Mediteren met je kat: leuk, makkelijk en een beetje raar

Iedereen weet dat mediteren de beste upgrade is voor je productiviteit, concentratie en pak ‘m beet je algehele levensvreugde. Maar om er ook echt de boeddhistische vruchten van te plukken, is het van groot belang dat je echt élke dag een paar minuten pakt om de rust in jezelf op te zoeken. Geen idee hoe dat bij jou zit, maar na drie dagen verdwijnt dat dagelijkse zen-momentje gewoon weer in de nieuwste aflevering Stranger Things. Maar er is hoop! Vooral als je het baasje van een knuffelgrage kat bent. Zo’n knorrende haarbal maakt dat dagelijkse mindfulness-momentje namelijk prima vol te houden!

Meditatie houdt je gedachten gefocust. Door dat dagelijks te trainen zullen de voordelen hiervan in toenemende mate doordringen tot je dagelijks leven. Een stukje wetenschap wijst immers uit dat het een zeer positieve invloed heeft op je gezondheid, je levenshouding en productiviteit. Tel dat op bij een ander stukje wetenschap waaruit blijkt dat het hebben van een kat stress-verminderend werkt en de uitkomst is crystal clear: trek dat beest zo snel mogelijk op schoot!

Oké, klein detail: het karakter van je kat moet zicht daar natuurlijk wel een beetje voor lenen. Als hij z’n ongeknipte vleeshaken al in je been zet zodra de deurbel gaat, zoek dan een andere gezamenlijke hobby. Lekker bloemschikken. Of badmintonnen.

Heb je wél een gewillige/gezellige kat, dan is het heerlijk om die dagelijks bij je meditatie te betrekken. Dat iets te vadsige rooie poezenbeest van mij maakt de dagelijkse sessie extra relaxed en vooral enorm makkelijk om vol te houden. Het is een heerlijk aandachtsmomentje voor je kat en extreem hoofdleegmakend voor jou. Mediteren was nog nooit zo simpel!

Mediteren met een kat werkt zo goed omdat het beestje je dwingt om je hele lichaam en hoofd volledig te ontspannen. Als je spieren gespannen zijn is de kans groot dat hij niet op je buik of schoot blijft liggen. Ontspan en je kat zal hetzelfde doen. Ben je gestrest en vliegen je gedachten alle kanten op, dan zal ook je kat zich minder op z’n gemak voelen.

Je hoofd leegmaken

Om te beginnen, als je kat lekker comfortabel op alle vier z’n pootjes zit, kun je je hoofd leeg krijgen door op je knieën voor je kat te gaan zitten, je voorhoofd tegen zijn/haar voorhoofd te houden en je ogen te sluiten. Hou eventueel je handen op de buik van je kat zodat je de warmte en ademhaling goed kunt voelen.

Luister goed naar de ademhaling van je kat, en als hij goed ontspannen is, probeer dan met je eigen ademhaling in hetzelfde ritme te komen. Als je kat gaat spinnen, concentreer je dan op het geluid. Al na een minuut zul je meer tot rust komen en zullen alle gedachten in je hoofd een stuk verder weg lijken.

Als deze oefening goed ging, dan kun je verder naar het echte werk: met je kat op schoot of op je buik een langere tijd mediteren.

Relaxen met je kat

Met bovenstaande oefening is de kans groot dat je kat zich ook al meer ontspannen voelt, waarna het eenvoudig is hem op je schoot of buik te leggen. Ga daarvoor op bed of op de grond liggen en laat je kat op je buik zitten. Ontspan de spieren in je buik, je schouders en je benen, en wacht totdat je kat zelf ook ontspant en uiteindelijk gaat liggen.

Blijf je lichaam ontspannen en concentreer je op de ademhaling van je kat, die je waarschijnlijk via je buik kunt voelen. Als hij gaat spinnen, kun je dat ook voelen. Concentreer je op het geluid en op het gevoel, terwijl je je spieren blijft ontspannen. Hoe meer jij ontspant, hoe rustiger je kat zich zal voelen.

Harige kruik

Heb je last van drukke gedachten of gespannen spieren? Dan helpt het om de oefening te beginnen met een simpele 4-7-8-ademhalingsoefening. Adem 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast, en adem vervolgens in 8 seconden weer uit. Dit herhaal je tot je lichaam meer tot rust is gekomen, waarna je kunt terugkeren naar een gewone ademhaling.

Een paar minuten op deze manier mediteren met je kat zorgt ervoor dat je meer rust in je hoofd krijgt. Voor een echt langetermijneffect raad ik aan om dit elke dag minimaal 10 minuten vol te houden. Pas alleen wel op dat je niet in slaap valt met zo’n harige kruik op schoot.

Wat vind je van deze hack?
10Te gek2Leuk1Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]