Livescribe Sky: een wifi smartpen die integreert met Evernote

De Livescribe Sky is een digitale pen (smartpen) om aantekeningen die je met pen en papier maakt te digitaliseren. Livescribe Sky bewaart alles wat je opschrijft en tekent in Evernote. Doordat Evernote handgeschreven woorden herkent (indexeert) kun je je notities vervolgens ook snel weer terugvinden. Evernote is op bijna ieder apparaat beschikbaar (PC, Mac, tablet, smartphone) dus je hebt je aantekeningen altijd bij de hand. Vanuit Evernote kun je je aantekeningen ook delen met anderen.

We schreven over het inzetten van een Livescribe pen tijdens een vergadering en somden de voordelen en alternatieven van het vorige model (Livescribe Echo) op.

Als ik de pen aan iemand laat zien dan benadruk ik altijd dat het óók een gewone pen is. Je kunt er gewoon mee schrijven op ieder papier. Als je de pen aan zet én schrijft op Livescribe-papier dán worden je aantekeningen gedigitaliseerd. De weergave in Evernote is dan precies hetzelfde als wat je op papier hebt staan. Ook als je later iets toevoegt of doorkrast op het Livescribe-papier. Je aantekeningen staan als PNG-bestand in Evernote en kunnen dus eenvoudig worden bewaard of verder gedeeld.

Je kunt met de Livescribe-pen opnemen terwijl je aantekeningen maakt. Dan worden de bewegingen die je maakt ook vastgelegd wat je weer als filmpje kunt afspelen. De smartpen neemt dan ook het geluid op, hiervoor heeft de pen een goede ingebouwde microfoon. Opnemen is met name handig voor aantekeningen die je maakt tijdens een interview, vergadering, (hoor)college of congres – never miss a word. Notities met geluid nemen zo’n 10MB per uur aan schijfruimte in beslag. Met het kleinste model Livescribe Sky van 2GB kun je 200 uur notities bewaren.

Als presentator of docent kun je aantekeningen maken met de smartpen en deze beschikbaar stellen aan je publiek. Naast je gesproken toelichting neemt de smartpen je bewegingen op waardoor je de manier waarop je aantekeningen tot stand kwamen ook terug te zien zijn in een filmpje. Livescribe noemt zo’n uitlegfilmpje een pencast. De schetsen zijn overigens met 72dpi niet hoogwaardig genoeg om grafisch professioneel verder te gebruiken.

Matthijs van Nieuwkerk vatte de Livescribe smartpen mooi samen: Een miraculeuze pen die alles onthoudt wat je hoort en opschrijft. Zie ook onderstaand filmpje waarin Alexander Klöpping meeschrijft met Matthijs van Nieuwkerk die een deel van zijn levensverhaal vertelt.

Daarnaast is de smartpen natuurlijk een erg leuke gadget. Lees verder hoe het allemaal precies werkt!

Dagelijks gebruik van de Livescribe wifi smartpen

Met de Livescribe pen kun je gewoon overal schrijven en tekenen waar papier is, zoals met iedere balpen. Livescribe werkt met dezelfde gangbare navullingen als de handige Inka pen die aan je sleutelbos past – je kunt deze er gewoon uit trekken. Livescribe levert een extra navulling mee.

De smartpen is anderhalf tot tweemaal zo dik als mijn Parker-pen. Dat komt door de camera onderin de pen die in de gaten houdt waar je aan het schrijven bent. In de doos zitten ook twee dopjes om de pen af te sluiten. Deze losse dop gaat er wel wat lastig op en af maar is natuurlijk wel belangrijk om te voorkomen dat de inkt uitdroogt of je kleding beschadigt.

Voor het digitaliseren van je notities gebruik je het speciale Livescribe papier. Kleine puntjes op het papier vormen herkenningspunten voor de camera. Een Livescribe-notitieblok is niet duurder dan een gangbaar notitieboekje. Livescribe heeft samen met Paperblanks mooie boekjes gemaakt. Je kunt Livescribe-papier uitprinten via de website van Livescribe. Bij aankoop van de Livescribe Sky krijg je een startersboekje van 100 pagina’s.

Als je de pen aan zet én schrijft op Livescribe-papier dan worden je aantekeningen gedigitaliseerd. Via WiFi worden bladzijden in het Livescribe-notitieboek automatisch en draadloos bewaard (gesynchroniseerd) met notities in Evernote. De Livescribe-pen weet dankzij hele kleine puntjes op het papier precies in welk boekje, op welke pagina en op welke plek op die pagina je schrijft.

Om geluid en bewegingen van de pen op te nemen tik je onderaan het Livescribe-papier op “record” (of houdt de aan/uit knop op de smartpen ingedrukt). Als je klaar bent tik je onderaan het Livescribe-papier op “stop”. Met een wifi-verbinding actief worden je notities direct gesynchroniseerd en anders kun je dat later alsnog doen. Met “pause” kun je een opname tijdelijk onderbreken.

Je kunt op ieder moment het geluid terug luisteren door met je smartpen in je aantekeningen te tikken. De speaker in de smartpen laat het opgenomen geluid van dat moment horen. Met iconen onderaan de pagina op het Livescribe-papier kun je het geluid sneller afspelen, doorspoelen en het volume aanpassen. Opnames verwijderen van de smartpen kan via het Menu > Toepassingen > Paper replay.

Je hoeft niet continu verbonden te zijn met een wifi-netwerk, alleen als je notities wilt synchroniseren met Evernote of een foefje wilt gebruiken zoals het raadplegen van de beurskoersen. Je kunt de wifi-verbinding tijdelijk verbreken zodat de batterij langer mee gaat. Hiervoor tik je voorin je Livescribe-notitieboek op het icoon “Wifi Off/On”. Er is ook een symbool “Sync Now” om dan handmatig de synchronisatie te starten.

De Livescribe pen zou een volle dag mee moeten kunnen gaan. Opladen gaat via de meegeleverde USB-kabel.

Livescribe smartpen integratie met Evernote

Livescribe maakt al smartpennen sinds 2007. Het model Livescribe Sky werkt draadloos via wifi. Daarnaast heeft de eigen software plaatsgemaakt voor een naadloze integratie met Evernote.  Ken je Evernote nog niet? Lees dan mijn gidsartikel over Evernote of het e-book Lifehacking met Evernote welke ik samen met Frank Meeuwsen en Oskar van Rijswijk schreef. In dit boek lees je veel praktische tips om Evernote te gebruiken.

Iedere Livescribe pen krijgt een eigen stapel (stack) toegewezen in Evernote. Een Livescribe-notitieboek correspondeert met een Evernote-notitieboek. De fysieke bladzijden in een Livescribe-notitieboek corresponderen met een notitie in een Evernote-notitieboek. Wijzigingen op de fysieke bladzijden zie je na synchronisatie vrijwel direct terug in Evernote. En omdat Evernote beschikbaar is op PC, Mac, smartphones en tablets kun je zo altijd snel je aantekeningen vinden en delen. Met verschillende notitieboeken kun je bijvoorbeeld werk en privé of vakken op school eenvoudig uit elkaar houden.

Livescribe-naar-Evernote-263x300

In het notitieboek “Livescribe Recordings” bewaart de pen alle audio-opnames. Op termijn kan de pen misschien wel audio omzetten naar tekst! Voor de Livescribe Echo kon de losse app MyScript geschreven tekst om zetten maar voor de Livescribe Sky was daar op het moment van schrijven nog geen oplossing voor.

Evernote is sterk in het vindbaar maken van notities. Woorden in foto’s en handgeschreven notities worden herkend en onder water toegevoegd aan een notitie. Evernote gebruikt deze woorden om je te helpen de notitie terug te vinden. De tekstherkenning is een stuk beter als je aan elkaar schrijft in plaats van blokletters.

De notitie zelf wordt niet aangepast: er is geen sprake van het omzetten van handgeschreven tekst naar digitale tekst. Evernote hecht er ook waarde aan dat je je notitie in de oorspronkelijke staat terug kunt vinden.

Het is zelfs zo dat Evernote per woord meerdere mogelijkheden toevoegt aan een notitie, met een inschatting van de waarschijnlijkheid. Mocht je hier eens naar willen kijken, exporteer dan een handgeschreven notitie, foto of screenshot vanuit Evernote voor Windows of OSX en bekijk de XML-code.

Evernote kan zelf, zonder smartpen, ook geluid opnemen. Met de smartpen kun je tijdens het uitwerken van je aantekeningen snel terugluisteren wat er op een bepaald moment werd gezegd. Aantekeningen die je met de functie “record” hebt gemaakt kun je in Evernote herkennen aan de groene kleur van tekst. Vanuit Evernote kun je ook pencasts terugluisteren en -kijken. Tijdens het afspelen wordt de eerder geschreven tekst lichtgrijs. In het groen vormen de bewegingen die je maakte de aantekeningen. Klik op je aantekeningen om het geluid dat je op dat moment hebt opgenomen af te spelen. Het afspelen gebeurt in je webbrowser, met HTML5.

Met de gratis versie van Evernote kun je goed uit de voeten. De eerste 500MB aan notities die je met de Livescribe smartpen maakt tellen niet mee voor je maandelijkse upload-limiet. Als je kiest voor de Livescribe Sky met 8GB geheugen dan krijg je er een jaar Evernote Premium bij. Een jaar Evernote Premium is ook interessant als je al Evernote Premium gebruiker bent – de code verlengt je abonnement gewoon een jaar.

Deze tekst is in onderhoud op mijn weblog Eenmanierom.nl als (onderdeel van) het artikel “Aantekeningen digitaliseren naar Evernote met de wifi smartpen Livescribe Sky“.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Avatar
  Gijs
  Posted 20/12/2012 3:01 pm 0Likes

  Ik meteen enthousiast na het filmpje. Wil meteen bestellen. Bij Amazon $146, dus 110 euro. Met wat shipping cost en accessoires kom je op 150 euro. Niet mogelijk om te verschepen naar NL.

  Als je in NL wil bestellen kost hetzelfde produkt 199 euro zonder accessoires. 89 euro om een *pen* te verschepen (en de belastingen, maar toch)? Wie heeft er een betere prijs gevonden?

  • Avatar
   Gerrit
   Posted 20/12/2012 7:27 pm 0Likes

   Kijk eens op amazon.de

  • Avatar
   Michel
   Posted 21/12/2012 9:39 am 0Likes

   @Gijs, weet niet over welke accessoires je het heb?, maar de Livescribe Sky pennen worden door ons compleet geleverd.

 • Avatar
  Michel
  Posted 20/12/2012 9:46 am 0Likes

  Voor de Livescribe Sky is er nog geen Myscript voor de tekstomzetting. De mogelijkheid van tekstomzetting en ook spraakomzetting is gepland voor Q1 van 2013. Aangezien Livescribe Sky een Cloud oplossing is, vermoed ik dat er een integratie gaat komen met Evernote die dit mogelijk maakt. Er zal geen software komen die op de mac of pc moet worden geïnstalleerd. Dus trap er niet in, als je myscript gratis bij een livescribe sky pen krijgt, dat gaat niet werken, dat werkt alleen met de Echo versie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: