Linchpin, een preview

lens7845831_1262261666thumbnail

Binnenkort wordt Linchpin gepubliceerd, het nieuwe boek van best-seller auteur en marketing goeroe Seth Godin. Linchpin is een persoonlijk boek, een boodschap van Seth Godin aan jou. Het gaat over jouw manier van werken. We gaan toe naar een samenleving waarin het steeds minder vanzelfsprekend wordt dat je iedere maand salaris krijgt. Er komen steeds meer ZZP-ers. Een vaste baan is allang niet meer voor het leven. Hoe overleef je dat? Hoe zorg je ervoor dat je de boot niet mist?

Zorg er voor een linchpin te worden. Een borgpen, letterlijk vertaald. Zorg er voor dat jij degene bent die de boel aan het draaien houdt, dat je onmisbaar bent. Je krijgt dat voor elkaar door te geven. Geven wordt steeds belangrijker dan nemen. Nemen is het resultaat van geven, niet andersom. Je bent geniaal. Geef je genie weg, en mensen zullen van je houden en je belonen.

Goed, je bent geen Einstein. Wie wel? Maar ook jij weet sommige dingen beter dan je baas. Ook jij weet waar de gebruiksaanwijzing faalt en hoe je de machine wel aan de gang kunt houden. Maar daar wordt je niet voor betaald. Je wordt betaald om je mond te houden en te doen wat je gezegd wordt. Ons hele systeem van schoolopleiding, studie en carrière is er op gericht een radertje te worden in de grote economische machinerie. Niemand heeft je geleerd een borgpen te zijn, zonder wie de radertjes niet kunnen draaien.

De manier om een borgpen te worden is door lef te tonen, door tegen je baas in te gaan als het nodig is. Door je nek uit te steken. Door emotioneel betrokken te raken. De angst is om ontslagen te worden. Maar de kans is net zo groot dat je onmisbaar wordt.

Een kok die altijd de recepten volgt kan morgen worden vervangen. Een kok die zijn eigen recepten maakt is een chef en is onvervangbaar. Je wordt niet zomaar chef. Het gaat niet snel en ook niet pijnloos. Het vergt moed en geduld.
Linchpin is Godin’s persoonlijke pleidooi om die moed te tonen. Om waardevol te worden. Om onmisbaar te zijn.
Het boek is vanaf eind januari verkrijgbaar in het Engels. In februari of maart komt de Nederlandse vertaling uit bij Bruna.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Peter van Teeseling
  Posted 14/01/2010 1:04 pm 0Likes

  Seth Godin komt 1 april (nee, geen grap) naar Antwerpen: http://www.flandersdc.be/view/nl/56212362-Seth+Godin.html

 • Timo Boezeman
  Posted 13/01/2010 2:15 pm 0Likes

  ZZP betekent ook nog Zorg Zwaarte Pakket (in de gezondheidszorg), dus zelfs in Nederland is het niet eenduidig. Maar dit terzijde 😉

 • Igor Asselbergs
  Posted 12/01/2010 9:09 pm 0Likes

  Excuus.
  ZZP-er is Zelfstandige Zonder Personeel. Ofwel ‘freelancer’ in goed Nederlands. 😉

 • Sereniteit
  Posted 12/01/2010 9:04 pm 0Likes

  ZZP-ers? Geen enkele Vlaming die jullie blog volgt (zoals ikzelf) heeft ook maar een flauw vermoeden van wat jullie daarmee bedoelen… 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]