Lifehacking introduceert LIG, Het Nieuwe Nieuwe Werken.

De originele Getting Things Done systematiek van David Allen komt uit 2002. 11 jaar geleden was er nog geen smartphone, waren computers nog niet overal aanwezig in ons dagelijks leven en had de Moleskine nog niet de hipster aantrekkingskracht van de laatste jaren. Toen we in 2007 met Lifehacking begonnen waren we overtuigd dat Getting Things Done de beste manier is om je productiviteit op een hoger niveau te brengen.

Maar we weten inmiddels wel beter. Vrijwel alle auteurs van Lifehacking hebben in meer of mindere mate geprobeerd om GTD in hun dagelijkse leven op te nemen en zijn daar allen jammerlijk in gefaald. Tevens horen we van onze lezers hoe moeilijk het is om GTD vol te houden. Op workshops en tijdens presentaties komt een zucht van wanhoop uit de zaal als de slide “Mind Like Water” op het scherm verschijnt. Simpel gezegd: We krijgen het niet voor elkaar om productief te zijn volgens de methodologie van David Allen. En zo raar is dat niet. GTD is ontwikkeld in de 20e eeuw terwijl we inmiddels in de 21e eeuw leven. De wereld is onherkenbaar veranderd. GTD werd ontwikkeld in de tijd van de Macarena, wij hebben nu Gangnam Style. Tijd voor verandering dus!

De afgelopen maanden hebben we met een klein team van Lifehacking auteurs, lezers en productiviteitsguru’s hard gewerkt aan een nieuwe, systematische benadering van alles wat met je werk en je privé leven te maken heeft. In overleg met The David Allen Company hebben we de originele GTD systematiek onder de loep genomen en zijn we een stap verder gegaan. We zijn trots om als eerste blog wereldwijd het nieuwe productiviteitsmantra van de 21e eeuw te introduceren: Letting It Go

Letting It Go

ligHet nieuwe principe Letting it Go (LIG) is een paradigmaverschuiving met Het Nieuwe Werken. We zagen te weinig grootse veranderingen bij kenniswerkers. Om uit de crisis te komen én om een grote sprong voorwaarts te maken als kenniseconomie is het noodzakelijk om radicaal te breken met het verleden. Op plaatsen als Seats2Meet, The Coworking en andere Nieuwe Werkplekken zagen we het oude paradigma van 20e eeuws werken nog te veel terugkomen. Dit kenmerkte zich in het gebruik van 21e eeuw hardware voor een 20e eeuw werkwijze. Te vaak moeten kenniswerkers zich afvragen “wat de volgende actie is” en raken in paniek. Kunnen die besluitvorming niet aan omdat het creatieve vermogen van de Moderne Kenniswerker te hoog is voor de rudimentaire beslissingen die GTD vraagt.

LIG helpt kenniswerkers, ZZP’ers, loonslaven en ondersteunend personeel met betere besluitvorming wanneer welke taak waar wordt gedaan. Letting It Go bestaat uit 4 stappen.

 1. Kijk aandachtig naar al het werk wat voor je ligt.
 2. Maak een beslissing of je dit echt wilt doen.
 3. Leg het werk wat je moet doen in een map in een la.
 4. Ga iets anders doen en maak je niet druk.

Het Nieuwe Werken zal nooit meer hetzelfde zijn. Wij durven wel te zeggen dat we met LIG Het Nieuwe Nieuwe Werken hebben gedefinieerd. In samenwerking met de Harvord University hebben we diepte-interviews gehouden met CEO’s, kenniswerkers en coaches op gebied van timemanagement. Allen zijn zeer enthousiast over deze nieuwe methodiek en geven aan snel over te stappen op LIG.

Het Nieuwe Nieuwe Werken

Tezamen met de introductie van LIG introduceert Lifehacking twee apps om snel over te stappen van GTD naar LIG.

 1. GTDconversion – Met GTDconversion (iOS, Android) kun je met één druk op de knop je bestaande GTD systeem omzetten in LIG. Folders en contexten converteren naar het LIG systeem (één folder “ooit” en één context “niet nu”). GTDconversion is compatibel met alle 1024 bestaande todo-apps en GTD systemen op smartphones.
 2. InboxOverload – We zijn uitzonderlijk trots op InboxOverload. Heb je het gevoel dat je teveel bezig bent om je email te organiseren en weg te werken? Met InboxOverload maken we dit probleem direct ongedaan. Als je één email archiveert, doorstuurt of verwijdert, krijg je automatisch twee nieuwe emails terug. Uiteraard met onbegrijpelijke onderwerpregels zodat je ze wel moet openen om er weer iets mee te doen. InboxOverload leert je om je niet druk te maken over email op een speelse maar disruptieve manier. InboxOverload is te krijgen als plugin voor Outlook, Gmail, Lotus Notes, Mailbox en Eudora. Badges en statistieken volgen in versie 2.

Roadmap LIG

De introductie van LIG is het begin van een ongelooflijk avontuur die we met Lifehacking starten. In samenwerking met geselecteerde partners hebben we een roadmap opgezet om LIG verder te introduceren. Lifehacking zal een aantal relevante blogs op het gebied van productiviteit en slimmer werken vóór de zomervakantie overnemen en sluiten. Het gaat immers niet meer om slimmer werken, maar om het Laten Gaan van je werk. Wij denken dat het internet een prima plaats is om je werk te laten liggen. Daar dragen we graag ons steentje aan bij.

Zeker op een dag als 1 april. 😉

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Mirjam van Driel
  Posted 08/04/2013 3:07 pm 0Likes

  Briljant. Ook nog op 8 april.

 • Bert Waning
  Posted 08/04/2013 9:36 am 0Likes

  In navolging van LIG introduceren wij de nieuwe bouwmarkt: Geen “Doe het zelf” maar “lhead” oftewel “Laat het een ander doen”.

 • Ben Vester
  Posted 03/04/2013 12:08 pm 0Likes

  HaHaHa……..Fantastisch artikel!
  Ik doe voortaan LIG en zal de vraag “Wat ben je aan het doen” net zoals H. Jekkers beantwoorden met “Zo weinig mogelijk”.

 • Patrick Allen
  Posted 02/04/2013 2:56 pm 0Likes

  Zeer waardevolle informatie hahaha

 • Sandra
  Posted 01/04/2013 6:39 pm 0Likes

  Hahahaha leuk geprobeerd! Ik was al bang dat er vandaag geen ECHTE grap op mijn pad kwam 😉

 • Eric Voigt
  Posted 01/04/2013 5:20 pm 0Likes

  hahahahahahahahahahaha!

 • Lia Hesemans
  Posted 01/04/2013 12:37 pm 0Likes

  haha Frank,
  dank voor deze werkelijk geniale introductie van LIG!!
  Wat wij diep in ons hart willen en niet meer willen in onze manier van werken komt hier prachtig bij elkaar op 1 april.

 • Bernard Weiss
  Posted 01/04/2013 12:19 pm 0Likes

  Ik had hier graag op gereageerd, maar m’n app zegt me dat ik het beter kan laten gaan.

  • Sandra
   Posted 01/04/2013 6:39 pm 0Likes

   Hahahaha!

 • Mike Philippens
  Posted 01/04/2013 11:49 am 0Likes

  Hoezo nieuwe werken? Ik doet LIG al jaren. Werkt perfect (no pun intended)!
  Ik ga er een boek over schrijven denk ik…maar ja…dat wil ik al jaren, maar ik stel het steeds uit.

 • Jeroen
  Posted 01/04/2013 11:27 am 0Likes

  Organiseren jullie al cursussen? Ben zeer geïnteresseerd! Heb de apps al geïnstalleerd en ik moet zeggen dat ik me nog nooit zo productief heb gevoeld 😉

  • Frank Meeuwsen
   Posted 01/04/2013 2:06 pm 0Likes

   Goed te lezen Jeroen! Er zullen vast en zeker cursussen, workshops, 1-op-1 sessies en unconference sessies komen. Eerst de licenties voor het concept op orde krijgen! 😉

 • www.lijstjes.info
  Posted 01/04/2013 10:55 am 0Likes

  Ja dus. 😉 Het laten gaan vind ik wel interessant hoor om op verder te borduren. Kiezen en focussen en de rest laten gaan.

 • www.lijstjes.info
  Posted 01/04/2013 10:53 am 0Likes

  Beste Frank, een interessant artikel, bepaalde dingen laten gaan is voor ons op dit moment van enorm belang. Ik moet wel zeggen dat je er erg in doordraaft, is dit niet gewoon een 1 april grap van Lifehacking.nl? 🙂

 • Frank
  Posted 01/04/2013 10:51 am 0Likes

  1 april!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]