Maak een Kladblok-kloon op je Mac

Windows kent al sinds jaar en dag het aloude Kladblok. Een simpele razendsnelle teksteditor. Ook in macOS is iets dergelijks aanwezig, maar voor het gebruik als pure teksteditor moet je ‘m eigenlijk even aanpassen.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/maak-nu-een-lijstje-met-cadeautips-op-je-smartphone/

Een kladblok in digitale vorm komt regelmatig goed van pas. Natuurlijk om even een snelle aantekening in te maken. Maar ook om bijvoorbeeld opgemaakte tekst van een webpagina via een plak- en kopieeractie in een voor puur platte tekst bedoelde editor van alle opmaak te ontdoen. In Windows werkt dat door bijvoorbeeld een stuk tekst op een pagina te selecteren en kopiëren. Plak de tekst vervolgens in Kladblok.

Zorg voor een snelle en pure teksteditor met deze setting

Selecteer de tekst opnieuw (maar nu de in het Kladblok geplakte versie) en kopieer deze. Vervolgens kan de tekst zonder enige vorm van opmaak in elk willekeurig tekst-ondersteunend programma geplakt worden. Handig als je bijvoorbeeld iets wilt plakken in je blog-editor bijvoorbeeld. Ook macOS beschikt over een simpele editor, maar deze staat standaard ingesteld als RTF ofwel Rich Text Format-editor. Met andere woorden: alle opmaakkenmerken blijven dan behouden en dat is iets wat je in dit geval niet wilt. Om een soort van kloon – qua functionaliteit – van het Windows Kladblok te maken start je allereerst de Teksteditor (te vinden in onder meer de Finder onder Programma’s).

Standaardmodus wijzigen

Klik in de menubalk onder Teksteditor op Voorkeuren. Schakel onder Structuur het selectievakje voor Platte tekst in. Sluit het instellingenvenster en de Teksteditor werkt voortaan net als het Kladblok. Plaats de tool in het Dock en je maakt via de rechter muisknop (of Control-klik) op deze snelkoppeling razendsnel een leeg tekstdocument aan. Overigens alleen als Teksteditor al geopend is, herkenbaar aan het zwarte puntje onder het pictogram. Anders moet je eerst even ‘gewoon’ op het hulpprogramma klikken en dan in het bijbehorende venster op Nieuw document klikken. Hoe dan ook, vanaf nu kan je op exact dezelfde manier als hierboven beschreven opgemaakte en gekopieerde (web)teksten razendsnel van opmaak ontdoen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]