Maak een mindmap van je leven

Om een beetje overzicht te houden over je leven is het handig om zelf af en toe wat structuur aan te brengen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in mijn bestaan zijn allerlei dingen ambigue en helpt het me om dan zelf af en toe wat helderheid te creëren.

Mindmap

De laatste jaren doe ik dat met een mindmap van m’n rollen, verantwoordelijkheden en projecten. Ik maak die mindmap in FreeMind, waar ik al eerder over schreef, maar je kunt elke gewenste tool gebruiken – of gewoon met pennen, stiften en papier werken. Het voordeel van digitaal mindmappen is dat je je mindmap regelmatig kunt aanpassen aan de veranderde werkelijkheid.

Getting Things Done

Met de principes van David Allen (Getting Things Done) in m’n achterhoofd, bouw ik m’n mindmap als volgt op.

 1. Ik begin met mezelf in het midden. Niet omdat ik de belangrijkste persoon in het universum ben, maar omdat ik nou eenmaal alleen maar door m’n eigen subjectieve bril naar mijn rollen en projecten kijk.
 2. Rond dat midden zet ik voor elk van m’n rollen een item neer. In mijn geval zijn dat rollen zoals echtgenoot, vader, familielid, vriend, directeur van mijn bedrijf en nog een paar andere.
 3. Voor elk van die rollen zet ik als volgende ring de projecten neer die bij die rol horen. Alleen als een bepaalde rol heel breed is, zet ik daar nog een extra ring tussen met de verschillende verantwoordelijkheden die bij die rol horen. Als directeur van meereffect heb ik bijvoorbeeld m’n projecten onderverdeeld naar strategie, training, marketing, personeel enzovoort.

Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar als je het even doet merk je dat het reuze meevalt.

Wekelijks Onderhoud

Het grote voordeel van zo’n mindmap is dat ik regelmatig (tijdens m’n Wekelijks Onderhoud) even door alle rollen, verantwoordelijkheden en projecten heen kan lopen en kan bedenken of alles nog op rolletjes loopt, of dat ik ergens wat meer aandacht aan moet geven.
Zo kan ik vrijelijk de rest van week enthousiast bezig zijn met de dingen die op dat moment mijn aandacht hebben, terwijl ik toch de hoofdlijnen niet uit het oog verlies. In elk geval niet langer dan een week…
En hoe hou jij overzicht over je leven?
Palex vroeg om een afbeelding. Dit is een abstracte versie, maar hopelijk maakt dat het iets duidelijker:

Tell Us What You Think
0Te gek2Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

24 Comments

 • Wesley
  Posted 09/06/2009 7:49 pm 0Likes

  Hallo,
  Ik gebruik al een tijdje Xmind. Vind het een goede tool en heb geen last van dat die traag wordt ofzo. Op het werk gebruiken we nog steeds mindmanager. Hierin hebben wij onze knowledgebase gemaakt
  Xmind heeft helaas nog geen goede zoek mogelijkheid. wij zaten zelf te denken aan een zoekfunctie zoals google. Dus met auto aanvullen en na op de knop zoeken te hebben gedrukt, moet eerst alle resultaten getoond worden. Als je dan op zo’n resultaat klikt, dan krijg je alles te zien over je gevonden item
  Nu kan je de source code van Xmind gratis downloaden en dat heb ik dus gedaan. Nu zoek ik alleen iemand die in Java kan programmeren om wat wensen in te programmeren zoals die zoekfunctie en autoaanvullen.
  wie kan mij helpen?
  Wesley
  wesleykieboom@hotmail.com

 • Rolf Teekens
  Posted 03/12/2008 8:21 pm 0Likes

  @ Esther:
  Het leuke van de MindManager waarmee je dit nog niet kunt (online werken met meerdere personen) kun je wel je MindJet bestand uploaden in http://www.mindmeister.com (gratis site)
  ook hier kun je online mindmappen, met meerderen tegelijk en evt met skype overleg voeren. super oplossing!

 • richard
  Posted 12/10/2008 10:58 am 0Likes

  @taco – de nieuwe versie van iMindmap is een hele verbetering tov versie 2. Een stuk sneller in ieder geval. Zelf zit ik nogal te stoeien met de ‘sneltoetsen’ vooral in brainstormphase. Voor de rest vind ik het beter werken dan mindmanager (jaren gebruikt maar ik ben nu helemaal over naar imindmap).
  richard

 • Esther
  Posted 03/10/2008 3:15 pm 0Likes

  Ik gebruik MindManager. Sinds kort is er een versie op de markt waarmee je met meerdere gebruikers samen aan een mindmap kunt werken (handig bijvoorbeeld bij projecten). Ik heb meegedaan aan de testversie. Helaas zijn mijn collega’s nog niet zover dat ze ook op deze wijze willen werken 🙂
  Om het digitale mindmappen te bevorderen zou het prettig zijn wanneer dit soort software ook voor netwerken wordt aangeboden. Volgens mijn informatie moet je bij MindManager de software afzonderlijk op de pc’s installeren. Dat is dus niet handig.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 03/10/2008 10:04 am 0Likes

  Dag Rolf,
  Nee, ken ik niet. Bedankt voor de tip – ik ga ‘m meteen proberen.
  Tony Buzan’s iMindMap is ondertussen ook net uit in een nieuwe versie. Ik ben nog niet helemaal overtuigd van de toetsenbordbesturing, maar mocht iemand echt creatieve mindmaps willen maken, dan is dit wel een mooie tool.
  Groeten,
  Taco Oosterkamp

 • Rolf Teekens
  Posted 02/10/2008 9:02 pm 0Likes

  Hoi Taco,
  Ken je NovaMind al? deze tool is voor de Mac en voor Windows uitstekend te gebruiken. Kan veel, vergelijkbaar met Mindjet aan integratie opties, maar met een verbluffende presentatie mogelijkheid. Deze laat mooi de onderwerpen die besproken worden belichten.
  Ik gebruik voor diverse opdrachtgevers MindJet en NovaMind. Vooral in projecten werkt dit uitstekend. Omdat je snel je mindmap naar Merlin2 kan slepen (het alternatief voor MS-Project op de Mac) ben je in no-time klaar met het uiteenzetten van activiteiten en het toewijzen van resources.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 29/09/2008 9:50 pm 0Likes

  Dag Koen,
  Ja, ik ben niet heel blij met de layout van Freemind.
  Aan de andere kant heb ik afgelopen week XMind en MindTools geprobeerd. MindTools vond ik niet fijn werken, maar XMind ziet er heel mooi uit en werkt goed, totdat ik er een serieuze grote mindmap in ging maken. Toen schoot het weer niet op allemaal en ben ik omwille van de snelheid weer teruggegaan naar Freemind.
  Toch jammer, want het oog wil ook wat…
  Groeten, Taco Oosterkamp

 • Koen van der Meer
  Posted 25/09/2008 5:36 pm 0Likes

  Beste allemaal,
  Vinden jullie (als ik kijk naar freemind) het niet verschrikkelijk irritant dat hij de subgroepen niet rechtonder elkaar rangschikt? Voor mijn mening wordt alles zo onoverzichtelijk en staat alles kris kras door elkaar. Is dit misschien te verhelpen in freemind?
  Alvast bedankt!

 • marijn
  Posted 27/05/2008 3:35 pm 0Likes

  ha Taco,
  Wij hebben hier op kantoor een Whiteboard staan. Sinds een week gebruik ik hem als Mindmap Tool. werkt erg handig aangezien je er met magneten ook dingen bij kan plakken.
  Als ik er een echt belangrijke mindmap op hebt gemaak, maak ik er een foto van met het digitale toestel. Zo kun je je mindmap ook archiveren op de PC.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/05/2008 3:04 pm 0Likes

  Dag Kaj,
  Typesnelheid zal bij mij niet echt het probleem zijn 🙂
  Als ik weer eens naar MM kijk, zal ik ook opnieuw de sneltoetsen uitzoeken. Jouw post helpt me in elk geval om dat weer eens te doen. Bedankt.
  Vriendelijke groet,
  Taco Oosterkamp

