Herfstschoonmaak: houd dingen vast die echt bij je horen

Opruimen gaat vaak gepaard met het weggooien van dingen waaraan je om bepaalde redenen bent gehecht. Er zijn goede redenen waarom je ergens aan gehecht kunt zijn, maar ook slechte redenen. Wanneer is het tijd om iets weg te doen? Drie tips om je een beter gevoel te geven na een opruimsessie!

1. “Het geeft me geen goed gevoel, maar het is leuk voor later”

Bewaar je dingen die je herinneren aan een bepaalde periode aan je leven, terwijl je geen goede herinneringen hebt aan die periode? Weg ermee. Het is niet leuk voor later, want het is al later en het is nog steeds niet leuk! Of misschien is het nog niet later, maar geloof me: het wordt ook na een paar jaar niet leuker. Het wegdoen van objecten die je herinneren aan een vervelende tijd werken bevrijdend, omdat je ten eerste afstand doet van een nare herinnering en ten tweede er niet bij een volgende schoonmaak weer aan wordt herinnerd.

2. “Ik heb dit drie jaar geleden gekocht en nooit gebruikt, maar dat wil ik nog wel gaan doen!”

Een ab-trainer die na drie keer werkeloos op zolder is beland, foto-albums die al een paar jaar in de kast liggen om foto’s in te plakken of die CD-Rom cursus Spaans die je ooit hebt besteld: waarom bewaar je ze? Het is net als met goede voornemens: ze moeten wel bij je passen om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Organizing Junkie Laura omschrijft het erg goed: door het bewaren van zulke producten houd je vast aan een persoon die je wilt zijn, maar die je niet bent. Accepteer dit en maak iemand anders blij met de materialen. Zoek een andere oplossing voor je probleem: train je buikspieren bij de sportschool, heb er vrede mee om je foto’s in een doos te bewaren en gebruik DuoLingo om Spaans te leren, om maar enkele voorbeelden te noemen. Er zijn meer wegen van A naar B! Of misschien moet je besluiten om niet naar B te gaan, maar naar C.

3. “Dit kan altijd nog eens van pas komen”

De meest bekende drogreden om iets te bewaren. Leg bij het opruimen alles wat je misschien nog eens nodig hebt, maar wat je al tijden niet hebt gebruikt, eens bij elkaar. Hoeveel ruimte neemt dit in beslag? Stop het in een doos, berg deze op en spreek met jezelf een moment af waarop je hem ongeopend naar bijvoorbeeld de kringloop brengt. Tenzij je écht iets nodig hebt gehad natuurlijk! Er zijn ook dingen die je lang niet hebt gebruikt, maar zeker weten nog eens nodig hebt, zoals een boormachine. Deze kun je uiteraard beter gewoon houden.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]