#lijfhack – The 4-Hour Body – Aangepaste Voeding

Enkele weken geleden bracht Tim Ferris (4-Hour Workweek) zijn nieuwste boek uit: The 4-Hour Body. Hoe 10 kg gewicht verliezen in 30 dagen? Hoe het jojo-effect vermijden wanneer je “zondigt”? Hoe 300% vet verliezen dankzij een paar zakjes ijs? Verder is het boek een ongewone gids over hoe buitengewone sex te beleven en hoe een supermens te worden. Voldoende lifehacks dus om een reeks artikels aan te wijden. Vermits alles te maken heeft met ons lijf, noemen we dit dan ook #lijfhacks :-). De komende tijd zullen diverse auteurs van dit blog hun eigen ervaringen delen.

Ik ben dus bijna 4 weken geleden aan de slag gegaan met zijn aangepaste versie van het Slow-Carb diëet. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Dit zijn de 5 regeltjes waar ik mij aan hou:

 1. Vermijd “witte” koolhydraten: brood, rijst, cornflakes, granen, aardappelen, pasta, tortillas, gefrituurd voedsel met broodkruimels. Uitzondering: bloemkool
 2. Eet dezelfde paar maaltijden steeds opnieuw en opnieuw. Mix & stel samen uit elke groep:
  •   

  • Proteïnen: eiwitten 1-2 hele eieren voor de smaak (indien bio: 2 – 5 eieren met dooier), kippenborst of -billen, rundsvlees (bio) en vis.
  • Bonen: linzen (dal), zwarte bonen, pinto bonen, rode bonen, soyabonenc
  • Groenten: Spinazie, gemixte groenten (broccoli, bloemkool, of gelijk welke andere koolachtige), zuurkool, kimchee, asperges, erwten, broccoli, groene bonen.
 3. Drink geen calorieën: grote hoeveelheden water en ongezoete thee of drank zonder calorieën, geen melk, geen normale frisdranken of fruitsappen. Je mag (gelukkig) wel elke avond 1 of 2 glazen rode wijn drinken! Puur genieten 🙂
 4. Eet geen fruit!
 5. Neem 1 dag vrijaf: Laat je helemaal gaan en eet vooral wat je op andere dagen niet mocht. Dit is dan de “Bert goes bananas”-dag 🙂

Critici vertellen me dat deze vijde regel eigenlijk onzin is, terwijl ik de logica eigenlijk wel volg (omdat het me ook goed uitkomt?). Tim zegt namelijk dat door je bepaalde stoffen te ontzeggen (bv. suiker) je lichaam elke kans zal aangrijpen om deze stof vast te houden wanneer ze toch in het lichaam binnenkomt. Door elke week 1 dag een “binge”-dag in te bouwen weet je lichaam dat er voldoende is en laat het bijvoorbeeld de suikers opnieuw makkelijk los. Daardoor ga je nog sneller afvallen! Ik heb het getest en naar mijn gevoel klopt het ook.

Het is ook perfect mogelijk om ingevroren voedsel of in blik te kopen. Tim eet zelf maar 20% vers. Ik eet normaal gezien zo veel mogelijk vers, maar de tijd die het kost om alles klaar te maken (bv. Linzen 2 uur koken) heeft mij overtuigd om het toch op zijn manier te proberen.

Oh ja, de resultaten: ik ben op drie weken meer dan 4 kg afgevallen enkel met de aangepaste voeding. Daarnaast ben ik 4% vet verloren en ongeveer 35 cm afgevallen (7 meetpunten). Ik ben er blij mee!

Wegens een spierscheur kon ik de vetverbrandende oefeningen nog niet doen. Dus vanaf nu neem ik die erbij. En eerlijk gezegd met slechts 4 uur sport moet dat zeker lukken! Uiteraard is dit 4 uur per maand 🙂 Je traint bepaalde spieren zeer specifiek, maar dat wordt duidelijk in een andere blog.

Dus wil je enkele kilo’s kwijt, dan is deze #lijfhack wellicht voor jou. Ben je er al mee aan de slag gegaan, dan ben ik zeer benieuwd naar jouw reacties.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

50 Comments

 • jeroen
  Posted 13/01/2017 6:24 pm 0Likes

  oftewel iemand zoals ik die al 25 jaar echt te zwaar is en dit met sporten enzo er niet af krijgt kan straks echt het bos niet meer zien. iedereen heeft voedings adviezen iedereen weet het beter. ik super blij met mn smoothie maker. want iedereen was er van overtuigd 2 stuks fruit per dag. godverdomme nu kan ik dat kolere ding in de kast mikken.

  weet je wat ik geef op!!!! ik ga karton eten.

 • Hans
  Posted 21/02/2016 1:37 pm 0Likes

  Ik ben er sinds 2 maanden mee bezig en ben 10 kilo afgevallen. Het gaat met redelijk gemakkelijk af allemaal, maar ik heb nog een kilo of 15 te gaan. Ik hoop dus voor de zomer op mijn gewenst gewicht te zitten.

  Groeten,

  Hans

 • jan Stuve
  Posted 23/09/2013 2:50 pm 0Likes

  ik ben een week of 8 terug samen met mijn vrouw begonnen met het lezen van het boek en het volgen van de aanwijzingen van Tim.
  resultaat 8 kilo kwijt en cm, ik train 2 keer in de week (fitness) en beweeg verder weinig. ik moet zeggen dat ik me in tijden niet zo goed gevoeld heb. energie level altijd goed, verder actief op alle vlakken.
  ik ga wel mijn trainings dagen ophogen. wil ik naar elke dag brengen. mijn schransdag doe ik altijd in het weekend, een biertje bbq en meer van dei dingen ontzeg ik me dan niet.
  het voordeel is dat je weet dat je de kilo,s eraf kunt krijgen. dus ben je wat gegroeid dan is het makkelijk om deze er weer af te krijgen.
  al met al een 10+

 • Jasper
  Posted 20/09/2013 11:54 am 0Likes

  De reden dat Tim adviseert om de dingen die je eet in je 4HB-lifestyle te vereenvoudigen (min of meer altijd hetzelfde ontbijtje, dezelfde lunch) is niet omdat dat het dieet ten goede komt qua inname, maar qua haalbaarheid: het wordt makkelijker je routine als je gewoon uit hetzelfde eenvoudige productenlijstje werkt (m.a.w. lifehacking). Zoals de brood-eters (spreek uit ervaring) ook decennia lang geen moeite hebben hun routine er in te houden: elke ochtend twee boterhammen, waarvan ééntje met hagelslag en ééntje met kaas of vleeswaren en altijd vier boterhammen met hartig beleg mee naar werk.

  Let op: ik zeg niet dat dat goed of fout is, ik zeg dat Tim de kans op je goed aan je programma houden hiermee vergroot.

  En al die dingen die je ‘niet mag’ stamp je naar hartelust naar binnen op de cheatday (fruit, melk, pasta, pizza, etc.).

  (Ik ben zeer enthousiast over de boeken en blogs van Tim. Motiverend, inspirerend. Ik maak zelf niet heel overtuigend waar wat hij schrijft overigens: hoewel ik veel van de dingen bij experimenteren wel bruikbaar vindt, verzand ik vaak in alleen maar veel er over lezen en plannen maken. Maar dat is een ander verhaal. Geen klacht, overigens.)

 • Roland
  Posted 08/08/2013 12:32 pm 0Likes

  Met minder tijd meer resultaat. Dit is dominating! Na een studententijd werd het op een gegeven moment tijd om afscheid te nemen van de bierkwabjes. Mijn doel: met weinig handelingen veen resultaat. Dit is fan-fucking-tastic. Ik ben niet streng voor mezelf. Met een drukke baan is het soms lastig om altijd elke maaltijd maar als een 4HB te nemen. Shit happens, dan af en toe maar die hapjes bij de vrimibo. Niks aan de hand. Cruciaal: het ontbijt. Weekend: losgaan! Als het ontbijt maar goed zit en die grapefruitsap (pers het zelf + water toevoegen) helpen perfect. Herhalingsontbijtjes en lunches, ook in het bedrijfsrestaurant (salade + soep + extra eitje) werken prima. Nu opnieuw weer even bezig: anderhalve week = 3,5 kg (en daar zit een goed BBQ-weekend tussen nota bene). Het werkt mensen; veel resultaat in korte tijd en weinig effort! Supplementen werken ook goed, slik ook die vitaminepillen vooral!

 • Maarten
  Posted 23/07/2013 1:18 pm 0Likes

  Heel veel commentaren van mensen die óf suiker / koolhydraten verslaafd zijn, óf hun kennis uit achterhaalde dieetboeken en theorieën halen.

  Als je de ideeën van Tim Ferris vergelijkt met bijvoorbeeld Amber Albarda en Ralph Moorman zie je alleen maar overeenkomsten: Veel groente en eiwit, en veel minder koolhydraten (en met name suikers) werken voor structureel vet / gewicht verlies, en meer spieropbouw. Dit past ook in Dr. Frank en paleo-dieet.

  Mensen die beginnen over veel fruit eten en eindeloze cardio-training moeten hoognodig bij gaan lezen over modernere inzichten. Cardio is doodsaai en volkomen zinloos.

  @Ellen: voor mij werkt het boek ook fantastisch. Doe dit nu enkele maanden, en mijn lichaam is totaal veranderd. Veel minder vet (ook ik was zeker niet te dik), meer spiermassa en enkele overbodige kilo’s kwijt. Het is supergoed vol te houden, en de valsspeeldag op zaterdag is volop genieten van alles wat God verboden heeft.

 • Peter
  Posted 15/03/2013 11:13 am 0Likes

  Ik ben dit “dieet” ook aan het doen als experimentje… ben nu 32 dagen aan de gang en nog maar 3,3 KG kwijt. Op mijn site heb ik alles bijgehouden, doe ik iets verkeerd of is dit het verwachtte resultaat?

  Als ik zijn boek mag geloven moet er minimaal 1KG per week af. Dat is alleen als ik het gewicht wat er op zaterdag bijkomt meereken! ?

 • Kristal
  Posted 15/01/2013 8:02 am 0Likes

  Ik ben opgeleid in een ietwat modernere visie op voeding dan de ons ingeramde schijf van vijf. En lees in de reakties hier vaak de verbijsterde vraag..geen melk?, geen brood?, geen pasta? Geen rijst?
  Nee ..inderdaad en niet alleen tim ferriss is tot die inzichten gekomen, maar eigenlijk weet ” men ” ja ook de schijf van vijfers 🙂 allang dat melk niet zo gezond is als ons al decennia wordt “. Verkocht” de melkpropagana dient geen enkel ander nut n de melkindustrie ( let wel niet eens de boer die er eigenlijk veel te weinig voor krijgt) te ondersteunen, bekend is door extensieve langlopende onderzoeken dat je je kans op prostaatkanker ( man uiteraard) en gynaecologische kankers ( onnodig te zeggen ,maar vrouw) aanzienlijk verhoogd als je meer dan twee a drie glazen melk per dag drinkt. Daarnaast in nederland is meer botontkalking dan waar ook ter wereld, en.wij drinken meer melk dan welk volk dan ook, calcium kun je dus ook te veel binnenkrijgen waarbij komt dat calcium uit plantaardige bron beter verwerkbaar is door ons lichaam. Je hebt geen melk nodig voor je calcium. Melk van een koe, is bedoelt voor…kalfjes uiteraard..het is niets anders dan babyvoeding voor opgroeiende koetjes, van nature kahet dus echt de bedoeling niet zijn geweest dat de mens koe melk ging drinken, de samenstelling is totaal niet voor ons geschikt
  Dan brood..een overgeproduceert product bevat zout en meestal een hoop andere zooi om het vers te houden, en reageert in het lichaaals een snelle suiker,. Onnodig , ongezond en prima vervangbaar met andere produkten.
  Pasta, needless to say , witmeelprodukthoogglycemisch en niet gezond,..zou je op die uitzonderingsdag eens kunnen eten. Suiker, slecht slecht slecht in alle opzichten, rijst, is in principe niet ongezond mits je de volle varianten gebruikt maar ook ik leef al jaren zonder en rijst evenals aardappelen zijn niet per definitie nodig in een gezonde voeding. Wat ik hooguit ten nadele van tim ferriss wil zeggen is dat je uit moet kijken dat de eenzijdigheid je valkuil niet wordt, maar met bonen ( gezond, b vitaminen, calcium, proteinen, vezels en meer goeds) zijn een uitstekende voeding als basis, dat eiwitten slecht zijn is achterhaald, wil je zeker gaan eet dan wat meer vis ipv roodvlees ( roodvlees wordt in grote hoeveelheden in verband gebracht met het ontstaan van darmkanker) fruit..controversieel maar het is absoluut waar dat wij niet iedere dag fruit nodig hebben, van nature zou de mens niet eens elke dag fruit hebben kunnen eten, s winters is t behoorlijk moeilijk ( in de natuurlijke situatie) om aan fruit te komen. Eten naar het seizoen en wat lokaal verkrijgbaar is, biologisch eten van een aantal produkten, en niet geproduceert eten ( niets wat uit een fabriek komt dus) zal in de regel de meeste mensen veel goed doen, ik zie in mijn praktijk mensen met diabetes type 2 volledig opknappen en van de medicatie afkunnen, overigens geldt dit ook voor oa ziekte van crohn, spastische darm en collitis, maagklachten, metabool syndroom vermoeidheidsklachten en reumatoide klachten..omdat ze 1geen tarwe meer eten, 2geen suiker meer eten,3 minderen met fruit,3 geen geproduceerde voeding meer eten 4 geen melk meer drinken..5 laagglycemisch eten. Suppletie met oa visolie en magnesium werpt vruchten af bij velen ( magnesium bij voorkeur dermaal) kortom, zo slecht is t tim ferris principe denk ik niet, ik zou wel zeker zorgen dat je voldoende varieert in smaken , bonen kun je prima op smaak brengen op verschillende manieren,varieer voldoende met groenten, en eet daar voldoende van.( 2 pns per dag zoals het voedingscentrum ons aanraadt is NIET genoeg)

 • Sylvia
  Posted 30/12/2012 6:18 pm 0Likes

  Hallo,

  Zijn er mensen die positieve resultaten behaald hebben met het dieet van 4 hour dieet. En die recepten naar mij willen mailen. Ik denk eraan om ook te starten maar mijn engels is niet zo goed dus kom er niet helemaal uit. Mijn vraag is vooral. Wat eten jullie dan tussen de middag. Je kunt geen brood meenemen naar je werk of fruit. Wat nemen jullie dan mee? graag mailen naar kyona01@gmail.com

  alvast bedankt Sylvia

 • Richard
  Posted 22/11/2012 1:00 pm 0Likes

  Vlak voordat ik hoorde van dit boek is het me gelukt om in anderhalve maand 8 kilo af te vallen van 90 kilo naar 82. Hoe? Alle tussendoortjes laten staan. Minder calorieën naar binnen en 5 dagen per week bewegen / trainen. 2 x hardlopen per week en 3 keer fitness / cardio. Vooral veel cardio zoals steppen en roeien. ‘s ochtends at ik een paar eitjes, op mijn werk bijna niets – schaaltje fruit en een paar plakjes ontbijtkoek. ‘s avonds stond er een grote bord rijst of spaghetti op het menu. ‘s avonds na het sporten nog een schaaltje kwark met havermout met rosisee. In die periode ben ik nog 1 week ziek geworden wat me ook verder hielp af te vallen. Ik at toen crackertjes en dronk bessensap. Ik was extreem streng voor mezelf maar het resultaat mocht er wezen.

  Nu ga ik het boek lezen en ga geen dieet volgen, maar mijn eet en beweegpatroon voorgoed aanpassen.

 • Sylvester
  Posted 08/08/2012 12:38 pm 0Likes

  Hier staat ook veel goede info over voeding: http://www.hetpaleoprincipe.nl/. Volgens dit principe kan je wel gewoon fruit eten. Verder kan je speltbrood prima eten. Wel wat duurder, maar een stuk lekkerder en je hoeft er veel minder van te eten.

 • Patrice
  Posted 26/07/2012 8:40 am 0Likes

  Hoe zit het eigenlijk met die andere groenten? mag je Ui, sla, komkommer, tomaat … eten. Kan iemand me een iets vollediger lijst met groenten bezorgen? In het boek is dit niet zo duidelijk.

 • Mar
  Posted 23/04/2012 7:36 pm 0Likes

  Dit klinkt heel dubieus…

 • ducky
  Posted 09/02/2012 3:39 pm 0Likes

  Mag je dan eigenlijk niets eten van brood of nog wel vezelrijk buin brood, want alle witte koolhydraten moeten vermeden worden, volgranen was precies ook niet wat het moest zijn dus wat dan wel?

 • joowtje
  Posted 23/01/2012 10:32 pm 0Likes

  waar kan ik de rest van je ervaringen lezen? Ik ben nl heel benieuwd!
  Momenteel ben ik zwanger, maar ben van plan om hier straks lekker mee aan de slag te gaan om de overtollige (zwangerschaps) kilo’tjes kwijt te raken.

 • Ziekenhuisdieet
  Posted 22/01/2012 8:29 pm 0Likes

  Sinds wanneer is Timothy Ferriss ook dieetguru??

 • Ruud
  Posted 20/09/2011 9:56 pm 0Likes

  Na het lezen van het boek vond ik nogal wat overeenkomsten met oa het southbeach dieet/leefwijze.
  Groot verschil, NA 2 weken je lichaam te hebben geschoond van de slecjte koolhydraten ga je weer aan bv fruit en volkoren producten, dit zonder suikerdips te krijgen.
  Mijn punt te lang zonder alle enorm complexe verbindingen die fruit in zich heeft(groente natuurlij ook) ontzeg je je lichaam een gezondheid.
  2e wat mij opviel mbt het hardlopen is dat het rechtstreeks uit “evolution running” komt.
  Beter goed gepikt dan slecht verzonnen maar toch.
  Het werkt allemaal maar maak van Ferriss ideen geen levenswijze en zie het als een dieet

 • Eelko
  Posted 13/07/2011 8:40 pm 0Likes

  Quote: Voldoende lifehacks dus om een reeks artikels aan te wijden. Vermits alles te maken heeft met ons lijf, noemen we dit dan ook #lijfhacks . De komende tijd zullen diverse auteurs van dit blog hun eigen ervaringen delen.

  Ik had dit in mijn read-it-later lijst staan en kom er nu aan toe. Die reeks artikelen, die komt zeker nog? :-))

 • Stefan
  Posted 22/03/2011 1:09 pm 0Likes

  @Onno en @Bert Intensief sporten en dit dieet gaan wel goed samen. Maar intensief en veel sporten zijn niet dezelfde dingen. Ik train zeer intensief, voor 12 minuten per week. (Ik heb het boek van Ferris niet gelezen, maar ben wel een fan van High Intensity Training).
  Als je heel veel sport heeft je lichaam veel energie nodig, en brood/pasta/rijst leveren snel en veel energie. Maar bladgroente, wortels en bonen leveren ook energie, maar minder per gram dat je ervan eet.

 • Els
  Posted 19/03/2011 12:23 pm 0Likes

  Er zitten inderdaad koolhydraten in bonen. Daarom noemt Ferris zijn dieet ook niet “low carb” maar “Slow carb”. Zelf ben ik wel minder koolhydraten gaan eten en meer bonen (ongeveer de helft van mijn maaltijden zijn slow carb nu). Voor mij werkt het, in de zin dat ik wat afgevallen ben en dat ik nu veel eerder vol zit (en buikpijn krijg zelfs) als ik wat meer koolhydraten eet op een dag. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of bepaalde zaken werken en haalbaar zijn.
  Het dieet heel strikt volgen is niks voor mij, aangezien ik te vaak bij vrienden eet, of even snel wat tussendoor haal, en dan is het bijna niet te doen om strikt slow carb te eten (Ferris zegt wat anders in zijn boek, maar voor mij luktdat niet). Daarbij merk ik dat als ik een bepaald soort eten rigoureus uit mijn eetpatroon schrap, ik er alleen maar meer van wil en alleen maar daaraan kan denken, en dat voelt gewoon niet fijn; dan liever iets “ongezonder” eten en wat meer gevoel van zelfbeheersing.

  Sowieso ben ik er erg voor dat mensen stoppen met focussen op gewicht, en zich richten op gezond eten en je goed voelen. Dat is ook wat ik vervelend vond aan het boek van Ferris. Hij gaat er zo hard vanuit dat gezond=slank=aantrekkelijk, en daar sta ik absoluut niet achter.

 • Ellen de Lange-Ros
  Posted 14/03/2011 9:51 pm 0Likes

  Voor de sporters die meer over een koolhydraat-arm dieet willen weten, kijk eens hier: http://www.biovion.nl/?q=Sporters
  Peter Wever van Biovion heeft mij (met wat maatwerk advies) op het spoor gezet van een variant van het ‘Tim-Ferris-dieet’ en ik heb er veel baat bij. Veel minder honger gedurende de dag, meer energie en betere prestaties bij duursport (wielrennen). Het dieet is dus prima te combineren met sporten.

 • Bert Verdonck
  Posted 13/03/2011 3:55 pm 0Likes

  @Doris : bedankt voor je getuigenis! Witte bonen in tomatensaus behoren trouwens standaard tot het ontbijt (en buffet) bij veel Britten…Niet dat bonen mijn favoriet zijn 🙂 En loslaten is wellicht de grootste uitdaging voor de meesten en daar draait het bij Lifehacking toch om? Ik merk het elke keer ik er een presentatie over geef : mensen kijken me eerst vol ongeloof aan en 1 uur later lijkt het alsof het de gewoonste zaak van de wereld is…Tja!

 • doris
  Posted 12/03/2011 7:10 pm 0Likes

  Ik ben inmiddels in de loop van 3 jaar 25 kilo afgevallen dankzij een koolhydraatloos dieet. Ik heb dat met shakes gedaan, en combineerde dat met groente en eiwitten. In tegenstelling tot al die talloze andere dieten is dit echt het enige dieet waarbij niet het jojo effect mij parten speelde (dat je weer heel snel aankomt zodra je stopt). Natuurlijk, als ik weer slecht ging eten kwam ik wel aan, maar heel geleidelijk, en dan schakelde ik gauw weer over op koolhydraat arm.

  Fruit eet ik al jaren en jaren niet vanwege een fruitallergie. Nooit ook maar iets van gemerkt dat ik dat mis. En ik ben volgens de dokter kerngezond. Ik ben 53 jaar, fitter en slanker dan ooit, heb iedereen in mijn omgeving verbijsterd door dit jaar een (halve) Dam tot Dam mee te doen. 4 jaar geleden was dat onvoorstelbaar geweest.

  Ik ben net begonnen in het boek lezen en ben blij dat Tim deze methode heeft bedacht want die shakes heb ik wel zo’n beetje gehad. Het enige waar ik een beetje tegenaan hik én ook niet begrijp zijn die bonen. Bonen bij mijn ontbijt lijkt mij echt niet te hasselen. Tijdens de lunch en avondeten weet ik er wel een draai aan te geven: bonensoep, humus, mexicaans eten (mét avocado!): daar weet deze lekkerbek wel weg mee. Maar ik heb altijd gedacht dat bonen ook koolhydraten bevatten. Ga ik eens uitzoeken.

  Ik ben niet bang voor iets nieuws en krijg een beetje de kriebels van die opgeheven vingertjes, kom op zeg, een maandje of wat zonder koolhydraten en fruit: hoe erg is dat. De oude methode heeft voor mij nog nooit gewerkt. Loslaten mensen!

  Doris
  Ervaringsdeskundige.

 • Logica 101
  Posted 09/03/2011 11:54 pm 0Likes

  Denk nou toch logisch na mensen!!!! Mensen overlevn prima op n dieet van slechts: vlees, vis, noten, zaden, bessen, groenten etc. Beperk jezelf toch niet zo. De masai leven bijv voornamelijk op vlees, bloed en melk, maar hebben geen last van de welvaartsziekten die juist veroorzaakt zouden worden door deze dingen. Ijslanders eten praktisch geen fruit en groenten, maar leven toch tot respectabele leeftijd onder gezonde omstandigheden.
  Zoek naar ketosis + health effects ofzo en je zult zien dat beperking van koolhydraten weldegelijk goed kan zijn voor de mens.

 • Bert Verdonck
  Posted 09/03/2011 4:56 pm 0Likes

  @Claudia : ik ben zelf flexitariër (= part-time vegetariër) en eet dus heel veel groenten. Voor mij is het perfect haalbaar omdat ik nog wel eieren eet (proteïnes). Als je vooral ook veel eiwit (ei zonder dooier) bij je maaltijden eet, is het goed te doen. In het boek wordt niet zo veel over vegetariërs geschreven, tenzij een beetje in The Meatless Machine (bijlage). Je vindt makkelijk ook recepten voor 4 Hour Body vegetariërs op het internet, zoals deze bvb. http://ht.ly/4aUgr Succes!

 • Sven Heesterman
  Posted 08/03/2011 9:42 pm 0Likes

  @Richard,

  De supplementen business heeft Tim verkocht, heeft geen baat bij mensen die meer vitaminepillen gaan slikken.

 • bjurn
  Posted 06/03/2011 10:17 am 0Likes

  Nou ik denk dat tim er idd niet zo ver vandaag zit. Zeker niet als je onderstaande filmpje bekijkt, dan bekruipt je het gevoel dat we al tijden ons zelf maar ook door de voedselindustrie voor de gek laten houden.

  Sally Fallon DVD Part 1 “NOURISHING TRADITIONAL DIETS”
  http://www.youtube.com/watch?v=mNu7XeJxV2w

  Als je er wat verder in verdiept leer je dat het menselijk lichaam helemaal niet zo dol is op witte koolhydraten.

 • Claudia
  Posted 06/03/2011 9:10 am 0Likes

  Dag allemaal, moeite van proberen waard, lijkt me, want ik heb zelf net al ontdekt dat minder koolhydraten eten vanzelf afvallen betekent en in mijn geval een minder opgeblazen gevoel. Maar.. ik ben een vegetarier en wil dat graag blijven. Besteedt de auteur daar ook aandacht aan?

 • bertus
  Posted 05/03/2011 9:23 am 0Likes

  Begin eens met alle tussendoortjes en extra’s achterwegen te laten. (mars,magnum, taart, etc)
  Eet in plaats daarvan op dat moment een stuk fruit, hou je eet ritme in de gaten 3x per dag een normale portie.
  Neem de tijd voor het ontbijt.
  Ontbijt niet overslaan of vervangen door een zogenaamd fruit mixje.
  Dit is puur commercie en is het antwoord op de vraag: wat kan ik nog doen met fruit wat niet meer in de winkel verkocht kan worden? antwoord: blender en luxe verpakking met de tekst gezond erop.
  Maar o.k. daar ging het niet over.
  Nee niet twee keer opscheppen omdat het lekker is of zonde om weg te gooien. Kook gewoon de volgende keer iets minder als blijkt dat je telkens te veel hebt.
  Blijf bewust van wat je eet, denk over de smaak en geniet in rust.
  Beweeg, neem vaker de fiets of ga tevoet, kost niets en is onthaastend.
  Relax neem de tijd.
  Dikke mensen moeten er ook zijn.

 • Richard
  Posted 05/03/2011 7:49 am 0Likes

  Mooie vent die Harris,

  Is rijk geworden door een webshop in vitaminepreparaten (zie Four Hour Working Week) en gaat ons nu vertellen in je voeding zo weinig mogelijk vitaminen in te nemen. Die moet je dan natuurlijk uit zijn pillen halen.

  • Jaap
   Posted 01/12/2011 1:19 pm 0Likes

   lees het boek voor je zever verkoopt

 • Matthieu
  Posted 03/03/2011 11:18 pm 0Likes

  De voedingsrichtlijnen en adviezen waar Matthijs en Christof op doelen zijn heel generalistisch en dus heel algemeen toepasbaar. Als je een gezondheidsadvies zou moeten geven dat op iedereen van toepassing is kom je zo’n beetje in de buurt van wat het voedingscentrum aanbeveelt. Het zijn algemene richtlijnen voor dik en dun, jong en oud en vooral voor iedereen die vooral niet teveel wil nadenken over hoe zijn of haar lichaam werkt en in elkaar zit. Prima! En ook heel nuttig en belangrijk vind ik.

  Echter, wat Tim Ferris in zijn boek laat zien is iets van een heel andere orde. Dit is lijfhacking ten top! Zijn adviezen zijn volgens mij niet bedoeld om gewoon op te volgen maar vereisen dat je zelf goed nadenkt over wat je met je lichaam doet. Dat je jezelf verdiept in de biologie van het menselijk lichaam. En vooral dat je heel goed ‘luistert’ naar hoe jouw eigen lichaam reageert op je experimenten! Dit is, naar mijn mening, een hele fascinerende manier om met je lichaam en met biologie bezig te zijn maar zeker niet geschikt voor iedereen!

  Ik ga er zeker mee aan de slag. De ‘voor’ foto’s zijn al gemaakt en gaan ongetwijfeld helpen ;-). Nu ben ik wat winkeltjes en maaltijden aan het uitproberen waar ik op wil gaan inzetten voor in ieder geval de komende twee maanden. Overigens ben ik met dat uitproberen van andere maaltijden al een kilo overtollige ballast kwijtgeraakt in anderhalve week dus dat beloofd wat. Anderhalf jaar geleden ben ik al eens 11 kilo in tweeënhalve maand kwijtgeraakt met hardlopen en caloriëen tellen en het meeste is er nooit meer bijgekomen door veranderde (lees: gezondere) eet- een beweeggewoontes. Er mag echter nog een stuk meer vanaf voordat ik echt op een gezond gewicht zit. Afgelopen winter is een beetje de klad in mijn hardlopen komen te zitten dus verheug me op het nieuwe experiment!

  Je lichaam weet zelf het beste wat goed voor hem/haar is. Luister naar je lichaam en je kan bijna niet de fout in gaan. Happy hacking!

 • Marcel Ruter
  Posted 03/03/2011 8:30 pm 0Likes

  The 4-hour Body gaat idd om verandering van levensstijl of instelling. Zelf beperk ik de ‘witte’ koolhydraten en vul overdag mijn voeding aan met aangepaste sportvoedingsshakes vanwege zware werkzaamheden, een en ander in overeenkomst met wat Ferriss aan shakes voorstelt. Voel me energieker en daadkrachtiger, omdat je je instelling aanpast in overeenstemming met je voedingspatroon.
  Ben zeker 8 kilo afgevallen. Een aantal hardcore oefeningen van Ferriss hebben daar aan bijgedragen. Abdominals zijn zelfs zichtbaar.
  Zolang je zelf blijft nadenken kun je een hoop uit de 4-hour Body halen. Topboek

 • Wilco
  Posted 03/03/2011 8:41 am 0Likes

  Fruit is ook niet nodig, enige wat veel in fruit zit zijn vitamine C — dit kun je opvangen door meer groenten te eten, wat wel in het dieet zit en wat ook duidelijk vermeld wordt in het boek dat je hier meer van moet eten, aangezien het minder calorieën bevat en je meer moet eten.

  Voor mensen die willen begrijpen waarom brood, rijst en pasta zwaar schadelijk (de gluten die erin zitten) voor je zijn zou ik aanraden om eens het boek The Paleo Solution van Robb Wolf (biochemist en sportschool houder). Het hoofdstuk wat gluten uitlegt is zelfs gratis te vinden op de 4hww blog http://www.fourhourworkweek.com/blog/2010/09/19/paleo-diet-solution. Legt ook heel goed uit waardoor sommigen mensen minder gezond kunnen zijn door het dieet.

  Wat ook duidelijk wordt gemeld in het boek is dat het geen dieet is, maar een levensstijl verandering. Vreemd dat veel ‘lifehackers’ die normaal gesproken ‘out-of-the-box’ denken nu maar in een heel minuscuul doosje kunnen denken. Maar het klopt het is ook veel eenvoudiger om alles af te kraken zonder het te proberen of er meer over te weten te komen dan dat je van iedereen hoort :).

  @eelko je eet dan veel proteïnen zoals eieren, vlees en/of groenten

  @ellen je kunt kijken op http://www.4hourpeople.com/ posten mensen hun resultaten en eigen tips

 • tjitske
  Posted 02/03/2011 12:15 pm 0Likes

  ik volg al een tijdje een dergelijk dieet; deels om af te vallen maar ook om een aantal lichamelijke ongemakjes (neusverkoudenheid, darmklachten, opvliegingen) kwijt te raken. Na een half jaar was ik ongeveer 10 kilo kwijt en ook mijn lichamelijke klachten waren een stuk verminderd. Na de zomervakantie vorig jaar hjad ik erg veel moeite om de draad weer op te pakken, at toen ook weer meer koolhydraten en er kwamen ook weer wat kilo’s aan. Nu na 10 weken buitenland ben ik weer begonnen om vooral de koolhydraten te laten staan, fruit neem ik nog wel en soms “zondig” ik (eigenlijk is dat het allermoeilijkste; discipline!!). Als ontbijt neem ik meestal yoghurt met zemelen (o.i.d.) en wat fruit, verder eet ik veel eieren, vis, vlees en groente en rauwkost. Aangezien ik brood heerlijk vind neem ik dit wel in het weekend; koffie + een(volkoren)boterham en de krant, dat is een weekendritueel dat me dierbaar is. Eigenlijk zou ik ook wat meer moeten bewegen, probeer dit wel te integreren in het dagelijks leven door vaker de trap te nemen, de auto wat verder weg te parkeren, enz.

 • Eelko
  Posted 01/03/2011 10:58 pm 0Likes

  Maar als je geen brood oid eet, hoe ontbijt je dan?

  • Rik
   Posted 20/01/2013 11:03 am 0Likes

   In veel landen buiten Nederland begint met ‘s ochtends met warm eten. Helaas past dit niet zo in de Nederlandse mentaliteit met onze tijdsdruk.

 • Christof
  Posted 01/03/2011 8:00 pm 0Likes

  Ik heb geen ervaring met het dieet van Tim F. maar heb wel gezond verstand. Variatie in je eten bereik je door in een weekmenu te stoppen; rijst, ovenfrietjes, noedels, pasta, aardappels, rotipannekoek, misschien een broodje gezond…
  Als je die witte koolhydraten niet meer mag eten, wat blijft er dan over behalve bonen ?? Heeft iemand al een vervanger gevonden ?

 • Bert Verdonck
  Posted 01/03/2011 6:05 pm 0Likes

  @Matthijs : van mij hoeft niemand dit te volgen…

  @Christof : ik ben het Ellen eens dat veel mensen enkel naar de klassieke diëten kijken en wat ons (vroeger) “ingelepeld” werd door anderen. Tim kiest effectief voor een andere aanpak en heeft dit ook met een redelijke groep mensen toegepast (en onder doktersbegeleiding). Ik spreek trouwens zelf ook liever van aangepaste voeding dan van een dieet 🙂

  @Ellen : ja, ik ben ook benieuwd naar de reacties van anderen. Eén ding is zeker: het werkt prima. Ik heb geen gevoel van honger of te kort en in combinatie met de juiste bewegingen (4 uur/maand) ga ik nog gezonder worden. Bovendien vind ik het wel leuk om de “negatieve” reacties te zien van mensen die het nog niet geprobeerd hebben 🙂

  @Peter : Het gekke is : ik eet juist meer dan vroeger! Ik weeg het niet echt, maar ik schat minstens het dubbele met deze aangepaste voeding.

  @Dras : ik wens het niemand toe om ziek te worden. Als je echt gaat voor 30kg afvallen, is het sowieso raadzaam om dat onder medisch toezicht te doen.

  @Onno : geen idee, want ik ben geen intensieve sporter. In het boek staan wel voorbeelden van mensen die intensief sporten. Ik zou het nog eens precies moeten opzoeken, maar naar mijn gevoel is het niet nodig om zo intensief te sporten om veel af te vallen. Anders zou Tim ook niet met een programma van 4 uur per maand komen, toch? Er zijn een paar andere lifehackers die het sporten al uitgeprobeerd hebben, dus ik verwacht binnenkort een blogje van hen hierover…wordt vervolgd 🙂

 • Ellen de Lange-Ros
  Posted 01/03/2011 3:11 pm 0Likes

  @Onno: Ik ben op dit dieet (mijn variant, met fruit) gekomen via m’n fietsclub. Daar zijn ook wat ‘dwazen’ die op een soortgelijke manier eten (vrijwel zonder koolhydraten). Wat voor mij de doorslag heeft gegeven om het ook te proberen, was dat die mannen fors ouder zijn dan ik, maar waanzinnig hard rijden, zonder koolhydraten! Sterker nog: zij zeggen dat ze beter zijn gaan presteren sinds ze op deze manier eten. Zelf merk ik dat ik er tijdens het fietsen ook baat bij heb. Heb nu bijvoorbeeld veel minder snel honger en kan makkelijker langer doorrijden zonder snacks.

  Deze manier van eten gaat inderdaad dwars tegen alle voedingsrichtlijnen in. Maar mensen die ik ken en op deze manier eten hebben wel resultaten. Kortom: ik vond het zo’n fascinerende voedings-hack dat ik het zelf ook ben gaan proberen.

  Ik ben overigens wel benieuwd naar de resultaten van anderen die deze voedings-hack hebben uitgeprobeerd. Tenslotte is het hier een lifehackers-site. Reacties van niet-hackers die zeggen dat je vooral niet moet hacken… die vind ik wat minder interessant 😉

 • Onno
  Posted 01/03/2011 2:36 pm 0Likes

  Is dit dieet vol te houden als je daarnaast intensief sport? Ik loop 3x per week hard (interval-,tempo- en duurtraining) en fitness 2x per week.

  Mij gevoel zegt dat je dit op een koolhydraat-arm dieet, zoals dit, nooit volhoudt.

  • Rik
   Posted 20/01/2013 11:00 am 0Likes

   Beste Onno,
   Wou toch graag even de mogelijkheid pakken om op jou vraag in te haken.
   Laat ik beginnen met een compliment naar je sport-drang! Maar hier gaat het ook direct mis in veel gevallen, ik zeg niet bij jou. Men kan ook overdrijven is de hoeveelheid sport, zoals Tim ook is zijn boek/video’s omschrijft en wetenschappelijk onderzocht is. Beweging is belangrijk, maar ons lichaam is niet gebouwd zoals een gazelle, panter of welk roofdier dan ook. Wij zijn het sociale (slimme) ras. Wij moeten VOLDOENDE beweging hebben, maar TE veel (zoals bij alles met TE) is weer slecht voor ons lichaam. Hierdoor ontstaan ook chronische klachten. Top sport is daarom ook nooit gezond. Die mensen houden het ook niet eeuwig vol en dit weet iedereen. Kijk als jij 3x per week een half uurtje rent zonder je lichaam te veel te belasten en 2x een half uur sport, voor de benodigde spiergroepen is dit no problem. Maar jammer genoeg weten velen niet hoe je moet sporten en razen maar van apparaat naar apparaat met intervallen tot dat ze erbij neer vallen. Jullie/jij ziet zelf in dat dat nooit gezond is.

   Tevens fruit is niet per definitie gezond net als melk. Fruit zit onnodig suiker is, plus je krijgt er hongergevoel van. Melk/zuivel is moeilijk voor ons lichaam om te verteren.
   Nu heb ik mijn zegje gedaan.

 • Dras
  Posted 01/03/2011 2:26 pm 0Likes

  Dit kan geen goede dieet zijn. Je moet gevarieerd eten en groente en fruit nuttigen. Veel bewegen en je zult vanzelf afvallen. Je kunt ziek worden van deze dieet en veel afvallen.. zo kan ik het ook ja 🙂

  • Jaap
   Posted 01/12/2011 1:01 pm 0Likes

   Beter lezen wat hij schrijft, niemand zegt iets over geen groente eten. Hij zegt net dat je veel en gevarieerd groente moet eten. Waarom zou je per se fruit moeten eten? Alle vitaminen en mineralen kan je perfect vinden in andere groenten (broccoli, spinazie, paprika bvb) zonder de suiker van fruit.

 • Peter
  Posted 01/03/2011 12:34 pm 0Likes

  Geen melk, geen brood, geen rijst, geen pasta, geen granen, geen tortilla’s, geen pasta, geen fruit?

  Als je helemaal NIETS eet, val je nóg meer af ….

  Gevarieerd en met mate eten én bewegen werkt ook prima.

 • Ellen de Lange-Ros
  Posted 01/03/2011 11:55 am 0Likes

  Ik heb het boek gelezen en doe al een paar maanden een variant van het dieet. Ik eet wel fruit, maar ook helemaal geen brood, pasta, aardappels meer. Eet af en toe wel rijst (omdat ik het zo lekker vind). Verder eet ik volgens de ideeen van Ferris. Natuurlijk is het weekeinde ‘smokkeldag’ en dan eet ik op zaterdag alles waar ik zin in heb. Zondag is ‘halve smokkeldag’, nog wel wat lekkere dingen, maar niet veel. Op beide dagen eet ik overigens geen brood meer.

  Het effect: ik had nooit echt overgewicht, maar meer zo’n 3-4 chronische extra kilootjes die er ‘voor het mooi’ wel af zouden mogen. En nu ben ik die kilo’s al wekenlang kwijt. Binnen 3-4 weken was ik ze kwijt en ze komen er ook niet meer aan. Ik weeg nu minder dan ik in 20 jaar heb gewogen. Toen ik 18 was, was ik zwaarder dan nu!

  Voor mij maakt het gewicht overigens niet zo veel uit (ik was niet echt te zwaar), maar wat ik een veel belangrijker voordeel vind: ik heb veel minder vaak honger, ben minder vaak suffig (suikerdip). Gevolg is dus dat ik op een dag veel meer kan doen waar ik zin in heb (lang fietsen zonder honger, doorwerken zonder dat een snack nodig is). Voor mij is dat het grootste pluspunt van het dieet.

  Ik heb (omdat ik wel fruit eet) het idee dat het grootste effect komt van het verminderen van de inname van koolhydraten. Wil je een minder extreme variant van het dieet doen, dan kun je een maand lang stoppen met brood, aardappelen, pasta en rijst (en alle frisdranken of suikers), maar wel gewoon wat fruit blijven eten.

  Wat een bijzonder effect is: doordat je lichaam overgaat op verbranding van eiwit (ipv koolhydraten uit je voeding) en suikers (uit het fruit dat ik nog wel eet), ga ik heel anders ruiken! Zijn er anderen die dat effect herkennen?

  @Christof: wat jij zegt komt zo uit de traditionele boekjes over voeding. Zo at ik al jaren, met die 4 kilo extra gewicht tot gevolg. Het interessante van Ferris is dat hij juist een heel ander idee heeft over voeding EN dat zelf heeft getest. Ik vind het niet zo interessant om hier de traditionele ideeen terug te lezen, maar ben juist benieuwd naar de praktijk-ervaringen van mensen die het dieet van Ferris hebben getest. Werkt het bij jullie? Is het vol te houden? Wat mis je? Wat vind je lastig?

 • Gerard
  Posted 01/03/2011 11:18 am 0Likes

  Ik heb het boek ook, en het nog niet gelezen, maar ik zie nu al dat ik voedingsadvies niet ga volgen.
  Geen melk?
  Geen brood, geen rijst, geen pasta, geen granen, geen tortilla’s, geen pasta?
  Geen fruit?

  No thanks.

 • Christof
  Posted 01/03/2011 10:46 am 0Likes

  Een dieet is een tijdelijke onderbreking van het dagelijkse voedingspatroon. Bij elk dieet val je af, dit zijn z.g.n. welvaartskilo’s. Iedereen heeft deze en bij een korte onderbreking van het eetpatroon ben je deze zo kwijt. Mijn mening is ook dat een dieet niet werkt.
  Ik denk dat bij een structurele wijziging in je eetpatroon er pas echt effect optreed wat ook op de lange termijn je goed doet. Eet alles met mate, varieer met eten, kook 1 dag vegetarisch, haal verse producten en probeer zo weinig mogelijk extra vet, suiker en zout toe te voegen. Maak dit een onderdeel van je leven en je zult op een gezond gewicht blijven.
  En wat veelal vergeten wordt: Beweging. Naar mate je ouder wordt is beweging onmisbaar om gezond te blijven.
  @Matthijs: ben het helemaal met je eens !!

 • Matthijs
  Posted 01/03/2011 10:09 am 0Likes

  Geen fruit? Dat lijkt me toch een hele slechte zaak, ik weet dat er suikers in zitten, maar toch, fruit hoort in elk dieet te zitten. Ik zal het dan ook maar niet gaan proberen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]