet met “RT”, gevolgd door een spatie en een apenstaartje en dan direct gevolgd door de username. Dus bijvoorbeeld:

RT @mackaaij: <oorspronkelijke tweet>

Vaak zul je dan de tweet even moeten inkorten om alsnog op maximaal 140 karakters uit te komen.

Krachtige tweets: @replies, Direct Messages en Favorites

Tweets van maximaal 140 karakters kunnen aardig krachtig zijn. Lees meer over hoe je op anderen kunt reageren via @replies of Direct Messages en hoe je belangrijke, handige of dierbare tweets terug kunt vinden door ze als Favorite te markeren.

@replies

@replies zijn tweets die specifiek aan een Twitter gebruiker zijn gericht. Een dergelijke tweet begint met het apenstaartje gevolgd door een Twitter gebruikersnaam. @replies zie je gewoon tussen je andere tweets staan. Via het web kun je ze apart tonen door vanaf jouw Twitter startpagina http://twitter.com/home te klikken op @Replies.

@replies die rechtstreeks aan jou zijn gericht worden altijd getoond, ook als deze zijn verstuurd door iemand die je niet volgt. Een uitzondering hierop is dat je de afzender expliciet hebt geblockt.

@replies stuur je eenvoudig naar iemand door een tweet te beginnen met een apenstaartje, direct gevolgd door de username. Aan mij dus bijvoorbeeld:

@mackaaij Bedankt voor je handige introductie in Twitter op http://bit.ly/twitterkracht. Ben er volop mee aan de slag!

Twitter programma’s bieden vaak een eenvoudige manier om @replies te versturen zodat je de username niet in hoeft te typen.

Via Settings kun je op het tabblad Notices instellen welke @replies je wilt zien die verstuurd zijn door mensen die je volgt. Er zijn drie opties.

 1. @replies to the people I’m following (dit is de standaard instelling)
  Twitter toont de @replies die gericht zijn aan mensen die je zelf volgt. Op deze manier blijf je op de hoogte van onderlinge tweets tussen mensen die je zelf volgt.
 2. all @replies
  Twitter toont alle @replies die verstuurd zijn door mensen die jij volgt. Ook als deze gericht zijn aan mensen die je zelf niet volgt en dus mogelijk niet kent. Dit kan dus erg veel tweets opleveren.
 3. no @replies
  Twitter toont geen @replies.

N.B.: @replies die aan jou gericht zijn zie je altijd. Wil je van een specifieke persoon geen @replies ontvangen, block deze dan. Dit kan vanaf de profielpagina van een gebruiker, in de rechterkolom.

Door in Twitter programma te reageren op een tweet via de reply knop weet Twitter ook op welke tweet je reageert. Twitter kan dan de tweets elkaar relateren zodat je de discussie later weer terug kunt volgen. Als je in het web een dergelijke tweet opent dan staat eronder: “in reply to <username>”. Hier kun je dan op klikken om de oorspronkelijke tweet weer te geven.

Twitter account suspended – Who goes there?

Twitter stelt een onderzoek in naar een gebruiker als deze door meerdere gebruikers wordt geblokkeerd omdat het een spammer kan zijn. In de tussentijd wordt deze gebruiker op inactief gesteld (suspended). Als je dan naar de profielpagina van deze gebruiker gaat dan zie je de grappige pagina “Who goes there? – Sorry, the account you were headed to has been suspended due to strange activity. Mosey along now, nothing to see here.” met een link naar de redenen voor Twitter om een gebruiker te blokkeren.

Direct Messages

Net als @replies zijn Direct Messages tweets tussen twee gebruikers. In tegenstelling tot @replies zijn Direct Messages privé. Alleen de verzender en de ontvanger kunnen deze tweets zien. Direct Messages kun je zien als SMS- of e-mailberichten (maar dan sneller en eenvoudiger want zonder de gebruikelijk aanhef en footer).

Direct Messages kun je alleen met elkaar uitwisselen als je elkaar volgt. Als je een Direct Message naar iemand verstuurt die jou niet volgt dan geeft Twitter duidelijk aan dat je bericht niet aan komt.

