Lifehacks op 28c3 conferentie

De afgelopen 4 dagen stond Berlijn in het teken van 28C3, de jaarlijkse conferentie voor hackers georganiseerd door Chaos Computer Club. 28c3 was alweer, zoals de naam doet vermoeden, de 28e editie van het congres. Waar het voornamelijk over computers en onveiligheden (liveblog wat je kan teruglezen vind je hier) ervan waren er ook een aantal interessante initiatieven op het gebied van Quantified Self en Lifehacking te vinden. Een klein overzichtje wat er zoal was te vinden.

Hack je brein

Een groot deel van de lifehack gerelateerde talks gingen over het hacken van je brein. Je hersenen zijn op allerlei manieren te hacken en er zijn meerdere initiatieven die hier onderzoek naar willen doen. Zo is op Mindhacking.org een project opgestart waar naar de loopholes in het menselijk brein wordt gezocht. Voor dit project zijn ze nog hard op zoek naar ontwikkelaars en onderzoekers.

Een ander interessant project komt van onderzoekers aan de universiteit van Osnabrück. Zij zijn bezig met een onderzoek op welke manier wij onze hersenen nieuwe dingen aan kunnen leren. Op dit moment proberen ze een testgroep een zesde zintuig aan te leren door deze mensen zes weken lang de hele dag een speciale band te laten dragen. Deze band geeft door middel van impulsen de hele dag aan waar het noorden is. Voor en na de zes weken voeren de onderzoekers verschillende testen uit om te kijken wat de invloed is van het constant weten waar het noorden is. Als blijkt dat dit mogelijk is, zijn verdere extra zintuigen niet ver weg.

Een uitgebreide talk over Mindhacking staat hieronder. Wil je meer komen te weten over Quantified Self en mindhacking dan is het zeker de moeite waard om deze te bekijken. De ideeën hierboven komen uit deze hele lange video waar in presentaties van 6 minuten verschillende ideeën worden gepresenteerd.

Data

Een tweede groep van interessante lifehacks waren op het gebied van data en datavisualisatie. Zo was er een talk over wat er mogelijk is met een database van de Israëlische overheid waarin alle gegevens van alle inwoners van Israël staan. De talk van een half uur liet zien wat er in potentie mogelijk is met de data in deze database en wat de gevaren zijn met het oog op recente ontwikkelingen.

Een tweede project wat zeker de moeite waard is om te noemen is crowdflow. Crowdflow maakt gebruik van de locatiedata van je iPhone om hier vervolgens visualisaties mee te maken. Op deze manier kunnen uiteindelijk interessante onderzoeken gedaan worden naar gedrag op de iPhone. Je kan de data van je iPhone geheel anoniem bijdragen aan het project waardoor er een grotere groep aan data ontstaat waar meer mee gedaan kan worden.

Dan was er op de laatste dag nog een spreker die het ChokePointProject besprak. Dit project streeft er naar om bijna realtime het hele internet te visualiseren om zo inzichtelijk te maken waar de kritieke punten op het web zitten. Met het oog op de Arabische Lente is het interessant om te zien wie de macht heeft op het web om delen van de wereld af te sluiten van het internet. Dit project wil dat inzichtelijk maken.

Elektriciteit

Tot slot nog een heel erg praktische talk over hoe je zelf energie kan opwekken en dit kan gebruiken om je te voorzien van elektriciteit. De video staat hieronder, en kijken is het beste wat je kan doen.

 

Wil je de meer technische onderwerpen teruglezen of terugkijken dan kan je kijken op de website van 28c3 of op het YouTube-kanaal voor de video’s. Op het Nederlands liveblog vind je eveneens achtergrondinformatie over de sprekers en de talks. Er zijn nog heel veel andere aansprekende verhalen van 28c3 op te noemen maar daarvoor wil ik je oproepen om gewoon eens door het programma te bladeren en vervolgens de video terug te kijken van de sprekers die je het meest aanspreken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]