 • Kaj
  Posted 02/05/2008 2:47 pm 0Likes

  Hai Taco,
  Je hebt gelijk, het tool is maar een tool en het gaat echt om de denkwijze.
  Wat snelheid van werken betreft, zit er in MindManager een enorm scala aan sneltoetsen waar ik ook graag gebruik van maak. De muis komt pas aan bod bij het verslepen van onderwerpen, kiezen van plaatjes en het aanbrengen van wat kleurtjes.
  In de basis heb je maar een paar toetsen nodig (spatie, enter, insert, ctrl-F5) om zeer snel zeer veel op het scherm te krijgen. Daarnaast is de eigen typsnelheid meestal de beperkende factor. Nodeloos zoeken naar toetsen op je toetsenbord haalt je dan ook uit je flow. Mocht je MM nog eens proberen, kijk dan in het Learning Center onder Keyboard Shortcuts.
  Succes!
  Groet,
  Kaj

 • Taco Oosterkamp
  Posted 02/05/2008 12:29 pm 0Likes

  Dag heren MindManagers,
  Wat mij betreft is de software ondergeschikt aan de denkwijze, maar als jullie er dan toch over beginnen: ik vond MindManager te traag en te omslachtig werken – en dat laatste geldt zeker voor i-Mindmap.
  Als ik dan toch niet aan het schrijven en tekenen ben, maar achter m’n pc zit, werk ik het liefst zoveel mogelijk met m’n toetsenbord. En dan moet de applicatie snel genoeg zijn om m’n gedachten bij te houden, anders kom ik nooit in flow.
  Ofwel: ik hoop dat er een MindManager komt die wél snel is, dan ga ik ‘m zeker nog eens proberen.
  Groeten,
  Taco Oosterkamp

 • Kaj
  Posted 28/04/2008 11:11 pm 0Likes

  Goedenavond,
  Net als Ben de Vos (hai Ben) ben ik gecertificeerd trainer van MindManager van Mindjet. Ik vind het erg leuk dat het onderwerp wat meer aandacht krijgt. Voor het persoonlijke aspect ben ik inmiddels ook mijn cv in een mindmap aan het zetten; eens kijken of dat prettiger leest voor een potentiële opdrachtgever (ik vermoed van wel..). Daarnaast is het leuk om een soort persoonlijk “dashboard” te maken van alle zaken in het leven die je op de een of andere manier raken. De mindmap van Taco kan daar zeer zeker onderdeel van uitmaken. Als je op die manier een persoonlijk overzicht creëert, zie je op een overzichtelijke wijze allerlei dingen waar je je op dat moment mee bezig houdt. Dat kan een hoop rust brengen in je drukke brein en het helpt om keuzes te maken. Overigens is het fenomeen ook uitermate bruikbaar voor loopbaanplanningen (wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik etc.). Het leuke van een tool als MindManager (geen verkooppraatje 😉 ) is dat je het aan allerlei bronnen kunt koppelen, zoals documenten op je pc, websites en andere mindmaps. Zo kun je er echt een serieus dashboard van maken. De toepassingsgebieden zijn eindeloos.. happy mapping! 😉 Groet Kaj

 • Maarten
  Posted 28/04/2008 10:15 pm 0Likes

  Ikzelf gebruik al een tijdje Cayra ( http://cayra.net/ ). Dit is een freeware mindmap programma welke goed is het visualiseren van de mindmaps. Ook in brainstorms werkt het erg goed. Je kunt snel ideeen toevoegen en onderwerpen snel maximizen en minimizen om het overzicht te houden

 • Ben de Vos
  Posted 28/04/2008 10:04 pm 0Likes

  Je benadering spreekt me zeer aan. Zelf maak ik gebruik van MindManager van Mindjet; niet goedkoop, maar voor zakelijke doeleinden zeer krachtig gereedschap. Niet in de laatste plaats omdat uitwisseling met de MS Office producten mogelijk is. De software die het dichtst bij de “mindmap-spelregels” blijft is natuurlijk van de “mindmap-vader”: Tony Buzan, i-Mindmap.

