Lees alleen nog goed nieuws

Waarom zou je je laten leiden door wat de (online) nieuwsdiensten je aan nieuws voorschotelen? Met een aantal simpele ingrepen kun je makkelijk en snel je eigen newsfeed samenstellen en zelf bepalen wat je wel en niet wilt lezen van je favoriete online publicaties. In deze gastbijdrage legt Walter Brand van Werken aan je onderneming uit hoe je met behulp van Yahoo Pipes je eigen gefilterde nieuwsfeed kunt maken.Het afgelopen jaar heb ik geëxperimenteerd met het uit de weg gaan van slechtnieuws berichten. Ik kijk bijvoorbeeld alleen nog maar het ochtendjournaal, maar niet meer naar het late journaal. Ook kijk ik geen actualiteitenprogramma’s meer of programma’s als Pauw en Witteman. Het scheelt niet alleen heel veel tijd, maar je gaat ook met een stuk prettiger gevoel naar bed.Tot een maand of wat geleden volgde ik de RSS-feed Algemeen van nu.nl. En het begon me op te vallen dat ik vooral naar die berichten keek waar ik eigenlijk helemaal niets aan had. Met name de berichten van iemand die op onfortuinlijke wijze om het leven is gekomen trokken mijn aandacht. Maar waarom? Wat heb ik eraan om te weten dat er iemand door een brand in zijn huis is komen te overlijden?Het lijkt nu misschien alsof ik niet geïnteresseerd ben in de medemens en dat is niet zo. Maar moet ik mezelf in rouw onderdompelen wanneer iemand die ik niet ken, iets ernstigs meemaakt? Bewijs ik hem, haar of mensen die de persoon kennen, daarmee een dienst? Volgens mij niet.Maar ik bewijs mezelf geen enkele dienst door me plaatsvervangend rot te voelen. In tegendeel. Wanneer ik lees dat een vader zijn kind is verloren door een brand, voel ik onmiddellijk met hem mee. En ik ga me gelijk zorgen maken over mijn eigen familie. Maar zonder verder actie te ondernemen, want volgens mij is ons huis veilig genoeg.2286429272_c8225563ee.jpg2286429272_c8225563ee.jpgWat ik heb gemerkt is dat met het meevoelen met het leed van anderen, mijn eigen creatieve ideeën opdrogen. Ik merkte op een dag dat een goed idee, waarover ik al dagen enthousiast was, voelde wegglijden nadat ik het algemene nieuws van de dag doornam. Ik vond het zo merkwaardig dat van het ene op het andere moment mijn geloof in het idee was verdwenen, terwijl ik geen enkel nieuw bewijs had gekregen over mijn nieuwe plan.Onlangs las ik in het boek Op reis door je brein van Steven Johnson, dat een negatieve stemming als het ware de herinneringen blokkeren aan zaken waar je je goed over voelt. Ik dacht eerst dat ik wel immuun zou zijn voor negatieve berichten, maar eerlijk gezegd ben ik dat helemaal niet. Ik denk dat niemand immuun is voor negatieve berichten.Aangezien mijn avonden door het uitbannen van de actualiteitenprogramma’s ineens weer ruimte boden voor nieuwe activiteiten, besloot ik maar iets nieuws te leren. Links en rechts had ik al eens gehoord van Yahoo Pipes en dit was een uitgelezen kans om deze service aan een goede test te onderwerpen. Ik heb een nieuwe pipe gemaakt waarin ik de algemene nieuwsfeed van nu.nl filter op een kleine 40 termen die vooral voorkomen in negatief getinte berichten.Ik heb een tijdje de hoeveelheid berichten geteld via de normale feed van nu.nl en van mijn eigen Beter Nieuws feed. Iedere keer wanneer ik een negatief bericht zag in mijn eigen feed, ging ik op zoek naar de termen in de titel en samenvatting, die voor mijn gevoel vaker in negatieve berichten staan. En na een week of twee bleek dat via de Beter Nieuws feed maar liefst 60% van de berichten werden uitgefilterd. En voor mijn gevoel mis ik eigenlijk helemaal niets.Dus als je dit jaar al een voornemen had om minder nieuws te ‘consumeren’, dan kan ik je van harte aanbevelen om de Beter Nieuws pipe in je RSS-reader te plaatsen en de algemene nieuwsfeed van nu.nl eruit te mikken. Zelden was het zo gemakkelijk om je aan een goed voornemen te houden en dat op zich geeft al een goed gevoel!Voor wie meer interesse heeft hoe je je lage-media dieet verder kunt uitbreiden, lees dan vooral eens deze categorie op de blog van Tim Ferris.Wil je ook een gastbijdrage schrijven? Laat het ons weten via het contactformulier.(Foto: Piet Musterd)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

20 Comments

 • dj4am
  Posted 15/02/2009 12:17 pm 0Likes

  Heel interessant artikel. Alleen jammer dat Lifehacking zelf dit blijkbaar niet leeswaardig vindt. In Firefox staat er een reclame voor TMobile en een reclame van Google gewoon over de tekst, wardoor een groot deel van dit artikel onleesbaar is. Jammer. Een site die zichzelf respecteert, doet dit niet. Hopelijk reng ik hiermee nu geen slecht nieuws, enkel een tip om de leesbaarheid te verbeteren.

 • Maaike
  Posted 20/01/2009 8:33 am 0Likes

  Ik denk dat het niet per definitie gaat over slecht nieuws mijden, zoals het hier door een aantal wordt opgevat, maar ook bewust als het ware plannen wanneer je dat slechte nieuws te horen/zien krijgt.
  Ik kijk bijvoorbeeld alleen ‘s ochtends het nieuws, maar wel elke ochtend, dus ik ben wel degelijk op de hoogte van wat er gebeurd in de wereld. Op deze manier weet je het wel, maar hoef je er niet per se mee naar bed te gaan.
  Overigens voer ik dat ‘s avonds eigenlijk altijd helemaal door: ik kijk nog zeer zelden zware of ‘depressieve’ films, en heb bijna altijd Comedy Central op staan voor ik naar bed ga. Waarom? Omdat ik weet dat ik dingen die ik in de laatste uren zie/meemaak voor ik ga slapen meeneem in m’n dromen, en ik erg levendig droom. Zo af en toe word ik dan ook badend in het zweet wakker door een zeer heftige nachtmerrie. Dat zijn momenten die ik niet in frequentie wil opvoeren, en dat is de reden achter deze keuzes. En ik moet eerlijk zeggen dat het verschil heel duidelijk merkbaar is! Ik lig veel minder te piekeren voor ik ga slapen, slaap beter door, en heb minder last van zeer heftige nachtmerries.

  Dus geen kwestie van oogkleppen, ik leef bewust, doe wat ik kan voor zover ik daar de (financiële) middelen voor heb, en denk daarbij ook aan mezelf door me ‘s avonds even lekker los te kunnen maken van zware dingen. Daar is toch niets mis mee?

 • Andy
  Posted 18/01/2009 7:53 pm 0Likes

  Pieter heeft helemaal gelijk. Als je jezelf afsluit van slecht nieuws, hoef je er ook niet over te oordelen, of ev te handelen. Ontkennen van negatief nieuws vind ik een zwaktebod. Ik vind het sterker om ellende te erkennen, en te kiezen om niets te doen, dan het uit je omgeving te filteren.

 • Straathond
  Posted 18/01/2009 4:56 pm 0Likes

  Of blijf op de hoogte door het nieuws te voorspellen… http://www.wistikal.nl

 • Simone
  Posted 16/01/2009 9:04 am 0Likes

  Ikzelf probeer ook niet al teveel nare dingen te volgen op tv en op internet en ik ben verder zeer bewust bezig met het verbeteren van ´mijn wereld´ (veel biologische producten kopen, vrienden en familie steunen in kwade tijden, energiezuinige apparaten gebruiken etc.), dus het een sluit het ander zeker niet uit!

 • Maeb
  Posted 15/01/2009 5:02 pm 0Likes

  Wat een gebrek aan idealisme bij Jasper en Walter! Daar word ik nu treurig van. Natuurlijk valt er iets te doen aan het wereldleed. Stem op de juiste partij, eet max havelaar bananen, steun organisaties als amnesty international. Of droom ‘s nachts van Obama van mij apart.

 • Laurens
  Posted 15/01/2009 5:02 pm 0Likes

  @Jasper: Ik vraag me af of jouw stelling correct is. Onlangs las ik in een boek van Taleb (fooled by randomness) dat optiehandelaren ‘gelukkiger’ zijn als ze niet iedere 5 minuten het nieuws in de gaten houden. Hun resultaten zouden er bovendien niet eens door worden beinvloed. Een interessante stelling. Waarom wordt ik als lezer dan toch getrokken door dergelijke onfortuinlijke berichten? Er is een belangrijke funtie: ik besef me dat ik ‘geluk’ gehad heb, iedere keer weer. Hoe meer bevestiging hoe beter. Je kunt pas gelukkig zijn als je pech hebt meegemaakt.

  Daarnaast, emotie enigszins onder controle gehouden, is ‘negatief’ een arbitrair begrip: oorlogen hebben een functie, biologische soorten verdwijnen om een reden etc. Dit zijn onderdelen van een natuurlijk systeem. Geen reden om onverschillig te worden, maar bedenk wel: de mooiste kunst komt voort uit slechte maatschappelijke omstandigheden. In de muziek: jazz, hip hop. In de Schilderkunst: Van Gogh. In de ondernemerswereld: mensen die niets hadden van huis uit zijn gedreven. Enzovoorts. Kortom, geniet soms met mate van andermans problemen.