Direct Messages stuur je eenvoudig naar iemand door een tweet te beginnen met de letter ‘d’, direct gevolgd door een spatie en dan de username (vergeet de spatie dus niet). Aan mij dus bijvoorbeeld:

d mackaaij Typefout in je Twitter artikel op http://bit.ly/twitterkracht: “xzy” i.p.v. “xyz”.

Twitter programma’s bieden vaak ook een eenvoudige manier om Direct Messages te versturen zodat je de username niet in hoeft te typen. In het web kan dit bijvoorbeeld vanaf het tabblad “Direct Messages”. Je kunt daar de ontvanger kiezen in een uitklaplijst of reageren op een tweet.

Via Settings kun je op het tabblad Notices instellen dat je een e-mailbericht wilt ontvangen op het moment dat je een Direct Message ontvangt.

Favorites

Je kunt tweets markeren als favorite zodat je belangrijke, handige of dierbare tweets snel terug kunt vinden om nog eens terug te lezen. In het web klik je hiervoor op de knop:

favorite

Je kunt ook tweets van anderen als favorite markeren, zelfs als je de ander niet volgt.

Twitter Search

Via http://search.twitter.com/ kun je zoeken door alle openbare Tweets. Omdat mensen allerlei kleine ervaringen via diverse interfaces waaronder mobiele apparaten intypen kun via Twitter Search erg snel nieuws vergaren. De zoekresultaten zijn chronologisch geordend.

Zo was ik vanochtend in Delft waar veel hulpverleners in touw waren en zocht ik op “Delft”. Zo zag ik dat er een calamiteit speelde op Station Delft-Zuid en ook reacties van Twitter gebruikers dat zij Delft niet konden bereiken en gestrand waren in Schiedam.

Je kunt ook nauwkeurige zoekopdrachten geven die erg krachtig zijn. Zo kun je dialogen tussen mensen volgen door twee namen in te voeren. Voor dergelijke nauwkeurige zoekopdrachten heeft Twitter Search ook een uitgebreide interface op http://search.twitter.com/advanced.  Zo kun je bijvoorbeeld ook achterhalen of een bepaalde dienst niet werkt (“is down”).

Tip: Om Twitter Search snel onder handbereik te hebben kun je deze toegevoegen aan de zoekmogelijkheden van Internet Explorer (rechtsboven). Klik hiervoor op de link “Install Search Plugin” op http://search.twitter.com/ (het linkje staat rechtsonder). Neem om de kracht van zoeken in Twitter te zien ook eens een kijkje bij monitter waar je per kolom van een zoekterm kunt zien wat er op Twitter op dit moment over wordt gezegd. Het Twitter programma TweetDeck dat ik gebruik ziet er dus ook ongeveer zo uit, alleen ververst deze (gelukkig) minder snel met minder informatie.

Tweets vindbaar maken met hashtags

Om gerelateerde tweets beter vindbaar te maken zijn mensen hashtags gaan gebruiken. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in tweets over evenementen of grote gebeurtenissen (zoals #Obama tijdens de presidentiële inauguratie). Een overzicht van de populaire hashtags op het moment kun je vinden op http://hashtags.org/.

Muziek vinden via Twitter

Sites als http://twisten.fm/ en http://tweetj.com/ gebruiken Twitter Search om tweets te vinden waarin mensen aangeven naar welk muzieknummer ze luisteren. Vervolgens bieden zij een link aan naar deze muziek zodat je deze via je PC kunt luisteren. Slim is dat er ook een link bij zit naar een webwinkel waar je de MP3 versie kunt kopen en downloaden.

Twitter programma’s

Zelf maak ik vaak liever gebruik van lokaal geïnstalleerde programma’s om met webdiensten samen te werken omdat deze net iets gebruikersvriendelijker zijn. Zo schrijf ik deze tekst in Windows Live Writer omdat de webbrowser wel eens plotseling wil vastlopen. In Windows Live Writer druk ik dan ook af en toe op CTRL+S om mijn werk op te slaan.

Er zijn enorm veel programma’s en integratiemogelijkheden voor Twitter beschikbaar. In verreweg de meeste gevallen zijn deze programma’s gratis. Je kunt eenvoudig zien welke programma’s door mensen worden gebruiken doordat Twitter vertelt met welk programma een tweet is verstuurd. Onderstaande tweet heb ik bijvoorbeeld via TweetDeck verstuurd.

tweetviatweetdeck-300x39

Zelf gebruik ik de volgende Twitter programma’s:

 • TweetDeck
  TweetDeck heb ik geïnstalleerd op mijn PC en laptop. TweetDeck werkt met kolommen die gelijktijdig zichtbaar zijn. De eerste kolom geeft mijn timeline weer. De tweede mijn @replies waarbij TweetDeck ook tweets weergeeft waarin jouw gebruikersnaam voor komt (de tweet hoeft er dus niet persé mee te beginnen). De derde mijn Direct Messages. De daarop volgende kolommen gebruik ik voor een zoekopdracht die regelmatig ververst. Vanuit TweetDeck verstuur je snel tweets waarbij je de URL van webadressen eenvoudig in kunt korten. Verder is het eenvoudig om afbeeldingen te uploaden via TwitPic en kun je tweets vertalen. Door op de foto van een persoon te klikken kun je snel handelingen verrichten zoals @replies versturen. Ook kun je zo een tweet via e-mail doorsturen naar iemand die nog geen Twitter gebruikt; zie je direct hoe inefficiënt dat eigenlijk is 😉
  Richard Barley heeft een Engelstalige handleiding van TweetDeck geschreven.
 • PockeTwit
  PockeTwit gebruik ik op mijn PDA. Het duurt even voordat PockeTwit is gestart maar dan kun je ook alles doen wat je wilt. En hoewel je ook een tweet kunt versturen vanuit PockeTwit kun je het bijbehorende “PockeTwit QuickPost” snel los opstarten als je enkel een tweet wilt versturen, eventueel direct met foto via TwitPic als je foto’s kunt maken met je PDA. PockeTwit toont na het starten je timeline vanuit waar je via een tweet functionaliteiten als @replies, Direct Messages, Make Favorite en Profiles kunt aanroepen. Ook kun je een Twitter zoekopdracht uitvoeren.
 • TwitterFeed
  TwitterFeed kijkt dagelijks of ik een nieuw artikel op dit weblog heb gepubliceerd en als dat het geval is dan maakt TwitterFeed een tweet aan met de naam van het artikel en een link ernaar toe.
 • Twitter Badge
  Een Twitter Badge is een widget die je kunt integreren in je website of blog. Zo zie je mijn laatste tweet in de rechterkolom van deze site.
 • Twilert
  Google Alert stuurt je een e-mailbericht als jouw zoekterm in Google opduikt. Twilert werkt net als Google Alert, maar dan op Twitter. Alle zoekmogelijkheden van Twitter Search worden ondersteund. Je kunt de resultaten dagelijks, wekelijks of maandelijks als e-mailbericht ontvangen.
 • iTweet.net
  Dit is een handig alternatief voor de website van Twitter.com zelf. De interface is beter voor zoeken (Search), profiel updates, korte URL’s met bit.ly, foto’s uploaden met twitpic, symbolen invoegen, automatisch verversen en erg snel! Momenteel ontbreekt alleen het zoeken naar andere Twitter gebruikers (People find).

Er zijn Twitter programma’s die ik zelf op het moment niet gebruik maar die ik toch even wil noemen:

 • Tiny Twitter
  Tiny Twitter heb ik zelf niet getest (PockeTweet voldoet immers) maar noem ik hier toch even omdat deze onder Java draait. Dat betekent namelijk dat dit programma werkt op veel mobiele apparaten.
 • Twitter Mobile
  Twitter biedt zelf de pagina m.twitter.com aan voor mobiel gebruik maar deze vind ik minder handig. Bovendien werkt het zoeken niet op Internet Explorer op mijn PDA.
 • TweetLater
  Deze dienst is handig voor bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld mensen die jou volgen een welkomsttweet sturen (zelfs als Direct Message waardoor niet alle volgers een bericht ontvangen dat je een nieuwe volger hebt). Ook kun je hen automatisch volgen.

Verder zijn er websites die statistieken genereren zoals http://www.twittercounter.com/ en lijsten met populaire Twitter gebruikers zoals http://twitterholic.com/.

Twitter als vervanger voor Hyves en SMS?

Als je je foto’s en video’s elders publiceert en je netwerk overtuigt van de eenvoud en snelheid van Twitter kun je je Hyves profiel uiteindelijk zelfs opheffen. En anders kun je je tweets automatisch doorposten naar je Hyves profiel via Twwwitter.

Mobiel gebruik van Twitter stelt je in staat om SMS berichten te vervangen door tweets. Als je vaste abonnementskosten voor dataverkeer aan je telecom provider betaalt dan kan Twitter de dure SMS berichten vervangen! Ook is Twitter minder indringend dan SMS berichten en lees je dus bij wanneer jij dat wilt. Via http://twitsms.com.au/ kun je een SMS-bericht op je mobiele telefoon krijgen als er @replies of Direct Messages aan jou worden gericht. De SMS-berichten betaal je vooruit via PayPal.

Twitter marketing

@CoachDeb en @WarrenWhitlock vertellen in “Twitter Revolution” met aanstekelijk enthousiasme over de kracht van Twitter op marketing gebied. Het boek helpt een marketeer op weg om de beginnersfouten te vermijden en geeft inzicht in de belangrijke subtiele sociale aspecten van Twitter. Het boek in 140 karakters? “Je leert  mensen die jou volgen te betrekken bij jouw product of dienst door in maximaal 140 karakters je punt snel en doeltreffend te maken”.

Via de website kun je gratis de eerste twee delen van het boek als PDF onder de naam “The Twitter Handbook” downloaden. Het boek “Twitter Revolution” bevat additioneel een aantal iChapters (interactive Chapters) die geschreven men mensen die de auteurs via Twitter volgden tijdens het schrijven van het boek. Daarbij biedt het boek “Twitter Revolution” de hoofdstukken:

 • How is Twitter Different from Traditional Marketing?
 • Positioning & Branding Yourself on Twitter
 • Marketing Yourself on Twitter & Connecting with Influencers
 • When & How to “talk business” on Twitter
 • Twetiquette & Reputation Management
 • Attracht, Connect & Convert Raving Fans
 • The Seduction of Twitter
 • Influencing the Influencers & Attract your Choice Client
 • Split Second Connections for PR
 • Trend Spotting, Mobile Marketing & Smart Mobs
 • Twitter is Like Sex

Bekijk ook zeker even het leuke TwitAholic filmpje van Deborah Micek op de homepage van “The Twitter Handbook”!

Twitter – What are you doing?

Deze tekst is in onderhoud op mijn weblog Eenmanierom.nl als (onderdeel van) het artikel “De kracht van Twitter“.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

50 Comments

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 13/01/2012 2:46 pm 0Likes

  @Marjon: Het is niet mogelijk te zien wie jouw accouft heeft bezocht. Soms krijg je bericht van wel, dat is dan een of andere site die toegang tot jouw account probeert te krijgen om te spammen.

 • Avatar
  Marjon
  Posted 13/01/2012 1:54 pm 0Likes

  Misschien heb ik niet goed gelezen, maar is het ook mogelijk om te zien wie jouw Twitteraccount heeft bezocht?
  Gr. Marjon

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 06/08/2011 1:58 pm 0Likes

  Probeer dit eens: http://apps.facebook.com/twitter/ ?