 • Marco
  Posted 28/04/2008 1:23 pm 0Likes

  Over het online mindmappen: mindomo gaat uit van Flash 9, wat (nog) niet op iedere PC (denk aan je werk) geinstalleerd is. Mindmeister heeft daardoor mijn (noodgedwongen) voorkeur.
  Het is immers de bedoeling dat je die mindmaps overal kunt benaderen…

 • maxim
  Posted 22/03/2008 2:53 pm 0Likes

  hier kun je mindmapjes maken

 • Anja Wassenaar
  Posted 11/10/2007 10:07 pm 0Likes

  Toevallig las ik vandaag een boek (volgens mij van Paul Hanna) waarin iets soortgelijks werd behandeld,
  Daar vulde je in hoeveel procent van je tijd je aan welke rol wilde (kunnen) besteden. Je vulde in de binnenste ring per rol hoeveel procent van je tijd je de afgelopen week eraan had besteed en in de buitenste ring je plan voor de komende week.
  Dit kan zeer confronterend werken en veranderingen in je bestaande patronen opleveren.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 11/10/2007 4:58 pm 0Likes

  @Jeroen – m’n actuele projecten zijn in principe m’n korte termijn doelen. M’n lange termijn doelen staan in aparte checklijstjes. Dat zijn in mijn geval gewoon tekstbestandjes, maar je zou dat natuurlijk ook met een mindmap kunnen doen.
  @Palex – mee eens.

 • Rick
  Posted 11/10/2007 3:07 pm 0Likes

  Het hele verhaal deed mij gelijk denken aan het programma ‘The Brain’. Hier kan je ook zaken mappen en linken, maar verder ook de onderdelen ook weer linken naar documenten, url’s e.d. Verder kan je uitgebreide notities per entiteit noteren. Een gemaakte ‘brain’ ook ook weer op het web gepubliceerd worden. Ook is de personal versie gratis te downloaden.
  Probeer maar: http://www.thebrain.com

 • Palex
  Posted 11/10/2007 11:14 am 0Likes

  Een paar voorbeelden in de vorm van afbeelding zou nice zijn.

 • Jeroen Sangers
  Posted 11/10/2007 10:40 am 0Likes

  Waar plaats je de korte- en langetermijn doelen in de mindmap? Of heb je daar een aparte mindmap voor?

 • Mark Monster
  Posted 11/10/2007 10:02 am 0Likes

  Ik ben de laatste tijd een beetje aan het rondkijken geweest voor goed werkende Mindmap software. Ik heb er twee gevonden die me wel wat lijken. Mindomo(http://www.mindomo.com/), lijkt me een erg interessant, gratis en oogt goed. Verder heb ik veel goede verhalen over MindMeister(http://www.mindmeister.com/) gelezen, maar daar kun je slechts 6 gratis mindmaps aanmaken, al snel een beperking vind ik. En natuurlijk wil ik zoals de halve wereld geen geld uitgeven aan dit soort software.

 • Roel Willems
  Posted 11/10/2007 12:06 am 0Likes

  Ik persoonlijk gebruik basket notepad (Ubuntu linux).
  Het is een programma om notes bij te houden (vergelijkbaar met losse briefjes met aantekeningen). Die notes vallen bij mij onder een basket met een hoofdtaak zoals werk, onderneming, prive ezv.
  Ik rangschik de baskets meestal een keer per week naar prioriteit. Waarbij de belangrijkste bovenaan komt te staan en dus direct opent als Ubuntu start.
  Grote voordeel vind ik dat je niet vast zit aan een opmaak, alles wat je typed of er in plaatst is vrij te bewegen (web2.0 look zeg maar) en (belangrijker) te groeperen. Ook het eenvoudig invoegen van snelkoppelingen naar bestanden en programma’s vind ik erg handig.
  http://basket.kde.org/

Leave a comment

[wpterms id="3193"]