Maak het jezelf niet te moeilijk!

Wat vind je echt belangrijk in het leven? En leef je daar ook naar? Of laat je je meer leiden door sociale normen? Jon Jandai, een boer uit Noord-Thailand, hield hier een inspirerende TEDx-talk over.

Jon werd verteld dat hij niet succesvol zou kunnen zijn zonder opleiding en hard te werken. Hij voelde zich daardoor verdrietig en besloot naar Bangkok te gaan, waar hij met anderen in een kleine kamer woonde, acht uur per dag werkte, en zich slechts een portie noodles per maaltijd kon veroorloven. Studeren was saai en voor Jon was geen enkele studie productief, omdat je als architect of ingenieur leert om de natuur te vernielen. Het leven in Bangkok was moeilijk voor Jon en hij besloot terug te keren naar zijn dorp, waar hij twee maanden per jaar werkte: rijst oogsten en zaaien, de andere tien maanden waren vrije tijd. Daar was hij veel gelukkiger, heeft hij rijst in overvloed, vis in een meer om de hoek en een groentetuin waar hij met vijftien minuten per dag aan werk meer groenten kweekt dan hij en zijn gezin kunnen eten. De rijst en groenten die ze niet zelf eten, kan hij verkopen. Zijn leven is weer makkelijk.

Bekijk zijn hele talk hier:

Natuurlijk is zijn leven niet een op een te kopiëren naar het leven in Nederland. Wij kunnen door regelgeving niet zoals hij zelf een huis bouwen, maar we kunnen wel van hem leren. Er zijn momenteel ook trends die lijken op de levensstandaard van Jon: home gardening komt in de buurt van zijn manier van zelfvoorzienend leven, en de manier waarop hij met kleding omgaat lijkt op kledingruilfeestjes (die overigens voornamelijk door vrouwen worden gegeven 😉 ).

Enkele vragen die je jezelf kunt stellen na het zien van dit filmpje:
– Wat is voor jou belangrijk in je leven?
– Leef je daarnaar? Of laat je je leiden door sociale maatstaven?
– Is jouw leven makkelijk of moeilijk?
– Als het moeilijk is: hoe komt dat en wat kun je eraan veranderen?

Een wel erg mooie quote van Jon die ik je niet wil onthouden: “we volgen de mode, maar als we het volgen kunnen we het nooit inhalen, waarom blijven we dan niet gewoon hier?”

 

Gererateerde posts die eerder op lifehacking verschenen:
Verwar je einddoel niet met het middelen-doel
Eenvoud is niet simpel

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

3 Comments

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: