Maak sneller een keuze met 5-2-1

Iedereen heeft wel die vriend of vriendin die bijna nooit een voorkeur heeft. Het antwoord is bijna altijd “Het maakt mij niet uit” of “Kies jij maar”. Als één iemand uit de groep deze eigenschap heeft, is het nog niet zo problematisch. In gevallen waarbij je met z’n tweeën bent en je wil samen een beslissing maken, kan het echter wel lastig worden om iets te kiezen. Gelukkig is er een handig trucje. Lees ook: Welke invloed heeft je plek aan tafel op gesprekken?

5-2-1

Bij het bepalen waar je gaat eten met je vriend of vriendin, kun je de pech hebben dat je partner geen voorkeur heeft. Op Reddit plaatste gebruiker daprancinzebra een handige truc om toch een voorkeur boven water te halen.

Stel dat je kunt kiezen uit een reeks restaurants en je partner zegt bij elk voorstel: “Het maakt mij niet uit”. In zulke gevallen noem je de 5 restaurants die jouw voorkeur hebben. Je vraagt de ander om van deze 5 zijn 2 favorieten te kiezen. Vervolgens maak jij de keuze uit deze 2 favorieten.

download

Op deze manier kun je, zelfs als het diegene echt niet uitmaakt, toch rekening houden met de voorkeur van een ander.

Voorstel

Gebruiker nairdaleo gaf een interessante reactie op de 5-2-1-methode. Wanneer iemand helemaal geen voorkeur heeft, het ook lastig voor diegene is om de keuze te maken tussen de 5 die jij kiest. Het vragen van de mening van iemand waarvan je weet dat het diegene niet uitmaakt, geeft ook aan dat je er zelf niet helemaal zeker over bent.

De methode die nairdaleo gebruikt is ook een interessante. Hij weet inmiddels welke eettentjes zowel hij als zijn partner leuk vinden. Hij oppert simpelweg zijn voorkeur voor één van de opties waarvan hij weet dat beide partijen die leuk vinden. Vervolgens stemt de ander hier mee in, of geeft de voorkeur voor een andere optie. Deze optie is dan uiteraard ook één van de opties waarvan diegene weet dat beide partijen dat fijn vinden.

Dit doet sterk denken aan de McDonald’s-theorie voor het eenvoudig maken van beslissingen:

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-mc-donalds-theorie-begin-gewoon-ergens/

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Jerry
    Posted 09/03/2017 11:00 am 0Likes

    “In gevallen waarbij je met z’n tweeën bent en je wil samen een beslissing maken.”

    In het Engels maak je misschien een beslissing, maar in het Nederlands neem je een beslissing. Stomme anglicismen. En helaas ben je niet de enige…

    En inhoudelijk. Wel een heel leuk methodiekje!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]