 • Avatar
  Brouwertje
  Posted 06/08/2011 1:18 pm 0Likes

  Hoe link ik twitter aan facebook.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 23/07/2011 4:09 pm 0Likes

  @Lot: Je kunt Lady Gaga adresseren in een tweet door deze te beginnen met “@ladygaga”. Ik zou echter eerst even naar de Twitter pagina van Lady Gaga gaan: https://twitter.com/#!/ladygaga. Daar zie je dat ze niet reageert op fans, er staan bijna geen tweets die met een @ beginnen bij. Alleen b.v. aan collega @cher. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat ze de berichten leest.

 • Avatar
  Lot
  Posted 23/07/2011 3:58 pm 0Likes

  Hallo,

  Als eerste wil ik zeggen dat ik uw uitleg heel erg handig vind.
  Maar ik heb nog een vraagje:
  Ik geef een voorbeeld:
  Stel je voor, ik wil graag een berichtje op lady gaga’s twitter achterlaten. Maar ik bedoel geen direct message. Hoe laat je zo’n bericht achter dat het ook door haar gelezen word?
  Bij bv. Justin bieber zie je zijn tweets, maar ook die van sommige fans. Hoe doe je dat?
  Alvast bedankt

  M.v.g. Lot

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 28/12/2010 2:52 pm 0Likes

  Tweets die gebruik maken van hetzelfde woord achter een hekje/hashtag (#) kun je gemakkelijk terugvinden. Tussen de miljarden tweets kunnen groepen mensen zo bijvoorbeeld een TV-uitzending of presentatie/workshop bespreken en elkaar vinden. Sommige mensen gebruiken ook om een stemming of opmerking over hun tweet te geven, bijvoorbeeld #beetjejammer. Dat is misschien meer “de humor van twitter”.

  Zie eventueel http://bit.ly/twitterkracht – deze versie van het artikel is iets meer bij de tijd.

 • Avatar
  Maccrea
  Posted 28/12/2010 2:47 pm 0Likes

  Ik ben net bezig met twitter bij het bedrijf waar ik werk. Maar waarom plaatsen mensen teksten zonder spaties met een # ervoor? Ik vindt dat persoonlijk erg slecht te lezen of is dat de humor van twitter?

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 23/05/2010 1:27 am 0Likes

  @Elma: Ik begrijp je vraag niet precies. Misschien kun je je Twitter gebruikersnaam vermelden zodat ik mee kan kijken? Of helpt mijn andere artikel over Twitter?
  https://lifehacking.nl/web20/twitter-replies-mentions/

 • Avatar
  Elma
  Posted 23/05/2010 12:08 am 0Likes

  Ha Allemaal,

  Ik plaats een berichtje met een @ ervoor maar ik zie ze niet verschijnen. Hoe krijg ik dat toch voor elkaar?

  Graag hulp want ik wil de roparunners berichten zenden.

  Alvast bedankt

 • Avatar
  Ralph
  Posted 08/02/2010 12:36 am 0Likes

  Mis wel in de programma’s HootSuite, persoonlijk vind ik dat makkelijker en overzichtelijker dan TweetDeck, je kan namelijk ook meteen zien of mensen er daadwerkelijk op klikken en waarvandaan..

 • Avatar
  Barry Johnson
  Posted 29/01/2010 11:35 am 0Likes

  Veel mensen die best wel geïnteresseerd zijn in Twitter laten de site links liggen simpel omdat alles in het Engels is.
  De werking, de uitleg en de meeste berichten kunnen voor een nieuwkomer intimiderend zijn, als je niet zo goed in de Engelse taal bent. Mensen zoals mijn moeder, van een vorige generatie, zijn wel bekend met Internet, maar schrikken terug van de Engelse taal en begrippen.

  Er zijn Twitter imitaties ontstaan van Nederlandse bodem, maar… die waren vreemd genoeg voornamelijk in het Engels! De laatste poging tot een Nederlandse (en deze keer Nederlandstalige-) Twitter kloon, is http://www.kwex.nl .

  Hier heeft men het wel begrepen naar mijn idee. De werking is simpel, alles is in het Nederlands en er wordt actief aan gewerkt. Het succes van “de Nederlandse Twitter” hangt af van voldoende gebruikers; Kwex zit nu in het beta stadium en nodigen uiteraard iedereen uit om het te komen gebruiken.
  Gun ze een kans zou ik zeggen!

  Barry

 • Avatar
  Kim
  Posted 09/11/2009 4:58 pm 0Likes

  Hee Rudy, ik heb net een @mention verstuurd op jouw laatste tweet. Maar als ik naar je twitterpagina ga zie ik hem daar niet terug. Lijkt mij dat jij hem ook niet kunt zien?!? Ik kan toch gewoon een reply/mention sturen naar iemand die ik wel volg maar die mij (nog) niet volgt?!?!
  Heb nooit iets vreemds gedaan v.w.b. mijn instellingen dus waar het aan ligt…..? Het is alleen zo frustrerend…. Fijn dat er mensen zijn zoals jij die het wel door hebben.Tnx.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 08/11/2009 7:19 pm 0Likes

  Kim: Als ik ingelogd ben op Twitter en ik klik op Home dan open ik de volgende pagina: http://twitter.com/home. In de rechterkolom staat “@mackaaij”, als ik daarop klik dan zie ik alle tweets die zijn verstuurd en “@mackaaij” bevatten. Mensen aan wie jij de berichten hebt gericht zouden ze daar dus moeten kunnen lezen.

  Na het schrijven van dit artikel zijn @replies hernoemd en functioneel iets veranderd naar @mentions. Een @reply tweet moest beginnen met de naam van de gebruiker aan wie je het bericht richt, b.v.: @mackaaij Handig artikel!

  Normaliter lezen mensen die jou volgen niet al jouw @replies mee (dat zou te veel “ruis” in de ontvangen berichten geven). Met @mentions stuur je zowel het bericht door aan mensen die jou volgen én kun je iemand adresseren. Bv.: Handig artikel over Twitter van @mackaaij http://bit.ly/twitterkracht

  Op het adres dat ik hierboven noem staat een versie van dit artikel die meer up-to-date is op onder andere dit punt.

  Ik hoop dat je er hiermee komt!

 • Avatar
  Kim
  Posted 08/11/2009 7:05 pm 0Likes

  Hee Patrick, duidelijke uitleg. Maar ik stuur @replies en ze komen niet aan bij de betreffende personen. Ben net begonnen met Twitter maar kan nergens vinden waar dit aan ligt. Heb geprobeerd via Settings/Notice maar daar zie ik alleen of ik een mail wil ontvangen bij New Followers, New Direct Message of Inside Scoops.
  Hoop dat je me kunt helpen want ik zoek me een ongeluk. ; )
  Keep it simple please…
  Groetjes Kim

 • Avatar
  Rietje
  Posted 30/04/2009 4:55 pm 0Likes

  Ik snap zelf helemaal niets van twitter op je mobiel, maar ik heb nimbuzz nu op mijn telefoon staan en mij aangemeld bij msn én twitter en als ik nu een persoonlijke boodschap bij mijn msn invul dan komt hij automatisch terecht bij twitter, das wel leuk :)…….ik snap alleen niet hoe ik mensen kan volgen via mijn mobiel, maar ik pruts nog even verder.

 • Avatar
  Wilco
  Posted 26/04/2009 2:02 pm 0Likes

  Hallo Patrick,

  Dank voor jouw bericht en toelichting. Het is zo nl dat de minister nl op korte termijn een bezoek brengt aan onze school en ik deze week groen licht heb ontvangen hiervoor. Zodoende wil ik de minister nl wat volgen.
  De kans is inderdaad niet groot dat hij mij gaat volgen edoch..wie niet waagt die niet wint..toch?
  Ik ga het eens proberen…dank nogmaals voor jouw uitleg!

  Vr groet uit het mooie en altijd groene Apeldoorn

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 22/04/2009 7:15 pm 0Likes

  @Willem: Om de Minister te volgen log je in op Twitter. Vervolgens ga je naar http://twitter.com/maximeverhagen en klik je op “Follow” onder de foto.

  Er zijn twee typen berichten die je kunt sturen:
  1. Privé bericht/Direct Message – hiervoor moet de Minister jou ook volgen. De kans dat de Minister dit doet is klein, hij volgt op dit moment 61 mensen.
  2. @Reply – Hiervoor hoef je de Minister niet eens zelf te volgen. Je kunt aan iedereen op Twitter een bericht sturen door een @ voor de gebruikersnaam te zetten. In dit geval dus @maximeverhagen. De Minister krijgt vast meer van dergelijke berichten dus de kans bestaat dat de berichten niet beantwoord gaan worden. Uit de profielpagina van de Minister blijkt dat hij echter wel degelijk op dergelijke berichten reageert, zie http://twitter.com/maximeverhagen.

 • Avatar
  willem
  Posted 22/04/2009 1:43 pm 0Likes

  Hallo,

  Ik ben een beginnende twitteraar en zou graag de minister willen volgen. Ben inlgelogd en als zodanig bekend onder de naam wiwes. Graag zou ik willen weten hoe ik een bericht kan versturen naar dhr Verhagen op zijn twittersite..Ik volg m.i. dhr Verhagen al wel edoch kan ik aan hem niets toesturen.
  Wellicht een zeer domme vraag maar…wie kan mij verder helpen?

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 20/04/2009 9:28 pm 0Likes

  Aanvulling m.b.t. de SMS kosten.

  Ik heb in maart nog een SMS gestuurd naar +44 762 4801423 om te tweeten en kon vandaag mijn factuur inzien. Omdat je SMS’t geldt het tarief voor “Berichten verstuurd naar het buitenland”. Bij mijn provider, T-Mobile, betaal je dan geen €0,14 maar €0,21 per SMS bericht.

 • Avatar
  Erno Mijland
  Posted 17/04/2009 7:44 am 0Likes

  Wat zijn handige, algemeen bruikbare NL-talige hashtags?
  Webform: http://tinyurl.com/d4qdgd
  Resultaten: http://tinyurl.com/czqwm7

 • Avatar
  Bianca Berends
  Posted 16/04/2009 3:16 pm 0Likes

  Wij hebben een nieuwe gratis tool ontwikkeld voor Twitter gebruikers:

  http://www.printyourtwitter.com.

  Why?

  • Print your tweets and keep them forever.
  • Create a diary of your life.
  • Add your tweets to your holiday photos.
  • Print what you twittered last month or year.
  • Surprise your friends with their diary.
  • Snailmail tweets to your grandparents to give them an update of your life.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 19/03/2009 10:58 pm 0Likes

  Bedankt voor de vele positieve reacties zover! De extra informatie die via deze comments binnenkomt zal ik zeker verwerken.

  Kwam zelf zojuist ook nog wat tegen. Buiten dat je met het enkel tweeten van je dagelijkse beslommeringen followers verliest zorgt het blijkbaar voor genoeg onbegrip en frustratie over Twitter om er een animatiefilmpje van 4:27 over te maken:
  http://www.dailycupoftech.com/2009/03/19/twitter-for-non-twitterers

 • Avatar
  Heike Gall
  Posted 19/03/2009 1:26 pm 0Likes

  Nice article, very informative. Just signed in on Twitter yesterday and followed a link to your blog.

 • Avatar
  Frank Meeuwsen
  Posted 17/03/2009 11:07 pm 0Likes

  Om nog even in te haken op het SMS verhaal. Je kunt je 06 gewoon invullen en via SMS naar het eerder genoemde nummer (+44 762 4801423) je bericht sturen. Je krijgt geen updates van je followers. Ik kan het weten, heb het getest en mijn SMS-box zit niet knettervol met updates van iedereen die ik volg 🙂

 • Avatar
  rotnaam
  Posted 17/03/2009 4:18 pm 0Likes

  http://www.twittergids.nl is ook een goede start om eens rond te neuzen bij branchegenoten of sport/muziek .