 • Walter Brand
  Posted 15/01/2009 3:45 pm 0Likes

  @Nora,

  Inderdaad, niet zo’n beste (representatieve) score. Aanleiding natuurlijk om even de pipe aan te passen. Ik had de term ‘verongeluk’ opgenomen. Die filtert niet ONGELUKKEN en VLIEGTUIGONGELUK uit. Heb hem net aangepast naar ‘ongeluk’, waardoor bovenste twee berichten niet meer doorkomen.

  Het is natuurlijk onmogelijk om alle negativiteit eruit te filteren, maar het scheelt wanneer de meest vervelende berichten achterwege blijven.

  @pieter,
  Persoonlijk heb ik niet het gevoel dat ik iets mis, maar dat komt omdat ik ook van tijd tot tijd het journaal kijk. Van de week zeiden ze bij het journaal: “het conflict tusen Hamas en Israël gaat zijn tweede week in”. En ik dacht bij mezelf. Waren ze al een week bezig dan? Ik heb mezelf een week opwinding en ergernis hierover bespaard. Heerlijk!

 • Jasper Jobse
  Posted 15/01/2009 2:48 pm 0Likes

  Mooie post Frank!

  @ Pieter: je haalt twee dingen door elkaar. Ergens kennis van nemen is niet hetzelfde als handelen, en je kop in het zand steken (niet handelen) kan pas wanneer je ergens juist wel kennis van hebt genomen.

  Onwetendheid is een keuze. Wij mensen kunnen niet 100% van het nieuws in de wereld volgen, omdat maar een klein gedeelte als nieuwswaardig wordt beschouwd en terecht komt bij kranten, tv en internet. Dan moeten wij het overige gedeelte nieuws ook nog ‘foutloos’ filteren op waarheid en betrouwbaarheid. Kortom we krijgen altijd maar een heel klein percentage mee.

  En dan is er nog het feit dat we met bijna 100% van de berichten niets doen en ook niets kunnen. Als er mensen dood gaan kun je ze niet terug halen en al zeker niet door er alleen kennis van te nemen. Al zou je de nabestaanden een kaartje willen sturen, dan gaat dat niet, want de adresgegevens staan er zelden bij. Met het buitenland nieuws kunnen we meestal ook niets, zowel niet met doden als met politiek en regelgeving, omdat het beïnvloeden van dat soort systemen complex en cultuurgebonden is. Voor je een beetje begrijpt wat zich in een ander land zich afspeelt moet je er toch echt een tijdje gaan wonen. Zou je dat niet doen en je er wel mee gaan bemoeien dan is dat vaak om die reden vaak tenenkrommend en aanmatigend.

  Dan is er nog een ander aspect, dat pleit voor een niet weten van ‘slechte berichten’. Wij mensen zitten nu eenmaal zo in elkaar dat angst beter beklijft dan welke emotie ook. Dus daar moet je niet heel veel mee in aanraking komen. En laat die angst nu ook juist veel in media voorkomen, niet omdat journalisten en redacteuren daarvoor kiezen, maar omdat dat ook mensen zijn en bij hen beklijft de angst ook.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 15/01/2009 2:07 pm 0Likes

  @Nora thuis Het mooie aan Yahoo Pipes is dat je de feed zelf kunt aanpassen en naar eigen inzicht kunt verbeteren. Je kunt dus extra trefwoorden geven waarop de nieuwsberichten moeten worden gefilterd.

 • Pieter
  Posted 15/01/2009 1:49 pm 0Likes

  Tjsa, ik vind het een beetje een vreemd advies. Lekker oogkleppen op en de kop in het zand steken, is dat nu zo’n goed idee? Wil je dan niet weten wat er gebeurt in de wereld?

 • Hilde
  Posted 15/01/2009 1:49 pm 0Likes

  Wat een heerlijk bericht om te lezen. Ik ben er van overtuigd dat als we meer leuk nieuws zouden lezen en minder kommer en kwel, de wereld een klein beetje verbeterd. Natuurlijk moeten we onze ogen niet sluiten voor onrecht dat wordt aangedaan in de wereld, maar ons plaatsvervangend rot voelen voor persoonlijke drama’s helpt niemand.
  Dus bravo voor deze RSSfeed. Ik ga me abonneren!

 • Nora Thuis
  Posted 15/01/2009 12:32 pm 0Likes

  Goed idee! Maar 50% van de links is helaas nog steeds negatief.

  – Lange files op A12 NA ONGELUKKEN
  – Drie Nederlanders OMGEKOMEN BIJ VLIEGTUIGONGELUK
  – Bagagevoertuig RAMT VLIEGTUIG

 • Maurice
  Posted 15/01/2009 12:29 pm 0Likes

  Frank, bedankt voor je tip! Ik ben benieuwd wat de ‘Beter Niews’ feed voor invloed op me zal hebben :).

 • Léonie de Dreu
  Posted 15/01/2009 12:15 pm 0Likes

  Wat een goed voornemen. Ik lees ook al een tijdje met veel plezier de berichtjes op http://www.zinfo.nl. Wat is de wereld toch mooi!

  Groetjes,
  Léonie

Leave a comment

[wpterms id="3193"]