 • Avatar
  Mischa Coster
  Posted 15/03/2009 10:51 pm 0Likes

  Als je het hebt over hashtags is de applicatie Twitter Fountain http://www.twitterfountain.nl/ erg leuk. Taco Oosterkamp gebruikte deze om via zijn website een fountain te ontsluiten over de recente GTDSummit in de VS. Zie http://www.eachdayempty.com/gtdsummit/
  Op grafische manier scrollen de berichten voorbij die voldoen aan de zoekcriteria (bv hashtag, maar kan ook username zijn), eventueel gecombineerd met flickr foto’s met diezelfde hashtags.

  Daarnaast wil ik ook even de Mac-applicatie Twirl noemen, gebaseerd op het Adobe AIR platform maar geweldig in gebruik. Zie ook http://www.twhirl.org/

 • Avatar
  Dr Shock
  Posted 15/03/2009 9:17 pm 0Likes

  tweets via sms is helaas in Nederland niet mogelijk maar je hebt veel apps om van je telefoon te tweeten vooral met een iphone.
  Groeten Dr Shock

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 15/03/2009 3:24 pm 0Likes

  Helaas werken SMS updates vanaf de Twitter website niet in Nederland. Ik heb mijn nummer ingevuld en op http://twitter.com/devices staat bij mij “Note: We currently don’t support sending SMS to this number.”

  Ik denk dat je alleen een SMS kunt krijgen om je te porren als je 24 uur niet hebt getweet (“Auto Nudge” onder “Notices”) maar heb dat niet getest.

  Misschien kun je wel updates versturen via SMS naar +44 762 4801423. Ik heb dit niet getest dus ik weet niet of het werkt en wat de SMS kosten via een buitenlands nummer zijn. Het telefoonnummer komt van:
  http://getsatisfaction.com/twitter/topics/twitters_sms_phone_numbers

 • Avatar
  Roh
  Posted 15/03/2009 3:15 pm 0Likes

  …herstel;
  ik bedoel natuurlijk als ik het hokje niet aan vink, ik ook geen sms-tweet-updates ontvang?

 • Avatar
  Roh
  Posted 15/03/2009 3:02 pm 0Likes

  @ Richard (en Patrick) thanks.
  Begrijp ik het goed, dat als ik bij http://twitter.com/devices, het hokje bij “It’s okay for Twitter to send txt messages to my phone. Standard rates apply” aanvink, dat ik dan geen sms berichten van twitter updates ontvang?

  dus alleen zelf update via sms, en verder niets?

 • Avatar
  Richard van Denderen
  Posted 15/03/2009 2:39 pm 0Likes

  @Roh dat is mogelijk, http://twitter.com/devices kan je je telefoon nummer invullen, als je dan een sms stuurt naar het nummer van twitter komt deze ook bij je update’s

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 15/03/2009 11:35 am 0Likes

  @Roh: Probeer http://www.tweetsms.com/ eens? Heb er zelf niet naar gekeken maar even in Google gezocht op “tweet via SMS”. Beter is het als je een Twitter client voor je apparaat kunt vinden zoals http://www.tinytwitter.com/.

 • Avatar
  Roh
  Posted 15/03/2009 10:43 am 0Likes

  Duidelijke uitleg, maar toch nog één vraag;
  Is het mogelijk om tweets te sturen/maken via SMS, máár dat ik niet SMS’jes ontvangen van diegene die volg? Dus eenzijdig, ivm. de kosten…

 • Avatar
  Dr Shock
  Posted 15/03/2009 10:42 am 0Likes

  Goed overzicht. Hier nog een filmpje over het ontstaan van twitter en de vele manieren waarop het gebruikt kan worden zoals bij een presentatie:
  http://tinyurl.com/dxvrwr
  Vriendelijke groeten Dr Shock

 • Avatar
  anthon van der horst
  Posted 15/03/2009 10:35 am 0Likes

  Dank voor dit duidelijke artikel. Voor een beginnende twitteraar heel handig!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: